![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Poate există. Mie, unuia, nu mi se pare că mâncarea de post e mai scumpă. Din contră. Însă mi se pare că uneori, din grija prea mare de a fi ortodocși uităm să fim creștini.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stiu, poate vezi vrea sa ziceti ca e o figura de stil, dar figura de stil n-ar fi posibila daca n-ati denatura atat sensul ideii de ortodox cat si cea de crestin. In realitate, nu exista nici o opozitie sau contradictie intre cele doua. De cele mai multe ori, din pacate, privim pe termen scurt. Si spre pamant. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru mine nu este o opoziție. Însă mă consider întâi creștin și apoi ortodox. Ortodox e doar un atribut al creștinului, nu trebuie niciodată să treacă înainte. În cazul de față, prin a fi creștin înțeleg a avea milă, iar prin a pune accentul pe ortodoxie înțeleg a fi atent la respectarea unor reguli. Un foarte important element al ortodoxiei este dreapta cumpătare. Asta ne-ar ajuta și să nu cădem în rigorism, într-o corectitudine excesivă, care n-ar face decât să omoare dragostea.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iar ortodoxia nu este numai respectarea unor reguli, cât mai ales respectarea unei credințe: aceea pe care a predicat-o Domnul nostru Isus și cei Lui următori. Prin urmare, a fi creștin înseamnă a fi ortodox. Se înțelege, mă refer la ortodoxia în înțelesul ei etimologic, nu la apartenența formală la BOR sau altă Biserică din împrejurimi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Din faptul că un canon lasă la latitudinea părinților (aparținătorilor, custozilor) dacă să țină sau nu post copiii sub 7 ani, dv cum ați ajuns la concluzia că e bine să nu țină post ? Cine e mai ortodox ca Sinodul ? Deci, Sinodul vă lasă libertate de alegere: de ce să alegeți varianta "fără post" și nu varianta "cu post" ? Nu cumva, zicând că ceilalți sunt dogmatici (asta e, invariabil, ceva de rău) ați ajuns dv servul dogmei care nu de la Dumnezeu vine, potrivit căreia o masă trebuie să conțină musai "alimentație echilibrată" ? Și pe ce bază susțineți că o masă echilibrată presupune carne ? Ce mai știu eu este că, în ultimele decenii, consumul de carne a crescut ENORM. Ceai cu pâine și gem a fost, secol după secol, micul dejun standard al copilului. Scovarga era bonus. Obiceiul de a mânca jamboane și omlete cu cârnați în compoziție dimineața este ceva foarte nou și e foarte greu să găsiți un medic pe care să îl convingeți că e lucru bun. Nu numai că a crescut consumul de carne de la 20 și ceva de kilograme pe an de persoană la peste sută, dar am ajuns să facem și apologia șuncii ca fiind lucru sănătos și spre echilibrul nostru. Dar să lăsăm teoriile alimentare de o parte. Din punct de vedere creștin, faptele bune ale sufletului: rugăciunea, postul și caritatea este bine a fi deprinse de timpuriu. Așa cum învață să meargă un copil, tot așa învață să fie și creștin. Sigur că se poate și mai târziu, dar mai anevoie.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 03.06.2011 at 23:06:59. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu sunt un fan al cărnii, nici nu sunt dintre cei care au o deosebită grijă pentru echilibrul nutrițional. Și sunt de acord că postul e bine să fie deprins din copilărie. M-am referit strict la acești copii, care am înțeles că sunt flămânzi. Iar unui flămând eu nu îi cer să mai și postească.
Citat:
Last edited by N.Priceputu; 03.06.2011 at 23:22:55. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am o mare nedumerire, adresata domnului AlinB : Chiar va pasa atat de putin de niste copii, pe care vad ca-i consideratia "paria" din nastere, de nu vreti le dati dreptul sa creasca intregi si sanatosi si sa aiba o sansa in viata ? Chiar atat de important este pentru un copil de 5 ani sa tina un post DIN CARE NU INTELEGE NIMIC ? Spuneti-mi, va rog, ce anume intelegeati dvs din notiunea de post la varsta de 5 ani ! Mie mi-e neclar si mi se pare o condamnare inutila. Incercati sa ignorati faptul ca nu vorbim de niste copii sanatosi si bine hraniti, ci de niste COPII TARATI, CU PROBLEME NUTRITIONALE, din cate vad eu, doar pentru a impune un precept pe care sunteti incapabil de a-l justifica. Biserica ortodoxa scuteste de post batranii si bolnavii. Am putea incadra acesti copii la categoria "bolnavi". Ce bine trebuie sa fie sa-ti permiti a fi mai catolic decat papa si a incerca sa impui un precept care nu isi are locul in anumite conditii doar pentru ca "se poate". Sigur ca "se poate', ca doar nu dvs. o sa le platiti ingrijirea medicala, nu dvs. veti incerca sa ii sustineti prin scoala sau sa le gasiti serviciu dupa aceea. Dupa cum este bine stiut, nutritia afecteaza nu doar cresterea, cat si intelectul. Ce vina au acesti copii ? E foarte usor sa arunci cuvinte goale, domnule AlinB ! Atunci cand tii post lunea, miercurea, joia, sambata si duminica (pentru ca nu ai altceva), e chiar absolut necesar sa tii si vinerea ? Ce anume face aceasta zi de vineri sa fie atat de speciala ? Cu ocazia asta, poate imi explicati si pe cine si cu ce anume am pacalit, domnule AlinB ! Cu o intrebare la care nici macar nu ati putut raspunde ? O repet, ca sa nu va mai ascundeti dupa visin ; DE LA CE VARSTA CERE BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE TINA POST LA COPII ? Raspunsul e o cifra, nimic mai mult. Mi-e teama ca v-ati pacalit singur.... PS scuze pentru majuscule, as fi preferat litere ingrosate, dar nu am reusit. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Daca si copii dvs. inteleg la fel sa nu va mirati de roade mai tarziu. Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 28.02.2012 23:29:05 |
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) | mirela1990 | Umanitare | 0 | 11.12.2010 23:27:05 |
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 10:24:12 |
postul copiilor | carmenserghi | Postul | 9 | 01.08.2010 18:51:50 |
|