Citat:
În prealabil postat de grasu77
Eu sunt intru totul de acord cu Sfanta Impartasanie. A fost lasata de Domnul Iisus Hristos. Alta este problema: ineficienta. Fac preotii tot felul de slujbe, se lauda ca transforma painea si vinul in trupul si sangele Domnului, apoi vin credinciosii sa se impartaseasca. Rezultatul este zero (poate cu putine exceptii) Se vede in modul de vietuire a credinciosilor (raman cu acelasi patimi care-i despart de mostenirea vietii vesnice in Imparatia lui Dumnezeu).
Intrebare: unde este problema? Ce-i lipseste Sfintei Impartasanii, pentru a deveni eficienta?
|
Nu neaparat.Daca Duhul actioneaza
gradual atunci si transformarea ar fi graduala.Ar trebui o actiune totala si radicala ca sa aiba un efect permanent ori nici la Cina Domnului nu a fost cazul, Iuda a tradat (daca s-a impartasit,eu nu sunt convins dpdv biblic) iar Petru, ulterior, s-a lepdat de trei ori.Mai sfanta decat aceea Cina nu este nici una si cu toate acestea nu a transformat radical
in acel moment,total,nimeni sa nu mai greseasca.Poate fi si o transformare graduala,eu nu as exclude acesta posibilitate.Iar orice progres gradual implica inclusiv caderea si ridicarea.Altfel nu ar mai fi gradual :) Bineinteles ca exista in Biblie suficiente exemple de actiune directa si radicala a Duhului dar nu este o regula ca asa trebuie sa actioneze mereu.Ma gandesc ca in acesta situatie actiunea graduala ofera mai multe sanse omului sa constientizeze treptat transformarea in timp in timp ce o transformare directa si radicala mie imi pare mai degraba aplicabila in cazul unor actiuni specifice,cu scop precis,determinat.
Mai este o problema:
pericolul cuantificarii actiunii Duhului in standarde omenesti,stramte.Daca ii judeci/apreciezi/analizezi actiunea,in raport de tema propusa de tine,din perspectiva Bibliei si pui drept baza,,impartasire=transformare imediata"atunci,la acest test,nu trece nimeni,sau aproape nimeni,si nu numai din ortodoxism.In plus nu poti pune drept moment final altul decat cel de care a beneficiat si talharul de pe cruce.Deci daca mergi cu actiunea pana in ultimul moment atunci este evident ca nu poti trage decat o concluzie,cel mult partiala,pe parcurs.
Simple idei,actiunea Duhului depaseste cu mult capacitatea umana de intelegere.