Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Părerea mea personală este că nu e necesar copiilor care nu au vârsta înțelegerii să se împărtășească. Dacă, Doamne ferește, vor ajunge înaintea lui Dumnezeu înainte de această vârstă, ei se vor mântui în mod sigur, deoarece nu au păcate personale de moarte, neavând înțelegere, iar păcatul ancestral este șters prin primirea Sf Botez.
La aceasta, cea mai bună replică care mi se poate aduce este că Sf Împărtășanie mai aduce și alte haruri, în afară de cel mântuitor și că astfel copilul ar fi privat de haruri lucrătoare. Răspund că, la urma urmei, ceea ce ne interesează este mântuirea. De creștere în credință și cultivarea altor virtuți vom avea vreme să ne ocupăm la vremea lor, care este vremea catehezei primare.
|
Ducînd-o pe fiica mea des la împărtășit eu urmăresc în primul rînd mîntuirea de bolile trupului. Ea este un sfințișor și nici nu se pune problema vreunei alte mîntuiri.
La noi la ortodocși se folosesc niște rugăciuni ale Sfîntului Ioan Gură de Aur înainte și după împărtășanie. Acolo se menționează că unirea cu Hristos se face pentru tămăduirea sufletului și a trupului, spre sănătate și spre viața de veci. În cazul unui bebeluș botezat nu poate fi vorba de tămăduirea sufletului, ci doar a trupului.
Eu fac parte dintre puținii care rezistă împotriva vaccinării propriilor copii. Pentru mine, întîlnirea copilului meu cu Hristos Cel din potir reprezintă adevărata imunizare care ar trebui făcută de cei ce au suficientă credință.