Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Cartofii se recomanda a fi consumati copti. Sunt o sursa de coenzima Q10. Absorb aciditatea din stomac. Bineinteles ca au si alte propietati. Sunt foarte gustosi cu putin ulei de masline, usturoi sau flori de drojdie uscata inactiva (am sa scriu mai detaliat despre drojdie).
Sa vedem de ce copti?
Coaja tuberculului de cartofi, mai ales in jurul ochiurilor (mici muguri de vegetatie) precum si periferia cartofului inmugurit, contine solanina cu actiune toxica, daca este ingerata in cantitati mari. Cantitati mici de solanina se gasesc in intreg tuberculul, insa aceste doze infime nu sunt toxice, daca nu se consuma cantitati foarte mari de cartofi. In interiorul tuberculului exista deasemeni, rezerve de solatrioza din care se va forma solanina ce va migra ulterior spre coaja. Aceasta triglucida, desii este lipsita de toxicitate, poate da in unele organisme reactii de intoleranta.
Pentru a reduce cat mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului, este indicat ca tuberculul sa fie copt in coaja (solanina se distruge termic in mare masura, fara sa treaca in solutii -apa, ulei), urmand apoi decojirea. Prin aceasta metoda se pastreaza intacte cele mai multe principii active (minerale, vitamine) benefice din cartof neutralizandu-se elementele toxice. Este bine, daca se gateste prin fierbere, cartoful sa fie preparat tot in coaja. Cartofii prajiti contin cea mai multa solanina, iar pe langa aceasta, se formeaza acrilamida, compus toxic si cancerigen. Nu se vor utiliza niciodata, nici macar pentru furajarea animalelor, cartofii incoltiti.
|
In Occident,exista trendul de a se manca cartofii copti sau prajiti cu tot cu coaja!!!!Am vazut pana si piure de cartofi cu coaja...
Oricat am incercat sa lupt cu mentalitatile oamenilor,toti imi spun ca ignor faptul ca vitaminele se gasesc in coaja!!!
Fara sa cunosc acest amanunt al solaninei care se acumuleaza in coaja,eu cel putin decojeam cartoful din motive igienice,la fel ca orice radacinoasa.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
|