Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.07.2011, 13:42:51
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Sfanta Scriptura ne descrie foarte limpede cele doua morti si cele doua invieri:

INVIERILE:
- prima inviere: INVIEREA celor morti in credinta, la revenirea Domnului Hristos
- a doua inviere (la o mie de ani sau mii de ani, dupa prima inviere - Apocalipsa 20:5): invierea celor necredinciosi pentru a li se arata judecata si primirasplata.

Mortile:
- prima moarte: consecinta (nu pedeapsa) vietii noastre pacatoase, in care totul se degradeaza si piere. Dar, aceasta moarte (descrisa de Sfanta Scriptura ca un somn, fara constienta) este urmata de INVIERE.
- a doua moarte: este moartea (nimicirea) pentru totdeauna (fara posibilitatea invierii) a diavolului si a celor necredinciosi.

Va rog sa ma corectati cu Scriptura, daca am gresit sau puteti sa-mi cereti sa argumentez cu Scriptura ce am afirmat.

Cele ce spuneti sunt redate in capitolul 20 al Apocalipsei si am explicat mai sus, in postarea anterioara, asa ca aici o sa dau capitolul:

"1. Si am vazut un inger, pogorandu-se din cer, avand cheia adancului si un lant mare in mana lui.
2. Si a prins pe balaur, sarpele cel vechi, care este diavolul si satana, si l-a legat pe mii de ani,
3. Si l-a aruncat in adanc si l-a inchis si a pecetluit deasupra lui, ca sa nu mai amageasca neamurile, pana ce se vor sfarsi miile de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie dezlegat catava vreme.
4. Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata. Si am vazut sufletele celor taiati pentru marturia lui Iisus si pentru cuvantul lui Dumnezeu, care nu s-au inchinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mana lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani.
5. Iar ceilalti morti nu inviaza pana ce nu se vor sfarsi miile de ani. Aceasta este invierea cea dintai.
6. Fericit si sfant este cel ce are parte de invierea cea dintai. Peste acestia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El mii de ani.
7. Si catre sfarsitul miilor de ani, satana va fi dezlegat din inchisoarea lui,
8. Si va iesi sa amageasca neamurile, care sunt in cele patru unghiuri ale pamantului, pe Gog si pe Magog, si sa le adune la razboi; iar numarul lor este ca nisipul marii.
9. Si s-au suit pe fata pamantului, si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea cea iubita. Dar s-a pogorat foc din cer si i-a mistuit.
10. Si diavolul, care-i amagise, a fost aruncat in iezerul de foc si de pucioasa, unde este si fiara si proorocul mincinos, si vor fi chinuiti acolo, zi si noapte, in vecii vecilor.
11. Si am vazut, iar, un tron mare alb si pe Cel ce sedea pe el, iar dinaintea fetei Lui pamantul si cerul au fugit si loc nu s-a mai gasit pentru ele.
12. Si am vazut pe morti, pe cei mari si pe cei mici, stand inaintea tronului si cartile au fost deschise; si o alta carte a fost deschisa, care este cartea vietii; si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor.
13. Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale.
14. Si moartea si iadul au fost aruncate in raul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.
15. Iar cine n-a fost aflat scris in cartea vietii, a fost aruncat in iezerul de foc."
Vechi 02.07.2011, 14:28:42
Banned

Implicit

Se pune intrebarea ce se intampla cu cei care au mancat painea vietii, dar nu au facut in totul voia lui Dumnezeu Tatal, deci nu pot trece de la moarte direct la viata fara judecata. Aici apare controversa dintre ortodocsi si catolici cu privire la existenta sau nu a purgatoriului. Nu o sa imi dau eu cu parerea asupra acestei dogme, ci as putea spune cazul strabunicii mele care, la un moment dat a avut un vis in care cineva o ducea pe un drum lung fara ca ea sa se poata nici impotrivi, nici sa isi dea acordul. La un moment dat a aparut un barbat care a zis: "Ia-o de aici si du-o inapoi ca nu este pregatita pentru drumul acesta". Dupa care s-a trezit paralizata, si dupa 10 ani de suferinta, a murit. Deci purgatoriul ei a fost in aceasta viata. Ceea ce mi se pare normal din moment ce in viata de dupa moarte nu mai poate nimeni lucra pentru mantuirea lui dupa cum se arata atat in VT cat si in NT.
Vechi 02.07.2011, 15:49:09
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Ceea ce mi se pare normal din moment ce in viata de dupa moarte nu mai poate nimeni lucra pentru mantuirea lui dupa cum se arata atat in VT cat si in NT.
Unde se arata asta?
Vechi 02.07.2011, 17:44:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Unde se arata asta?
Din VT

"Tot ceea ce mana ta prinde sa savarseasca, fa cu hotarare, caci in locuinta mortilor in care te vei duce nu se afla nici fapta, nici punere la cale, nici stiinta, nici intelepciune."
(Ecclesiastul 9:10)

"Nu va incredeti in cei puternici, in fiii oamenilor, in care nu este izbavire.
Iesi-va duhul lor si se vor intoarce in pamant. In ziua aceea vor pieri toate gandurile lor."
(Psalmul 145/146: 3-4)

Din NT este chiar pilda bogatului si a saracului Lazar mentionata mai inainte in care se arata ca bogatul nu mai putea face nimic ca sa treaca din Iad acolo unde era Lazar ci i s-a spus clar ca intre cele doua locuri este o prapastie care nu poate fi trecuta nici intr-un sens, nici in celalalt.
Vechi 02.07.2011, 19:19:32
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Pentru mine nu reiese de nicaieri ca imparatia sfintilor este in cer ci din profetia lui Daniel din visul lui nabucodonosor inteleg ca imparatia asta a lor, domnia lor este o orinduire si o religie care vor inlocui toate orinduirile si religile actuale prin unificare/convertire realizind acea singura turma pentru un singur Pastor si o noua societate dreapta fara patroni si sclavi. "leul va minca iarba alaturi de miel" , etc un fel de comunism teocrat si meritocrat.
Dintr-un anume punct de vedere ai dreptate ca ar fi cumva in cer insa din ce stiu eu trupele astea speciale de sfinti impreuna cu Dumnezeu au fost deja parasutati pe pamint dar deocamdata sint cumva aflati in fazele incipiente de lucru-fac pregatiri si pun la cale, aduna (rapesc) aderenti ii si pregatesc duhovniceste. Ai citit profetia lui Selafiil cel Orb? atunci vor intra in actiune.

Imparatia sfintilor nu este Imparatia ingerilor ai lui Dumnezeu/ conceptul de Impartie a lui Dumnezeu venita pe pamint include intruparea lui Dumnezeu dar si ceata celor 12 a cite 12000 de trupe speciale care vor realiza apoi religia si orinduirea condusa de ei in frunte cu Sluga lui Dumnezeu.

Iisus spunea doua lucruri despre Imparatia lui Dumnezeu care va veni pe pamint:
"ca nu se va zice uite este acolo sau acolo ci (se va zice) iata imparatia este in voi." ceea ce inseamna ca se va pune accentul pe o dezvoltare a cunoasterii de sine si pe o spiritualizare mai accentuata.
Apoi mai spunea ca Imparatia a si venit si asta doar pentru ca El tocmai era prezent ca reprezentant al Imparatiei .. El , Ioan Botezatorul si Fecioara.
dar daca va mai veni inca o data inseamna un inteles similar si poate mult mai mult e atit.
Vechi 02.07.2011, 21:47:33
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
Pentru mine nu reiese de nicaieri ca imparatia sfintilor este in cer ci din profetia lui Daniel din visul lui nabucodonosor inteleg ca imparatia asta a lor, domnia lor este o orinduire si o religie care vor inlocui toate orinduirile si religile actuale prin unificare/convertire realizind acea singura turma pentru un singur Pastor si o noua societate dreapta fara patroni si sclavi. "leul va minca iarba alaturi de miel" , etc un fel de comunism teocrat si meritocrat.
Dintr-un anume punct de vedere ai dreptate ca ar fi cumva in cer insa din ce stiu eu trupele astea speciale de sfinti impreuna cu Dumnezeu au fost deja parasutati pe pamint dar deocamdata sint cumva aflati in fazele incipiente de lucru-fac pregatiri si pun la cale, aduna (rapesc) aderenti ii si pregatesc duhovniceste. Ai citit profetia lui Selafiil cel Orb? atunci vor intra in actiune.

Imparatia sfintilor nu este Imparatia ingerilor ai lui Dumnezeu/ conceptul de Impartie a lui Dumnezeu venita pe pamint include intruparea lui Dumnezeu dar si ceata celor 12 a cite 12000 de trupe speciale care vor realiza apoi religia si orinduirea condusa de ei in frunte cu Sluga lui Dumnezeu.

Iisus spunea doua lucruri despre Imparatia lui Dumnezeu care va veni pe pamint:
"ca nu se va zice uite este acolo sau acolo ci (se va zice) iata imparatia este in voi." ceea ce inseamna ca se va pune accentul pe o dezvoltare a cunoasterii de sine si pe o spiritualizare mai accentuata.
Apoi mai spunea ca Imparatia a si venit si asta doar pentru ca El tocmai era prezent ca reprezentant al Imparatiei .. El , Ioan Botezatorul si Fecioara.
dar daca va mai veni inca o data inseamna un inteles similar si poate mult mai mult e atit.
Intr-adevar, Imparatia este in noi, si asta de acum 2000 de ani de cand a venit Domnul. El a zis foarte clar sa nu cautam Imparatia in afara noastra ci in noi. Deci acest lucru se implineste de 2000 de ani incoace. Iar cei care accepta Imparatia in ei, pe pamant, in aceasta viata, raman in ea si dupa moartea trupului, cand trupul ramane pe pamant dar sufletul pleaca in Cer, se inalta asa cum s-a inaltat si Domnul pentru a trai in Imparatie. Faptul ca sfintii continua lucrarea lor pe pamant, mie imi pare in perfecta concordanta cu practica ortodoxa care cere ajutorul sfintilor si exista aparitii ale acestor sfinti pe pamant si dupa moartea lor trupeasca. Deci mie imi pare totul concordant.
Vechi 02.07.2011, 20:19:18
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Din VT

"Tot ceea ce mana ta prinde sa savarseasca, fa cu hotarare, caci in locuinta mortilor in care te vei duce nu se afla nici fapta, nici punere la cale, nici stiinta, nici intelepciune."
(Ecclesiastul 9:10)

"Nu va incredeti in cei puternici, in fiii oamenilor, in care nu este izbavire.
Iesi-va duhul lor si se vor intoarce in pamant. In ziua aceea vor pieri toate gandurile lor."
(Psalmul 145/146: 3-4)

Din NT este chiar pilda bogatului si a saracului Lazar mentionata mai inainte in care se arata ca bogatul nu mai putea face nimic ca sa treaca din Iad acolo unde era Lazar ci i s-a spus clar ca intre cele doua locuri este o prapastie care nu poate fi trecuta nici intr-un sens, nici in celalalt.
Conform stiintei mele puntea dintre Rai si Iad a facut-o Domnul nostru Isus Cristos atunci cind si-a dat duhul si cind , conform scripturii, s-a rupt catapeteasma templului si duhurile multor morti s-au aratat locuitorilor din Ierusalim. Deci, in acest moment avem un Mijlocitor, pe Isus Cristos care ne mijloceste cererile de iertare a pacatelor celor decedati. Si s-ar parea ca acest lucru a fost valabil si in VT; iata ce e scris in Cartea Intelepciunii lui Isus Sirah, capitolul 7:
34. Și celui sărac întinde-i mâna ta, ca binecuvântarea ta să fie desăvârșită.
35. Dărnicia ta să atingă pe toți cei în viată și chiar morților fă-le parte de dărnicia ta.

Iata ca sintem indemnati sa fim darnici cu MORTII. Noi stim ca nici un pahar cu apa pe care il dam de pomana nu ramine fara rasplata, asa ne-a invatat Isus. Si deasemenea, avindu-L pe Isus ca Domn, incercam sa-L urmam. Si exact cum El a luat asupra sa pacatele noastre si noi putem da un pahar cu apa in numele unui decedat si sa-l rugam pe Isus sa considere ca aceasta fapta a fost facuta de acel decedat, nu de noi.
Vechi 02.07.2011, 20:39:41
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Conform stiintei mele puntea dintre Rai si Iad a facut-o Domnul nostru Isus Cristos atunci cind si-a dat duhul si cind , conform scripturii, s-a rupt catapeteasma templului si duhurile multor morti s-au aratat locuitorilor din Ierusalim. Deci, in acest moment avem un Mijlocitor, pe Isus Cristos care ne mijloceste cererile de iertare a pacatelor celor decedati. Si s-ar parea ca acest lucru a fost valabil si in VT; iata ce e scris in Cartea Intelepciunii lui Isus Sirah, capitolul 7:
35. Dărnicia ta să atingă pe toți cei în viată și chiar morților fă-le parte de dărnicia ta.

Iata ca sintem indemnati sa fim darnici cu MORTII. Noi stim ca nici un pahar cu apa pe care il dam de pomana nu ramine fara rasplata, asa ne-a invatat Isus. Si deasemenea, avindu-L pe Isus ca Domn, incercam sa-L urmam. Si exact cum El a luat asupra sa pacatele noastre si noi putem da un pahar cu apa in numele unui decedat si sa-l rugam pe Isus sa considere ca aceasta fapta a fost facuta de acel decedat, nu de noi.
Viziunea catolica este ca faptele bune ale sufletului precum pomana pot fi in beneficiul celor decedati numai daca acestia se afla in Purgatoriu, dar nu si în Iad. Nimeni nu poate avea merit după moarte. Chiar și în timpul vieții, pot avea merit numai cei aflați în stare de grație, adică cei fără păcat ori ale căror păcate au fost remise. Deci, mai întâi este grația, apoi meritul.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 02.07.2011, 21:10:46
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Viziunea catolica este ca faptele bune ale sufletului precum pomana pot fi in beneficiul celor decedati numai daca acestia se afla in Purgatoriu, dar nu si în Iad. Nimeni nu poate avea merit după moarte. Chiar și în timpul vieții, pot avea merit numai cei aflați în stare de grație, adică cei fără păcat ori ale căror păcate au fost remise. Deci, mai întâi este grația, apoi meritul.
Adevarat; ideea pe care incercam sa o transmit era ca iata, am gasit un text in VT in care ni se spune sa fim darnici cu mortii; cu alte cuvinte sa dam de pomana pentru morti. Ceea ce adeptii sectelor resping, pentru ca, spun ei, nu e scris nicaieri despre asta.
Vechi 02.07.2011, 21:57:03
Banned

Implicit

Citat:

In cazul asta, avand in vedere ca dati un citat din NT, pe care il interpretati ca si cum deja in NT s-ar fi putut face trecerea de la Iad la sanul lui Avraam, cum de in parabola saracului Lazar Iisus spune contrariul? Nu cunostrea El Vechiul Testament mai bine ca oricine altcineva? Nu tocmai de asta a venit Domnul ca sa clarifice lucrurile si sa nu mai creada oamenii gresit?
Domnul nu a facut punte intre Iad si Rai, ci prin jertfa lui a facut posibil ca oamenii sa ajunga in Imparatia Cerurilor pentru ca, pana la venirea Sa, nici un om, oricat de drept ar fi fost, nu a putut intra in Imparatie. Dintre cei deja morti, nu s-au dus apoi in Imparatie oamenii din Iad, ci cei drepti care stateau in sanul lui Avraam si asteptau ca Mesia sa vina si sa ii duca in Imparatie. Spune clar ca dreptii au iesit din morminte, nu orice mort. Ceilalti, nedreptii, au ramas in continuare in Iad asteptand Judecata finala a Domnului...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38