Citat:
În prealabil postat de ory
Cat despre operele literare care, practic, nu au mai fost reactualizate, pentru o societate care cocheteaza cu internetul mare parte din viata, face shopping on line, care vorbeste de brand-uri la tot pasul si mananca bazandu-se pe piramida nutritionala, care viziteaza tarile straine ca pe satele de altadata, cred ca ar cam trebui revizuita materia si adaptata, in limita codului didactic, la o societate noua, cu viziuni si aspiratii noi, o societate care se confrunta cu probleme noi si-si croieste noi drumuri si sensuri pentru perspectiva .
|
Si asa se ajunge la pustanii ce se cred poeti pentru ca citesc Coelho si cand ii intrebi de Tolstoi, habar n'au cine'i ala! Nu ai ce sa "reactualizezi" la literatura romana. In liceu se invata curentele literare, istoria literaturii si se fac cateva opere literare de baza. Daca ar fi dupa mine, as lasa literatura romana ca materie de baza si in cadrul aceleiasi discipline, as introduce macar o ora pe saptamana de literatura universala. Ca se face, dar prea putin. Si le'as lasa elevilor o libertate mai mare de a alege. Stiu ca mie, de exemplu, nu imi placea sa mi se impuna ce sa citesc. Mult mai ok mi s'ar parea sa se dea un autor, cu lista operelor sale, iar elevul sa citeasca ceea ce e pe placul lui. Ca e imposibil sa citesti si sa analizezi un text literar care'ti repugna sau nu'ti trezeste deloc interesul.