Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2011, 20:34:19
ovidiu b.
Guest

Implicit

Un punt de vedere complet:

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei (Deuteronom 5,15).

Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17).

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.

Last edited by ovidiu b.; 17.12.2011 at 20:45:48.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:43:28
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
vasinec sa imi dai versete. raspunsurile le stiu si nu ai avut argumente biblice. poate ne aduci acum.
p.s. ma dezamgesti. imi dau seama tot mai mult ca la tine e vorba de rea vointa nu nepricepere.
Mihai, lasa atitudinea asta de disperat. Ti-am spus ca trebuia sa plec (in graba). Am fost la biserica. Si, oricumsuntem off-topic. Tu trebuia sa raspunzi la o intrebare la care nu s-a raspuns niciodata.

Cat despre sabat si pazirea lui, s-a discutat mult aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6243. S-a discutat si despre pazirea sabatului inainte de scrierea Decalogului. Vezi versete ca Exod 16 sau Geneza 26:5 (Avraam a pazit oranduirile, legile si poruncile lui Dumnezeu).

In plus, tu vrei neaparat sa-ti arat din Geneza sau inceputul Iesirii unde scrie despre pazirea sabatului. Esti teolog si poate stii ca prima parte a Scripturii are alta tema decat poruncile. La fel, pot sa-ti dau 6 carti consecutive ale Bibliei, in care se vorbeste despre pazitori indiscutabili ai sabatului (despre evrei) dar nu se pomeneste absolut deloc despre pazirea sabatului. Citeste cartile Iosua, Judecatori, Rut, 1 Regi, 2 Regi si 3 Regi. In aceste 6 carti consecutive nu se pomeneste absolut nimic despre pazirea sabatului. Ce cocluzie poti sa tragi? Ca evrei precum Iosua, Caleb, Ghedeon, Debora, Barac, Samson, Boaz, Naomi, David, etc. nu au pazit sabatul? Asta, pentru ca nu scrie in acele Carti despre pazirea sabatului(deoarece aveau o alta tema)?

On-topic:
Sa revenim la oile noastre. Cu sau fara acceptul tau, ortodoxia propovaduieste (prin Catehismul Ortodox) cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti. Da dovada de onestitate (in calitate de viitor preot) si raspunde (intr-un final) la intrebarea acestui topic: care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci, iar adventistii respecta aceste invataturi si pazesc poruncile?

Incearca sa fii corect si sa nu mai deturnezi discutia spre subiecte off-topic. Da un raspuns demn de un student la teologie.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:50:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci, iar adventistii respecta aceste invataturi si pazesc poruncile?

Incearca sa fii corect si sa nu mai deturnezi discutia spre subiecte off-topic. Da un raspuns demn de un student la teologie.
Si care lege nu o respectam?
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 20:57:15
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Un punt de vedere complet:

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura .
Total gresit. Explicit, in Sfanta Scriptura, apare faptul ca Dumnezeu a facut niste legaminte, doar cu poporul evreu, legate de ziua sabatului.

Dar, ziua a saptea, ca sarbatoare a creatie impreuna cu Creatoru, este pentru toti oamenii. Recititi, cu luare aminte, porunca a patra (Iesirea 20:8-11). Ce ziceti? Doar pentru evrei a lucrat Dumnezeu 6 zile, facand cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, pentru ca apoi sa sarbatoreasca aceasta creatie in ziua a saptea (pe care a sfintit-o si binecuvantat-o)?

In plus,profetul Isaia scrie:
"si pe strãinii, care se vor lipi de Domnul ca sã-I slujeascã, si sã iubeascã Numele Domnului, pentru ca sã fie slujitorii Lui, si pe toti cei ce vor pãzi Sabatul, ca sã nu-l pîngãreascã si vor stãrui în legãmîntul Meu, îi voi aduce la muntele Meu cel sfînt, si-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugãciune." (Isaia 56:6,7)

Deci sabatul nu este doar pentru evrei. Chiar Domnul Iisus spune ca "samabata/sabatul este pentru om" (nu doar pentru evreu).

On-topic:
Se vede ca si dvs. sunteti impotriva Catehismului Ortodox, care propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca a patra, care vorbeste despre pazirea zilei a saptea). De ce va contraziceti cu Catehismul Ortodox si vreti sa desfiintati una dintre Cele 10 Porunci ?
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:02:20
Banned

Implicit

Citat:
Si care lege nu o respectam?
Pai, pana acum despre ce vorbim? Nu ati urmarit discutia (cel putin inceputul - prima pagina)?

Dar, ma repet.
Nu respectati, cu buna stiinta (in mod voit) cel putin una din Cele 10 Porunci, despre care Catehismul Ortodox spune ca sunt valabile pentru toate timpurile (foarte corect din punct de vedere biblic). Ma refer la porunca a patra, referitoare la pazirea singurei zile a saptamanii binecuvantata si sfintita de Dumnezeu (inca de la facerea lumii - cand nu exista picior de evreu pe pamant).
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:28:00
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Cam greu sa slujesti la mai multi domni.
Sau sa nu slujesti nici unuia ptr ca asta face dumnealui. In afara de faptul ca nu prea are argumente, si sustine ca un om a ajuns Dumnezeu, nu vrea sa isi asume nici macar o identitate.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:29:13
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
poate ne spui tu cine dintre oameni, inainte de Moise, a tinut sambata?
Vă spun, dacă-mi spuneți cine dintre oameni a ținut duminica până la schimbarea zilei de odihnă?
În altă ordine de idei, cum ne-am putea imagina un titan al credinței ("înainte de Moise") ca Avraam care să nesocotească Legea lui Dumnezeu călcând sabatul, ucigând, furând, etc.? Avem mărturii ale istoriei care spun că până și popoarele păgâne din jurul Palestinei păzeau sabatul (aceasta ca o moștenire "cultural-ancestrală" comună din grădina Edenului), ori tocmai poporul lui Dumnezeu să nu păzească sabatul? Haida-de!

Citat:
*99 poate raspunzi la intrebare
Iartă-mi întârzierea, dar eram la biserică. Știi, astăzi a fost Ziua Domnului...
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:34:58
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Cat despre sabat si pazirea lui, s-a discutat mult aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6243. S-a discutat si despre pazirea sabatului inainte de scrierea Decalogului. Vezi versete ca Exod 16 sau Geneza 26:5 (Avraam a pazit oranduirile, legile si poruncile lui Dumnezeu).

In plus, tu vrei neaparat sa-ti arat din Geneza sau inceputul Iesirii unde scrie despre pazirea sabatului. Esti teolog si poate stii ca prima parte a Scripturii are alta tema decat poruncile.
Nicaieri nu scrie ca s-a tinut ziua sambetei inainte de decalog. Si mai mult am sa caut parerea evreilor care cred ca este relevanta in acest sens.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:36:59
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Dar Dumnezeu a anuntat acest lucru, doar ca dvs nu recunoasteti "suportul pe care s-a inregistrat anuntul".
Nu-l recunoaștem deoarece unicul "suport" autorizat este Cuvântul lui Dumnezeu, iar când suportul omenesc se opune acestui Cuvânt, îl denunțăm ca periculos.

Citat:
Daca nu va suparati, dvs tineti Pastele? Daca da, cand?
Nu ținem Paștele. Acesta (spre deosebire de sabat) este o instituție pur ebraică.

Citat:
Avraam a tinut sambata? Sau oricine altcineva pana s-a dat Decalogul?
Dumnezeu Însuși afirmă despre Avraam:

"Pentru că Avraam, tatăl tău, a ascultat cuvântul Meu și a păzit poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele!"(Facerea 26,5)

Întreb și eu așa ca un naiv: care porunci, care povețe, care îndreptări și care legi? Că doar nu se dăduse încă nici Legea Morală (Decalogul), nici Legea Ceremonială.

Citat:
Ba da, doar ca nu apare in Sf Scriptura ci in Sf Traditie.
Dacă într-adevăr Hristos ar fi poruncit duminica, ar fi trebuit să apară consemnat în Evanghelii, iar dacă apostolii ar fi poruncit-o ar fi trebuit să apară în Epistole și în Faptele Apostolilor. Or credeți că că acesta este un lucru chiar atât de neînsemnat?

Ce ziceți, dacă în Legea Circulației s-ar schimba doar ca culoarea verde să fie stop, iar roșul să fie liber, unde s-ar consemna? În Monitorul Oficial, sau în broșura cu bancuri despre polițiști? Bineînțeles dacă o asemenea schimbare absurdă cu consecințe catastrofale ar avea loc...

Citat:
Nu s-au schimbat zilele intre ele, ci doar ziua de cinstire a Domnului.
Ziua de cinstire a Domnului, cu ziua de cinstire a Soarelui.

Citat:
Dar in cele 40 de zile se specifica in Sf Scriptura ca a tinut sambata?
de ce să se specifice un lucru care e de la sine înțeles? Nu uitați că Legea lui Dumnezeu "cea sfântă, dreaptă și bună" (Rom.7,12) și veșnică era (și este încă) în vigoare. Era absurd să se specifice că în cele 40 de zile n-a mințit, n-a furat, etc.
În schimb, era absolut necesar să se specifice o atare abatere monstruoasă de la Legea lui Dumnezeu. Și eventual faptul că evreii L-au răstignit a doua oară (de data aceasta pe drept) pentru nelegiuire.... Asta însă face parte dintr-un scenariu de film de groază...*

Last edited by osutafaraunu; 17.12.2011 at 21:41:15. Motiv: * film intitulat "Cum am pierdut noi mântuirea pentru că Hristos a păzit duminica"
Reply With Quote
Vechi 17.12.2011, 21:45:42
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sunsray Vezi mesajul
Cu ce putem schimba noi , ca simpli enoriasi, aceasta randuiala.?
Fiecare credincios este dator sa schimbe randuiala in viata lui, dupa voia lui Dumnezeu. Eu cunosc ortodocsi care pazesc ziua a saptea (asa cum spune porunca lui Dumnezeu). Si, merg si duminica la liturghie.

Porunca lui Dumnezeu este mai presus de randuielile bisericesti. Veti fi judecata de Insusi Dumnezeu nu de vreo biserica.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13