![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Afrimi ca fara har nu exista mantuire. Iar acum definesti mantuirea ca "ajugerea in Rai". (In postarile anterioare ai definit mantuirea ca fiind comuniunea cu Dumnezeu. Hotaraste-te frate :). ) Apoi spui (corect) ca harul vine numai prin Hristos in Sfanta Sa Biseirca prin Sfintele Taine (deci in afara Bisericii nu exista har). Atunci cum s-au manutuit dreptii Vechiul Testament fara har? Deci accepti ca dreptii vechiului testament au fost mantuiti fara har caci stim ca ei acum sunt in RAI cu Hristos? Citat:
Citat:
Corect. Dar trebuie sa studiem corespunzator si sa traim dogma ortodoxa ca sa intelegem aceasta cu ajutorul lui Dumnezeu. Harul vine numai prin Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine, dar dreptii vechiului testament si "paganii care din fire fac ale legii" (adica fac voia lui Dumnezeu iubind aproapele, urmand legea firii "ce tie nu iti place altuia nu face") sunt judecati drept de Hristos Iisus si primesc viata. Dreptii vechiului Testament sunt in Rai, deci au fost mantuiti fara har. Te asigur ca nu este vorba de nici o contradictie ci doar trebuie un studiu teologic mai profund sub indumre corespunzatoare. Draga catatlin, apreciez ca esti autodidact, insa avand in vedere afirmatiile tale contradictorii, iti recomand cu toata sinceritatea si toata dragostea intru Hristos Iisus Domnul Dumnezeu nostru si fratele nostru, sa studiezi corespunzator dogma ortodoxa pentu a intelege Adevarul. Daca preotul tau duhovnic nu poate din motive obiective sa iti fie calauza (indrumator, pedagog) in invatatura ortodoxa, atunci te rog sa contactezi profesori de la facultatile de tologie, doctoranzi, masteranzi, studenti care sa te ajute in studiul tau, cu ajutorul lui Hristos Iisus. "26. Și un înger al Domnului a grăit către Filip, zicând: Ridică-te și mergi spre miazăzi, pe calea care coboară de la Ierusalim la Gaza; aceasta este pustie. 27. Ridicându-se, a mers. Și iată un bărbat din Etiopia, famen, mare dregător al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toată vistieria ei și care venise la Ierusalim ca să se închine, 28. Se întorcea acasă; și șezând în carul său, citea pe proorocul Isaia. 29. Iar Duhul i-a zis lui Filip: Apropie-te și te alipește de carul acesta. 30. Și alergând Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, și i-a zis: Înțelegi, oare, ce citești? 31. Iar el a zis: Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva? Și a rugat pe Filip să se urce și să șadă cu el. 32. Iar locul din Scriptură pe care-l citea era acesta: "Ca un miel care se aduce spre junghiere și ca o oaie fără de glas înaintea celui ce-o tunde, așa nu și-a deschis gura sa. 33. Întru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat și neamul Lui cine-l va spune? Că se ridică de pe pământ viața Lui". 34. Iar famenul, răspunzând, a zis lui Filip: Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva? 35. Iar Filip, deschizând gura sa și începând de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. 36. Și, pe când mergeau pe cale, au ajuns la o apă; iar famenul a zis: Iată apă. Ce mă împiedică să fiu botezat? 37. Filip a zis: Dacă crezi din toată inima, este cu putință. Și el, răspunzând, a zis: Cred că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. 38. Și a poruncit să stea carul; și s-au coborât amândoi în apă, și Filip și famenul, și l-a botezat. 39. Iar când au ieșit din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip, și famenul nu l-a mai văzut. Și el s-a dus în calea sa, bucurându-se. 40. Iar Filip s-a aflat în Azot și, mergând, binevestea prin toate cetățile, până ce a sosit în Cezareea. " Fapte cap 8 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Draga catalin, genetica nu este identica cu teoria evolutinosta! Sa inteleg ca esti impotriva stiintei medicale? Consideri ca stiinta medicala este incompatibila cu ortodoxia crestina?! Te asigur ca nu "citesc putin" ci studiez ca sa inteleg cu ajutorul lui Hristos, fara de care nu putem face nimic. Ti-am adresat intrebari de nivel de dificultate mediu din domeniul stiintei medicale. Nu ti-am adresat intrebari mai profunde, extrem de dificile de genul: "Prin ce difera semnalele electrice ce isi au originea in ochiul cainelui de cele care isi au originea in ochiul uman"? Un articol foarte bun (in limba engleza) care explica la un nivel avansat semnalele electrice ce isi au originea in ochiul uman este urmatorul: http://www.bem.fi/book/28/28.htm Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. Last edited by Eugen7; 20.05.2011 at 09:46:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Evolutionismul teist este o erezie, trebuie sa incerci sa te debarasezi de ea, pentru ca apoi vin si alte neintelegeri. Trebuie sa intelegi ca nimeni in ortodoxie nu sustine asa ceva, ba mai mult o condamna si o considera erezie. Daca nu ai dorit sa citesti din carte o sa iti dau exact pasajul care scrie despre ce m-ai intrebat. O sa vezi ca nu numai oamenii de stiinta atei au stiinta. Nu numai ca o sa raspund la intrebare, dar o sa contina si raspunsul de ce aceasta contrazice evolutionismul din punct de vedere stiintific. Raspunsul ti-l da un biofizician, care probabil e mai calificat decat noi doi in domeniul asta. Pagina 44: http://www.scribd.com/fullscreen/36157 3.UNIVERSALITATEA CODULUI Așa cum am precizat în prima parte a acestei cărți, toate organismele vii posedă un genom, iar informația cuprinsă în acesta este descifrată cu ajutorul unui cod genetic. Acest cod genetic este universal, adică la toate viețuitoarele, de la cele mai simple până la cele mai complexe (cu câteva mici excepții nesemnificative), aceeași secvență de trei baze azotate codifică același aminoacid.GENETIC Atât evoluționiștii cât și creaționiștii consideră acest fapt ca pe o dovadă a originii comune a tuturor viețuitoarelor de pe Pământ. Numai că, atunci când ajung să precizeze care ar fi această origine comună, numai sunt de acord: evoluționiștii susțin că toate viețuitoarele au evoluat dintr-un singur organism inițial,în timp ce creaționiștii susțin că toate viețuitoarele au fost create de un Dumnezeu unic. Să analizăm pe rând cele două poziții. Să presupunem că viețuitoarele ar fi evoluat toate din același organism inițial. În acest caz se pun câteva probleme legate de universalitatea codului genetic. Prima dintre ele se referă la originea acestui cod. Teoria oficială susține că însuși codul actual ar fi apărut prin evoluție dintr-o variantă mai simplă (cu două baze azotate la un aminoacid). Lăsând la o parte faptul că nu există nici un viețuitor cu un astfel de cod și nu avem nici o dovadă că ar fi existat vreodată, se pune o altă întrebare: dacă într-adevăr codul ar fi evoluat, cum se explică faptul că astăzi toate viețuitoarele au același cod, ținând cont de faptul că orice modificare a lui s-ar fi transmis numai la urmașii organismului la care ar fi apărut modificarea, iar la celelalte viețuitoare nu? Să presupunem acum că într-un fel sau altul s-a ajuns totuși la un organism care posedă codul genetic actual. Dacă toate viețuitoarele ar fi evoluat din acesta,ar fi inexplicabil faptul că toate celelalte gene s-au modificat în timp, dând naștere la întreaga diversitate a lumii vii pe care o cunoaștem astăzi, numai genele care conțin informația referitoare la codul genetic au rămas nemodificate. Vedem, deci, că universalitatea codului genetic nu poate fi invocată ca o probă în favoarea evoluționismului. În schimb, acceptând poziția creaționistă, toate aceste probleme sunt rezolvate: Dumnezeu a folosit același cod genetic tocmai pentru ca noi să ne putem da seama că toate viețuitoarele au același Creator. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Atitudinea ta nu reflecta dorinta unui dialog onest si nu pot continua in aceste conditii. Eu iti adresez niste intrebari concrete iar tu raspunzi total pe langa subiect. Repet nu discutam despre evolutionism! Discutam strict din puct de vedere medical, functionarea organismului uman, fara a face referire la originea lui. Este chiar asa de dificil pentru tine. Cat despre ceea ce studiez, cu ajutorul lui Hristos, te asigur ca o fac la nivel oficial, atat studiul teologiei ortodoxe cat si cel stiintific. Nu ma intereseaza nici pesudo-teologia si nici presudo-stiinta. Daca tu consideri ca in universitati stiinta nu este studiata corespunzator aceasta este cu totul alta discutie. Doamne ajuta. Last edited by Eugen7; 20.05.2011 at 10:48:03. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Dar nu poți să-i socotești în aceeași categorie pe urmașii lor. Omul e judecat în funcție de faptele lui, proprii, nu ale părinților sau strabunicilor. Dacă un făt este avortat, este el vinovat de decizia părinților săi? Ar fi nedrept. Citat:
În VT drepții nu s-au mîntuit din cauză că Hristos încă nu-i răscumpărase. Ei au așteptat în Iad pînă ce Dumnezeu le-a dat posibilitatea mîntuirii, anulîndu-le păcatele prin Jertfa de pe Cruce. A mers la ei în Iad și i-a scos afară, ba mai mult, le-a propovăduit și celorlalți că o existență mai bună îi așteaptă sus, în Cer. Păgînii de după Hristos trebuie să aibă posibilitatea de a se salva de cel rău și de Împărăția lui întunecată pentru că Hristos a murit pentru ei și pentru fiecare om de la Adam pînă la ultimul. Dacă vorbim despre desăvîrșire, care este o stare de înalțare mai mare, spre asemănarea cu Hristos, atunci acest lucru nu este posibil pentru păgîni din cauza lipsei Botezului, a împărtășaniei, a informațiilor care duc la cunoștința Adevărului. Niciodată să nu uiți că orice om este liber să aleagă viața sau moartea. Altfel, Hristos a murit degeaba pentru păgîni dacă ei nu au măcar o șansă de a merge în Rai. Iar dacă omul ar fi lipsit de libertate, atunci nu ar mai fi creat după chipul divin, ci ar fi un roboțel humanoid.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Repet, daca e nevoie: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4 4. Ce este mantuirea? Mantuirea este slobozirea din robia pacatului si a mortii precum si dobandirea vietii celei vesnice, in unire cu Dumnezeu. Mantuirea ne-a fost facuta cu putinta de Dumnezeu prin Intruparea, Jertfa si Invierea Fiulul Sau, Domnul nostru Iisus Hristos, care a venit in lume "pentru noi si pentru a noastra mantuire". Adica, Mantuitorul nostru Iisus Hristos prin lucrarea Sa de mantuire a deschis pentru oameni portile imparatiei cerurilor, care erau incuiate dupa caderea in pacat. El da putinta tuturor care voiesc sa-L urmeze, in Biserica Sa, sa intre in acea Imparatie sau viata vesnica. Ce spune acest pasaj? Mantuirea este dobandirea vietii vesnice, iar acolo cine se mantuieste este in unire cu Dumnezeu. Daca ne uitam chiar si in dex "comuniune" este acelasi lucru cu unire. Ce spune apoi catehismul? Mantuirea ne-a fost facuta posibila doar prin Iisus, care prin lucrarea Sa da posibilitate tuturor sa ajunga in imparatia cerurilor. Cum spune catehismul in continuare ca pot face aceasta? Cei ce cred in El si voiesc sa-L urmeze in Biserica Sa, au posibilitatea vietii vesnice. Deci cum spune catehismul ca ne putem mantui? Doar prin Biserica Sa. Citat:
Cum dadeam citatele, in Iad nu a ajuns doar Dumnezeu Fiul, ci El unit cu sufletul uman luat la intrupare (cele doua firi). Vezi cum Dumnezeu Fiul a trebuit sa se intrupeze, sa ia si firea umana ca sa aduca mantuirea. Cand voi gasit exact interpretarea ortodoxa o sa iti scriu mai detaliat. Nu e conforma cu opiniile tale. Am dat citatul unde Sf. Ioan Hrisostom spune exact acelasi lucru. Daca spui ca ar trebui sa caut pe cienva care sa ma invete altceva decat ce invata catehismul sfintii si Biserica te asigur ca nu doresc deloc acest lucru, ba chiar il resping. La fel te sfatuiesc si pe tine, sa te desparti de ceea ce e diferit de adevar. Pentru micile erori ca evolutionismul teist creaza altele si altele si ajungi sa nu mia intelegi nici catehismul. Ca in rest ai toata invatatura corecta, dar trebuie sa o accepti pe toata, nu doar 99%. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite ce m-ai intrebat: "Pentru ca o persoana sa poata discuta despre evolutionsim ea trebuie sa aiba cunostinte stiintifice mai profunde. Trebuie sa inteleaga functionarea organismelor vii si rolul ADN ului in viata biologica (atat pentru regnul vegetal cat si pentru regnul animal). Trebuie sa stie ce anume determina diferenta intre specii (vegetale si animale) etc. Spune-mi te rog (din punct de vedere stiintific evident, cu un libaj stiintific adecvat, cu referinte stiintifice corespunzatoare) care este diferenta fiziologica intre om si caine spre exemplu? Din punct de vedere al ADN-ului care sunt diferentele?" Citeste articolul, e exact ce m-ai intrebat, nu te inteleg, devii confuz. Nu numai ca e raspunsul la intrebare, dar ti-am dat si de ce evolutiionistii se insala cand spun ca asemanarea ADN-ului inseamna unic stramos. Pentru ca tu ma intrebai ca sa evidentiezi evolutionismul, doar nu voiai sa invatam impreuna medicina. Detaliat despre ADN citeste capitolele anterioare, nu pot copia toata cartea. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu doar asta te-am intrebat (si tu mi-ai raspus cu totul altceva):
"Spune-mi te rog (din punct de vedere stiintific evident, cu un limbaj stiintific adecvat, cu referinte stiintifice corespunzatoare) care este diferenta fiziologica intre om si caine spre exemplu? Din punct de vedere al ADN-ului care sunt diferentele?" Este chiar asa de dificil sa recunosti intrebarile intru-un text? Nu este adevarat. Te-am intrebat sa vad daca intelegi cum fuctioneaza organismul uman. Citat:
Eu doream sa vad ce ai inteles tu despre roul ADN ului in organismul uman. Am spus ca nu vorbim despre originea lui ci doar despre rolul lui. Chiar nu intelegi diferenta?! Draga catalin in aceste conditii nu poate fi vorba de un dialog onest si obiectiv intre noi (din moment ce refuzi sa raspunzi la intrebari directe). Iti urez mult succes in continuare. Fie ca Domnul Iisus Hristos se ne ajute sa facem voia LUI si sa traim intru EL in Sfanta Sa Biserica Ortodoxa, cunoscand si intelegand Adevarul prin Sfintele Sale Taine. Doamne ajuta. Har si pace. Last edited by Eugen7; 20.05.2011 at 12:29:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Observi cum tu imi expui in continuare doar parerile tale (bineinteles, impartasite si de alti cativa), in timp ce eu ti-am scris ce spun sfintii, ce spune catehismul, etc. Tu spui: parerea mea e ca... Nu se potriveste cu catehismul, dar acolo e greseala, nu la mine. Trebuie sa intelegem ca invatatura Bisericii nu e formata din parerea noastra, care noua ni se poate parea brilianta. Toti oamenii au cate o parere despre anumite lucruri, si sunt sapte miliarde de oameni. Tu imi spui ca paganii sunt mai presus decat unii catolici (ca si ei sunt eretici pentru BO), de exemplu, care nu stiu ca invatatura catolica e gresita. Nu numai ca te inseli, dar mai si acuzi ca cei ce nu spun asta fac afirmatii josnice. Daca noi nu ne informam despre invatatura ortodoxa capatam invataturi de la ceea ce auzim. Si sunt destui care doresc sa ne arate adevarul. Asadar capatam invaturile din ceea ce auzim de la televizor, de la cunoscuti, din carti, documentare, etc. Si acelea bineinteles ca propaga alte idei, cele pe care le cunosc. Citat:
Asta e baza crestinismului, ca mostenim urmarile pacatului lui Adam. Un fat avortat nu mosteneste pacatul parintilor care l-au avortat, ci suporta consecinta acestui pacat: faptul ca nu a fost botezat. Citat:
Oare nu e mai simplu sa ne smerim si sa intelegm ca noi gresim, nu sfintii si invatatura Bisericii? Ca o impacare, iti dau si o veste buna. Din cate stiu (daca nu ma insel) catehismul a fost facut tot de parintele Cleopa, deci nu avea cum sa spuna altceva in acel articol. Te rog, daca doresti sa discutam in contiunare da-mi si citate din sfinti sau invatatura Bisericii care sa sustina ceea ce spui, nu doar parerea ta (sau a lui Eugen) sau propria interpretare a Sfintei Scripturi. Iata ca si catehismul spune despre talcuirea Sfintei Scripturi: "Numai Biserica poate sa talcuiasca fara greseala Sfanta Scriptura, pentru ca numai Biserica este pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii dumnezeiesti. " "18. Poate oricine sa citeasca Sfanta Scriptura? Oricine poate sa citeasca Sfanta Scriptura, insa nu si s-o talcuiasca (s-o explice) si nici sa invete pe altii. Caci zice insusi cuvantul Scripturii: "Aceasta trebuie s-o stiti mai intai de toate, ca nici o proorocie (invatatura) a Scripturii nu se talcuieste dupa bunul plac al fiecaruia" (2 Petru 1, 20); "Oare toti sunt Apostoli? Sau toti prooroci? Sau toti invatatori?" (1 Corinteni 112, 29). " De aceea e bine sa dam nu doar intelegerea noastra din Sfnta Scriptura, ci inavatura Bisercii si talcuirea sfintilor. Pentru ca nu suntem sfinti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am spus ca am discutat cu mai multi atei, cu unii timp indelungat. Bineinteles ca n-am discutat despre vreme, sau despre citate din Biblie, ci doar despre evolutionism. Si desigur ca un element important era genetica. Ti-am dat la conferinta despre Facerea si un link catre o discutie cu un om de stiinta roman din SUA care activa tocmai in acest domeniu. Dar aici mi-ai spus sa iti dau folosind un limbaj stiintific, cu referinte stiintifice, nu doar cu vorbele mele (ceea ce in opinia mea era doar evidentierea presupuselor mele putine cunostinte despre subiect, in opozitie cu cei care inteleg evolutia pentru ca au destule cunostinte). Eu ti-am dat explicatia. Acum tu afland adevarul poti renunta la falsa teorie a evolutionismului teist. Daca doreai doar o explicatie despre functionarea ADN-ului o gaseai la capitolul I.2. si urmatorul. Pentru ca nu ma apuc sa le copiez aici iti dau doar titlurile capitolelor: 2.Informatia genetica. Molecula de ADN. 3.Structura acizilor nucleici 4.Organizarea genomului 5.Genele. Sinteza proteinelor. Codul genetic. 6. Reglajul genetic 7. Transmiterea informatiei genetice 8. Transmiterea caracterelor ereditate. 9. Ereditatea extranucleara. 10. Virusurile. 11. Mutatiile genetice. 12. Biotehnologiile moderne. Abia in partea a doua incepe tratarea evolutionismului. Sunt sigur ca nici nu te gandeai la o asa baza solida de informatii sustinuta de creationisti. Probabil nici tu nu cunosti toate informatiile descrise acolo. Asadar bazele stiintifice ale celor ce combat evolutionismul sunt solide, nu doar afirmatii fara sustinere cum cred evolutionistii. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|