Citat:
În prealabil postat de Raoul
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru dorinta (acceptul) de a participa la aceasta discutie. Insa tot nu ati inteles ce vroiam sa spun cu adevarat. Nu am zis si nu am trait nicio clipa cu impresia ca Rugaciunea lui Iisus e slaba,nu trebuie spusa etc. etc. Citisem doar ceva cu privire la asta in cartea cu si despre parintele Adrian. Si el era putin "revoltat" pe rusi,pe cei care sustineau sus si tare ca rugaciunea asta e cea mai puternica (practic asta am adus eu in discutie: nu ca vreau sa arat ca sunt alte rugaciuni mai "puternice",ci vroiam sa mi se raspunda de ce zic unii/majoritatea ca "Rugaciunea lui Iisus" e cea mai puternica). Luandu-o asa,parintele Adrian a spus ca ii contrazice,ca mai puternica este "Tatal nostru" (adica daca e sa privim lucrurile in felul asta),pentru ca atunci cand Apostolii au intrebat cum sa se roage nu li s-a spus "Rugaciunea inimii",plus ca in "Tatal nostru" te rogi pentru toti,nu numai pentru tine. De cand incepi zici "Tatal NOSTRU",apoi "painea NOASTRA", "da-ne-o NOUA", "ne iarta NOUA" etc. Deci in ispita "care rugaciune e mai puternica" mai degraba cad cei impatimiti dupa "Rugaciunea inimii",si eu intrebasem de ce gandesc asa. Atata tot. Nu stiu cad de bine m-am facut inteles insa sper ca ati prins ideea,ce vroiam sa spun...
Doamne-ajuta!
|
Da, acum inteleg mai bine ce doresti si sunt de acord ca e nepotrivit sa punem ierarhii intre rugaciuni. Chiar nu are sens.
Cat priveste impatimirea, nu stiu cum sa zic dar e aiurea sa credem ca are vreo noima impatimirea dupa rugaciuni... Ce prostie mai poate fi si asta? Rugaciunea nu e patima ci dimpotriva, exercitiu ascetic de-a binelea, tocmai impotriva impatimirii.
Cat priveste pe rusi, iar riscam sa cadem in lumesc. Rusii si romanii si bulgarii, aminteste-ti te rog: nu mai au nationalitate cand se roaga fierbinte, adinc... Sa nu amestecam iarasi politicile acolo unde e doar dragostea lui Dumnezeu. Rugaciunea e pasul de iubire catre Tatal nostru Cel din Ceruri, strigat si chemare, ori raspunsul nostru la chemarea Lui. De ce dam atentie unor ganduri venite din alta parte?...
Lasa-i frate sa isi faca de cap pe cei care nu prea se omoara cu rugaciunea si vad fantome unde sunt doar umbrele de la ciorapii atarnati pe culme ai vecinei...