Citat:
În prealabil postat de catalin2
Draga Adriana, da, cred ca ai inteles bine. Pana sa Il trimita Iisus, Duhul Sfant era exterior, acum Il putem avea prin Sfintele Taine. De fapt harul, care este energia necreata, ca Duhul Sfant e o Persoana.
Botezul e doar inceputul, pe urma acest har e reinnoit prin Sfanta Impartasanie. De aceea daca cineva ar avea doar credinta si chiar si fapte nu ar fi suficient, pentru ca se spune ca fiecare om e pacatos, greseste. Astfel cineva care nu prea exceleaza ba chiar mai are si greseli de invatatura crestina dar e ortodox are posibilitatea mantuirii pentru ca exista har in Biserica ortodoxa prin Sfintele Taine. Dar cineva care are si fapte si credinta (atat cat ar avea) dar e in alt cult nu poate beneficia de Sfintele taine si nu prea are mari posibilitati de mantuire.
Botezul e doar primirea harului, dar acesta nu ramane asa tot timpul, l-ai primit si gata. Poate fi pierdut si este aproape la toti, dar apoi iar poate fi primit si tot asa. Sfantul Serafim de Sarov ne spune ca scopul vietii e dobandirea si pastrarea harului. El nu numai ca spune, dar la finalul discutiei ii si arata acelui credincios harul emanand lumina harului.
|
Sunt deacord ca, pentru dobandirea Harului, trebuie credinta si participarea la Sfintele Taine ca si roade a acestei credinte, trebuie sa existe fapte ca si roade a acestei credinte, si o lupta toata viata pentru a pastra Harul primit.
Intrebarea era in sens invers: un om care participa la Sfintele Taine fara insa a avea credinta, ci participa pentru ca este obligat, primeste si el Harul?
Si iata si alte intrebari:
Spuneti ca Biserica Ortodoxa nu are greseala in dogme. Mai exact, ce intelegeti prin dogme? Ca sa fiu sigura ca vorbim despre aceleasi lucruri. Pentru ca eu ma refeream la practica bisericii de a da iconomii acolo unde incalca Cuvantul lui Iisus, Cuvant care nu poate fi incalcat pentru simplul motiv ca lumea asta va trece dar cuvantul Lui nu. Un divortat care se recasatoreste comite pacatul adulterului, acesta este atat cuvantul lui Iisus cat si a marilor sfinti. Si iata ca Biserica de astazi, in loc sa ii invete pe oameni sa nu comita adulter, deci sa evite recasatoria, ea face pe dos, ii recasatoreste chiar in Biserica si astfel, oamenii acestia nici macar nu mai stiu ca sunt adulteri.
Despre posedatii care vorbesc limbi vechi: spun ei rugaciuni lui Dumnezeu, inclusiv Doamne miluieste? Eu consider periculoasa o astfel de gandire, a spune ca un om se roaga lui Dumnezeu cu putere de la Satana, pentru ca si evreii ii ziceau lui Iisus ca face minunile cu puterea celui rau, si iata ca aceasta afirmatie era pacatul impotriva Duhului Sfant, sa se spuna despre lucrarea Duhului Sfant ca ar apartine necuratului.