Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.12.2011, 17:03:43
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
A condus în mod direct, substanțial. Cele mai mari masacre din istoria umanității, cu zeci de milioane de victime în mai puțin de un secol, n-ar fi fost de conceput în absența ideologiei ateiste.
Chiar trebuie sa o luam de la capat cu asta? Chiar trebuie sa spun, din nou, ca Hitler a declarat ca era catolic, si ca vede omorarea evreilor ca datoria sa catre divinitate? Printre cartile arse de nazisti se gaseau si cartile despre evolutionism. Curat ateu, perfect rational, ce sa mai zic...

Chiar trebuie sa spun, din nou, ca in comunism nu a fost vorba de ateism, ci de inlocuirea unei dogme cu o alta dogma, la fel de irationala si utopica?

Comunismul, nazismul si ce se intampla in Coreea de Nord in acest moment fac parte din religiile politice. Mai multe informatii aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Political_religion
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 17:32:08
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Chiar trebuie sa o luam de la capat cu asta? Chiar trebuie sa spun, din nou, ca Hitler a declarat ca era catolic, si ca vede omorarea evreilor ca datoria sa catre divinitate? Printre cartile arse de nazisti se gaseau si cartile despre evolutionism. Curat ateu, perfect rational, ce sa mai zic...
Discuția era despre ateism. Hitler nu era ateu, nici creștin; ideile religioase pe care le-a profesat țin mai mult de păgânism (Thule etc.)

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Chiar trebuie sa spun, din nou, ca in comunism nu a fost vorba de ateism, ci de inlocuirea unei dogme cu o alta dogma, la fel de irationala si utopica?
Scoateți cuvântul "la fel" și fraza dumneavostră va fi perfect adevărată. Ateismul înseamnă înlocuirea dogmei religioase, care este perfect rațională, cu dogma perfect irațională a inexistenței divinității.

Iar din caracterul utopic al acestei dogme (caracter bazat, la rândul său, pe negarea existenței lui Dumnezeu) putem întrezări și relația cauzală care leagă inexorabil ateismul de masacru.

În esență, este vorba despre ideea utopică și idioată în același timp că omul, ca individ, și societatea, sunt perfectibile. Omul ar putea fi "îmbunătățit" (dar fără asistența unui dumnezeu, de altfel, inexistent). "Omul nou" - vă spune ceva această sintagmă ?

Toate regimurile politice care s-au fundamentat pe ateism (adică cele comuniste) au plecat de la această idee, consecință directă și inevitabilă a negării existenței divinității, și au încercat să o pună în practică.

Rezultatul ? Masacru.

Nu vă mai eschivați, cu argumente de genul no true scotsman. Ateismul este el însăși o religie. Singura problemă este: pe cine punem în locul lui Dumnezeu ? Există religia ateismului științific, în care știința este ridicată la rang de dumnezeu; știința rezolvă tot (religie din care faceți parte). Există religia ateismului politic, în care dumnezeu este Stalin sau Partidul.
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 17:37:10
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Adică?

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
asta este problema. avem prea multi "poate" pe care se cladeste credinta.
Vă referiți la ierarhi, sau la cine? Nu prea înțeleg ce ați vrut să spuneți. :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:05:08
Senior Member

Implicit

Citat:
cine ti-a spus ca Biserica a fost mereu deschisa catre stiinta si progres?!
te afli intr-o grava eroare.
Asta am constatat din scrierile patristice pe care le-am citit. Sfinții Părinți erau foarte deschiși față de filosofia vremii lor și, nu în ultimul rând, față de știința de atunci, pe care mulți dintre ei chiar au practicat-o. Astfel, unii dintre termenii teologici din literatura patristică sunt preluați din filosofie și, în același sens, unii dintre Sfinții Părinți au fost mari oameni de cultură ai vremii lor. De exemplu, Sfântul Vasile cel Mare (330-379) și prietenul său, Sf. Grigorie Teologul, au studiat filosofia la școli renumite ale vremii, având 8 profesori, dintre care 7 erau păgâni. Sf. Vasile a studiat și practicat, de asemenea, medicina și, așa cum probabil că știți, a înființat un întreg centru de ajutor pentru cei nevoiași ("Vasiliada"), în care existau școli și spitale pentru aceștia. Sf. Ioan Gură de Aur (+ 407) a studiat, de asemenea, filosofia, dar și dreptul. Sf. Ambrozie al Milanului (sec. al IV-lea) a fost avocat, ca și apologetul Tertulian (+ 240) și alții. Știu, nu i-am luat în ordine cronologică, ci în ordinea în care mi-au venit în minte. :) Ar mai fi multe exemple în acest sens, dar doar citind literatură patristică vă veți putea da seama câtă cultură acumulaseră acești teologi și Sfinți ai Bisericii primare, cărora le datorăm formularea actuală a dogmelor creștine și monumentale opere de exegeză și hermeneutică biblică. De aceea, un teolog contemporan a remarcat faptul că Sfinții Părinți au fost "genii în planul culturii laice și teologice, dar și Sfinți în planul vieții duhovnicești" (am citat din memorie).
Dacă doriți să aflați care este atitudinea Bisericii primare față de cultura laică, puteți citi Epistola 22 către tienri a Sfântului Vasile cel Mare (unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai epocii patristice). În această epistolă, Sf. Vasile le răspunde unor tineri creștini, proveniți din familii aristocratice care, studiind la școli laice (cu mulți profesori păgâni), se întrebau dacă citirea cărților scrise de autori păgâni constituie sau nu un păcat. Răspunsul marelui "dascăl al lumii și ierarh" Vasile este reprezentativ pentru înțelegerea atitudinii Bisericii primare față de cultura laică: tinerii creștini - scria Sf. Vasile - pot citi (și chiar le este indicat să citească) literatura păgână, selectând din ea ceea ce le este util în viață și ceea ce este compatibil cu religia noastră (ținând cont de faptul că tinerii de atunci puteau crede în mitologia vremii... Era foarte complicat), așa cum albinele circulă la diverse flori, dar își aleg doar polenul folositor pentru fabricarea mierii. "Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți doar ceea ce ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm." "Restul să-l lăsăm" nu în sensul că trebuie să nu citim (se înțelege din context), ci doar în înțelesul că ne este recomandat să nu credem în ceea ce observăm că e contrar credinței creștine.
Dacă veți citi câteva scrieri din opera Sf. Justin Martirul și Filosoful, a Sf. Grigorie de Nyssa (de exemplu, "Marea cuvântare catehetică", în care adevărurile de credință sunt demonstrate prin argumente filosoficefoarte pertinente), Sf. Grigorie Teologul și scrierile multor alți Părinți și scriitori bisericești din primele secole, poate că-mi veți da dreptate.
De asemenea, atitudinea actuală a profesorilor de teologie față de știință este foarte foarte receptivă, în ciuda nemulțumirii unor credincioși care, din exces de zel, resping tot ceea ce nu scrie în Sfânta Scriptură, ca și cum Biblia ar fi fost scrisă pentru ca noi să nu mai studiem lumea aceasta și să cădem în trândăvie.

Numai bine!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:15:21
Senior Member

Implicit Cruciada copiilor

Am aflat și răspunsul la întrebarea domnului Mihnea Dragomir în legătură cu cruciada copiilor din 1212. Învățasem chiar anul trecut despre asta și chiar sunt pasionată de istorie, dar acum câteva ore îmi era imposibil să-mi mai amintesc numele celor care au organizat acea cruciadă (care nici n-a fost o cruciadă în adevăratul sens al cuvântului, nefiind inițiată de către vreun papă sau monarh). Astfel, copiii din Franța au fost conduși de către Etienne de Vendome (un păstor), iar cei din Germania au plecat sub conducerea unui copil, Nicolas din Koln. Fiind îmbarcați în corăbii pentru a merge în... Palestina (credeau ei) în vederea eliberării Locurilor Sfinte, copilașii au avut o soartă tragică, căci mulți dintre ei au murit pe drum (două corăbii chiar au naufragiat), iar cei mai mulți au fost vânduți ca sclavi în Africa. Toate acestea s-au întâmplat fără ca Papa și monarhii de atunci să fi avut vreo responsabilitate... Regele Filip al II-lea August al Franței (180-223) chiar le-a cerut "cruciaților" să-i lase pe copii în familiile lor, dar apelul său a rămas fără rezultat.
Așadar, toate aceste acțiuni ilogice, absurde din istorie, care n-au nicio legătură cu Biserica ortodoxă sau cu cea catolică, nu ar mai trebui să constituie pentru atei un argument împotriva credinței!

O seară binecuvântată tuturor!
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:18:12
Senior Member

Implicit

Citat:
daca subiectul nu ar fi tragic, as spune ca esti amuzanta.
tu gasesti vreo logica in ce ai scris?
Da, găsesc o logică, de vreme ce am scris așa. Dar dvs. ce găsiți ilogic în mesajul respectiv? "Sine ira et studio", dacă se poate... :)
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:22:38
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Eu zic ca nu e rau ca ati amintit de inchizitie pentru ca oamenii au, in general, tendinta de a repeta ceea ce uita. Pentru cine doreste date, liste sau doar sa nu uite ceea ce s-a intamplat atunci dau un link cu o lucrare de doctorat in domeniu: http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinere...a_Mihai_ro.pdf
M-a bucurat ceea ce ati scris despre stiinta si credinta. Impartasesc aceleasi idei. Doamne ajuta! Sa aveti parte de un Craciun binecuvantat impreuna cu cei dragi.

On-topic: Eu cred ca acel giulgiu are chipul lui Hristos imprimat pe el, caci ce poate revela mai exact chipul lui Hristos din noi decat martiriul si inca pe cruce? Chiar daca n-ar fi totusi giulgiul cu care a fost infasurat Hristos, desi sunt sanse mari sa fie, chipul imprimat pe el e icoana chipului lui Hristos.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Doamne ajută!
Vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase... Ca de obicei, aveți o atitudine cu adevărat creștinească!

Așa cred și eu în legătură cu acel chip imprimat pe giulgiul de la Torino.

Să aveți un Crăciun binecuvântat alături de toți cei dragi și un an nou plin de bucurii!

Dumnezeu să fie cu dvs!
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:36:52
Senior Member

Implicit Ajunul Nașterii Domnului

Observ că mi-au mai fost adresate câteva mesaje, la care voi răspunde în seara aceasta, sau în cursul zilei de mâine.

Până atunci, vă doresc tuturor sărbători fericite și un an nou plin de bucurii! Să ne bucurăm împreună de Nașterea Mântuitorului nostru drag, împărtășindu-le și altora din bucuria noastră, atât cât ne stă în putință!

Să fiți iubiți!

"Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoștinței. Că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui Dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus. Doamne, slavă Ție!"
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 18:53:16
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Konjiro,

Spuneti ca unele confesiuni au acceptat teoria evolutiei fiindca nu aveau de ales, fiind o teorie foarte bine fundamentata stiintific.
Insa, asa cum spuneam, teoriile stiintifice se mai si schimba.
Si teoria relativitatii era una din acele teorii stiintifice foarte bine fundamentata, si iata ca incepe totusi sa cam scartaie.
Ce dovada mai buna decat asta vreti pentru faptul ca stiinta e atat de relativa si schimbatoare?
Eu unul, sunt convins ca la un moment dat, va cadea si evolutionismul, insa nu pot spune cand se va intampla asta.
Cred ca omul mai trebuie sa se si smereasca putin si sa realizeze ca nu poate cuprinde totul cu mintea sa.
Ma refer aici la faptul ca in momentul de fata stiinta pare sa se afle intr-un impas.
Imposibilitatea de a unifica cele 2 mari teorii, mecanica cuantica si teoria relativitatii, caracterul pur probabilistic al primeia, indoielile care incep sa apara cu privire la cea de-a doua, imposibilitatea fizicienilor de a intelege noua fizica care depaseste logica umana, cele 2 teoreme de incompletitudine ale lui Godel care afirma imposibilitatea de a cunoaste total lumea, toate acestea si multe altele arata insuficienta metodei de cunoastere stiintifice.
Nu pledez impotriva stiintei, ci pledez doar pentru o atitudine putin mai rezervata.
Nu stim ce va fi peste 100 sau 200 de ani. Poate ca atunci, oamenii din vremea aceea vor rade de prostiile pe care le cred oamenii de acum.
Reply With Quote
Vechi 24.12.2011, 20:36:17
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Craciun fericit tuturor !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana UNNOOM Generalitati 3 26.11.2012 08:34:29
Dovezi stiintifice , logice si matematice care arata existenta lui Dumnezeu razaudi Generalitati 6 27.11.2011 01:05:23
Raelienii - secta cu pretentii stiintifice haitchi Intrebari utilizatori 32 31.08.2010 17:01:21
Giugiul de la Torino cezar13 Despre Biserica Ortodoxa in general 81 01.07.2010 12:05:30
caut date contact guiumihai Stiri, actualitati, anunturi 5 02.09.2008 18:04:04