Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
E vorba aici despre copilașii de cîteva luni care nu cunosc decît laptele matern, nu știu să mănînce.
Orice bebeluș regurgitează des în timpul zilei. Cum se împacă asta cu cuminecarea care se face la amiază?
|
Se cade sa fim constienti de faptul ca e mare pacat daca cei mici varsa imediat dupa primirea Euharistiei. Personal, am evitat sa imi impartsesc fetita pana sa implineasca sase luni, pentru ca varsa des. De la sase luni, odata cu diversificarea alimentatiei, a disparut aceasta problema si o impartasim in fiecare duminica.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Părerea mea personală este că nu e necesar copiilor care nu au vârsta înțelegerii să se împărtășească. Dacă, Doamne ferește, vor ajunge înaintea lui Dumnezeu înainte de această vârstă, ei se vor mântui în mod sigur, deoarece nu au păcate personale de moarte, neavând înțelegere, iar păcatul ancestral este șters prin primirea Sf Botez.
La aceasta, cea mai bună replică care mi se poate aduce este că Sf Împărtășanie mai aduce și alte haruri, în afară de cel mântuitor și că astfel copilul ar fi privat de haruri lucrătoare. Răspund că, la urma urmei, ceea ce ne interesează este mântuirea. De creștere în credință și cultivarea altor virtuți vom avea vreme să ne ocupăm la vremea lor, care este vremea catehezei primare.
|
Eu cred ca, dupa cum ii dam hrana trupeasca celui mic chiar daca e lipsit de "intelegere", tot asa e bine sa procedam si in cazul hranei duhovnicesti. Nu-l oprim pe copil de la ospatul duhovnicesc, de la Cina dumnezeiasca, pentru ca e lipsit de "intelegere". Nu-l privam de prezenta lui Hristos in fiinta sa, cu Trupul si Sangele Lui datatoare de Viata.
Mantuitorul nu a spus "Lasati copiii
ajunsi la varsta intelegerii sa vina la Mine".
Nu-i cuvenit sa ne impotrivim unirii cu Hristos a propriilor nostri copii, sa-i oprim de la masa cea duhovniceasca, nelasandu-i sa manance Trupul Sau cel preacurat si sa bea Sangele Lui.
Hristos va lucra asupra lor in moduri necunoscute de noi, mai presus de intelegerea noastra.