![]() |
![]() |
|
|
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Adica si tu esti gravida? Sau si tu alaptezi? Atunci cum poti sa iti impropriezi o dezlegare data doar anumiteor cateorii de persoane? Sau crezi ca sfintii parinti, care au randuit perioada postului, au foat mai lipsiti de dragoste decat tine, de nu au acord dezlegare si tatalui la mancarea de dulce atunci cand mama e insarcinata? Citat:
inseamna ca e regim de viata, nu post.Nu infranare. Exact tu spuneai ca infranarea e o vartute.mai mare plata are cel care se infraneaza de la alimentele care ii plac, decat cel care le consuma in mod firesc. Citat:
Citat:
Citat:
Din trei copii, doi adora carnea iar al treilea sa n-o vada.crescuti in aceeasi casa. Asadar, cui sa dam in cap? Citat:
Nu cred ca ai stat alaturi de noi sa stim ce consumam zilnic, ca sa iti permiti sa faci astfel de informatii. Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne fereste sa dai cuiva in cap, ci sa-L slavesti pe Dumenzeu ca ti-a dat trei copii sanatosi. Iar ultimul in cazul tau Lore - este o mare binecuvantare de la Dumezeu. Un exemplu edificator poate fi si viata Sf Nicolae: "Cînd se apropia de pieptul maicii sale, se cunoștea a fi făcător de minuni, hrănindu-se nu după obiceiul pruncilor celorlalți - pentru că numai din țîța cea dreaptă sugea lapte - avînd să dobîndească cu cei drept-credincioși starea cea de-a dreapta. Apoi a început a fi și postitor ales, căci miercurea și vinerea numai o dată sugea lapte din țîță și atunci seara, după săvîrșirea obișnuitei rugăciuni creștinești, de care lucru părinții lui se mirau foarte și se minunau și mai dinainte pricepeau ce fel de postitor va fi Nicolae mai pe urmă. Acel obicei de a posti, deprinzîndu-l Fericitul din scutece și l-a păzit în toată viața sa, pînă la fericitul său sfîrșit, petrecînd miercurea și vinerea în post. Deci crescînd pruncul cu anii, creștea împreună și cu înțelegerea și cu obiceiurile cele bune, pe care le învăța de la părinții săi cei buni; fiind ca o holdă roditoare, care primește în sine sămînța învățăturii celei bune, care odrăslește și aduce în toate zilele roade noi de fapte bune." De luat aminte la cuvintele acestea "creștea împreună și cu înțelegerea și cu obiceiurile cele bune". Pe care de la cine le-a primit? De la PARNTII lui - deci sa luam seama ca deprinderile copiilor tin de parintii lor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai există cel puțin o categorie care are voie să nu țină posturile și pe care tu nu ai enumerat-o mai sus. Te las să ți-o amintești singură. Părinții sînt responsabili pentru propriii copii de cîțiva anișori, evident. Dar nu vorbim aici despre neputința lor, ci a părinților lor, a ta în primul rînd ca mamă.
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 14.02.2012 at 10:53:47. |
|
|||
|
|||
![]()
De aord cu tine, cu ingaduinta de a mai adauga ceva. Parintii sunt responsabili de copiii lor pana cand acestia isi pot castiga singuri existenta. Deci nu sunt reasponsabili doar pentru perioada cat sunt mici.
|
|
||||
|
||||
![]()
Este limpede. Problema este că după aceea, fiii și fiicele noastre vor mînca în stilul cu care s-au obișnuit în copilărie. Și îi vor învăța și pe copiii lor la fel, ceea ce este tragic.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Dacă socotim datoria părinților de a-și supraveghea și de a-și preveni copiii la vreme, firește că răspunderea căderilor nu rămâne numai în seama copiilor, sau a lui Dumnezeu, ci părinții au să dea seama înaintea lui Dumnezeu. Copiii se rezimă pe mintea părinților”. "Luați aminte părinților, că nu e glumă cu viața copiilor pe care îi aveți sau vreți să-i aveți. Sunteți răspunzători de ei și de toată viața lor, căci cum le-ați dat-o așa o au!" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De multe ori, reticentele parintilor fata de alimentatia vegetariana vin din prejudecatile cultivate cu multa grija de cei care pun placerea limbii mai presus decit sanatatea, ca si de cei "competenti in domeniu", adica de medici, care din pacate sunt cumva...conditionati de numarul pacientilor. Daca omul se poate vindeca mincind natural, ce rost ar mai avea marea majoritate a medicilor? Oricum, trebuie sa marturisesc ca mincarurile vegetariene pe care le mincam impreuna eu si fetita mea (tati e si el vegetarian, dar lucreaza mai departe), sunt fantastice la gust. Imi plac enorm, mai ales ca nu lasa senzatia de greoi si incarcat pe care mi-o lasa carnea. Am avut mult de furca cu rudele, care au mers pina acolo incit sa incerce sa ma santajeze ca sa-i dau fetitei mele ciocolata si friptura. Au tipat la mine ca :"unde ai mai auzit tu sa cresca copil fara carne si fara lapte de vaca?" "cum, tu n-o s-o cresti cu mincarurile noastre traditionale?". Graitor este faptul ca cei mai vehementi erau unii care sunt obezi si foarte foarte chinuiti de boli grave... Insa am la mine si la copilul meu exemplul perfect de beneficii ale alimentatiei exclusiv vegetale. Este bine sa facem diferenta intre alimentatie si post. Si sa nu avem spaime superstitioase in privinta alimentatiei vegetariene din pricina asemanarii cu postul..."clasic". Stiati ca grecii postesc cu "fructe de mare", adica scoici, melci, raci, creveti, caracatita si sepie? Asta inseamna ca postul lor nu are nicio valoare, daca nu maninca fasole si cartofi? Postul (in latura lui alimentara) nu este abtinere de la carne, oua si lapte. Postul inseamna educarea stomacului si a limbii, si asta nu tine strict de ceea ce maninci; poti gasi o multime de modalitati de a posti chiar daca maninci vegetarian si in rest. Imi amintesc de ce povestea parintele Arsenie Papacioc: in simbata Pastelui, a venit la dinsul, de la spitalul judetean din Constanta, un batrin care fusese internat si mincase mincare de carne in chiar Vinerea Pastelui, pentru ca asta ii dadusera la spital. Batrinul dorea sa se cuminece; parintele l-a luat la intrebari, si a aflat ca sotia si copiii batrinului se botezasera la baptisti cu citeva zeci de ani inainte, si ca-l batjocoreau zi de zi, iar el era neclintit in credinta si mucenicea cu seninatate. Si spunea parintele Arsenie: "Cum sa nu-l cuminec, pe motiv ca a mincat carne in Vinerea Mare? Omul asta postea duhovniceste si mucenicea de 20 de ani. Cum sa ma impiedic de o mincare?" Iar Parintii Patericului, care mincau piine uscata si legume tot timpul, gaseau multe modalitati de a inaspri "stilul de viata" in timpul posturilor de dinainte Sarbatorile mari. Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Am auzit foarte des "contraargumentul" acesta la cei care au incercat sa ma convinga sa maninc alimente de origine animala si sa-i dau si copilului meu. Cica acum doua-trei sute de ani, oamenii mincau si jumari de porc, si lactate (ca de exemplu nesanatoasa brinza cu smintina, sau casul de oaie), si oua, si tot "traiau si erau sanatosi". Aceasta este o foarte mare ineptie.
Se pierde din vedere faptul extrem de tragic ca mureau copiii pe capete, la virste foarte fragede (pina in 10 ani); mureau cei mai fragili ca si constitutie, cei bolnaviciosi, care nu rezistau la alimentatia nesanatoasa cu mincaruri de multe ori exclusiv de origine animala. Daca deschizi o carte de descintece, te ingrozesti cam ce boli ingrozitoare puteau sa aiba copiii mici, cum erau "dati de pomana pe geam" ca sa supravietuiasca la "lingoare" si alte boli care amintesc de parazitoze, tuberculoze atipice, ulcere gastrice, cancer. In carti cu "leacuri din Carpati" - medicina traditionala romaneasca, am gasit leacuri pentru cancer, deci se murea si atunci de cancer berechet. REALITATEA ESTE CA OAMENII CU CONSTITUTIE FRAGILA SI BOLNAVICIOSI MUREAU, IAR RESTUL, REZISTENTI, SUPRAVIETUIAU, SI NU ERAU FOARTE SENSIBILI LA AGENTI PATOGENI. ADICA, OAMENII ERAU SANATOSI PE VREMURI, PENTRU CA CEI BOLNAVICIOSI MUREAU DE TIMPURIU. Daca cititi despre epidemiile de ciuma care uneori au injumatatit populatia Europei, veti vedea ca primii care mureau erau oamenii din paturile sociale de mijloc si superioare, adica aceia care isi permiteau sa manince carne, eventual multa. Asa se ajungea uneori ca, disperati de spaima ca se vor molipsi si vor muri, unii bogatasi blestemau pe "slabanogii sarantoci" mincatori de cartofi si ierburi, care nu se imbolnaveau, sau, daca se imbolnaveau, supravietuiau in numar mare. Doamne ajuta! Last edited by Iuliana_crestina; 14.02.2012 at 12:06:22. |
|
||||
|
||||
![]()
Este vorba despre acel călugăr care obișnuia să mănînce doar puțină pîine în fiecare zi și care, în postul mare, s-a gîndit să postească mîncînd în picioare aceeași pîine? :)
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 14.02.2012 at 12:33:01. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi | absolutep0wer | Generalitati | 27 | 03.04.2015 14:03:44 |
Otrava pe care o mancam | anna21 | Generalitati | 108 | 14.02.2012 05:20:29 |
Mai mancam porc ...sau.. | sunsray | Spiritualitatea ortodoxa | 22 | 13.12.2011 08:55:36 |
Cum sa ai un ficat sanatos dupa o vara de excese | absolutep0wer | Generalitati | 1 | 31.08.2010 08:09:11 |
Un copilas are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a fi sanatos! | cosminelu2006 | Umanitare | 2 | 11.06.2009 13:37:54 |
|