Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.03.2012, 18:50:39
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Sunt 2 ipoteze:
1. Că avem o singură viață și apoi urmează judecata (credința ortodoxă)
2. Că avem mai multe vieți (reîncarnare) - trecem printr-un ciclu de mai multe vieți până ajungem la iluminare sau mântuire.

Hai să evaluăm puțin riscurile la care ne putem expune în cazul celor două variante:
1. Dacă teoria reîncarnării ar fi cea adevărată, atunci eu cel care nu cred în ea "în viața aceasta" nu mă expun vreunui risc - respectiv, mă voi reîncarna într-un alt trup și îmi voi urma cursul normal până voi ajunge să mă mântuiesc.

2. Însă, dacă teoria credinței orotodoxe ar fi cea adevărată care spune că o viață avem și apoi urmează Judecata - că în viața acesta (unică) trebuie să ne mântuim - cel care crede în reîncarnare ce va face?
Ambele variante au sens.
1. Daca teoria reincarnarii este adevarata ma voi reincarna intr-un alt trup si tot asa pana cand ma voi mantui. DAR, atentie, daca in viata x am fost un mare pacatos in viata x+1 viata imi va fi mai grea, voi avea mai multa suferinta. E posibil ca in viata x+k nici sa nu ma mai reincarnez ca om, in functie de fapte.
2. Daca cel care crede in reincarnare a fost bun, a iubit pe Dumnezeu, nu a facut fapte rele etc si i-a fost inima la Dumnezeu va primi aceeasi mantuire.

Aici aduci in discutie eterna poveste: care confesiune/religie e cea corecta?
De ce ar ajunge in rai doar membrii unei anumite confesiuni? Tin sa-ti aduc aminte ca toate riturile crestine + evreii + musulmanii se considera indreptatiti la viata vesnica si-i privesc cu mare mila pe ceilalti considerand ca doar ei si numai ei o vor primi. Nu ti se pare constructia asta mai mult o constructie umana, facuta de Biserici (CLER) pt a te tine strans legat de ei? Mie asa mi se pare, de la o posta... Dupa cum spuneam, nu cred ca Dumnezeu te vrea de un anumit rit ci te vrea bun, asa cum este si el.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 18:58:08
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Da, dupa cum spuneam. E greu cu logica. De ce sunt ciresele rosii? Pentru ca sunt rosii....
De plata păcatului strămoșesc și al părinților îți tot scriu....Oare cum să-ți desenez?...

Last edited by ovidiu b.; 17.03.2012 at 22:17:08.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:09:09
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
De plata păcaului stămoșesc și al părinților îți tot scriu....Oare cum să-ți desenez?...
Nu are nicio logica dar tu nu vrei sa intelegi, nu poti gandi in afara dogmei cu care esti indoctrinat.

Teoria asta cu pacatul stramosesc este o DOGMA. De unde stii asta cu pacatul stramosesc? Pt ca asa ti s-a spus si asta crezi acum. Nici macar nu poti sa te opresti pt o clipa si sa gandesti cu mintea ta, nu cu a celor care au scris cartile de le-ai citit.

Teoretic exista LIBERUL ARBITRU pe care Dumnezeu ni-l da. Tu insa refuzi sa vezi ca teoria pacatului stramosesc INCALCA principiul liberului arbitru. Refuzi pt ca ti-e frica sa nu faci cine stie ce pacat gandind altfel decat ai invatat la Biserica.
Toata povestea asa a pacatului stramosesc este o INVENTIE pt ca au mai fost oameni, ca si mine, care au pus intrebarea asta: parinte, dar de ce se nasc anumiti copii bolnavi? de ce unii oameni sunt saraci si bolnavi iar altii bogati si sanatosi?

Cum teoria cu "avem o singura viata" impreuna cu "toti suntem fiii lui Dumnezeu si El ne iubeste pe toti" nu puteau explica asta, pentru ca daca ne iubeste la fel pe toti si avem o singura viata cum se face ca unii sunt mai dezavantajati decat altii din nastere, au trebuit sa vina cu ceva care sa explice. Si uite-asa au venit cu principiul asta al pacatului stramosesc, chiar daca ea incalca "toti sunte fiii lui Dumnezeu si El ne iubeste pe toti".
Au preferat sa schingiuasca logica acestui fapt doar ca nu cumva sa spuna ca ne reincarnam, ca sa te faca legat de Biserica lor, sa iti spuna ca doar EI iti pot da mantuirea pe care o cauti. Te poti mantui daca nu te duci la biserica? Te poti mantui daca nu-ti da un preot dezlegare? Te poti mantui daca nu esti spovedit de un preot? POTI FI CRESTIN FARA PREOTI? Wow, big surprise, de fapt nu poti fi crestin fara preoti, oricum ai da-o, esti legat de ei. Oare de ce...?

Din pacate, teoria reincarnarii explica extrem de simplu si nu incalca principiul "toti suntem fiii lui Dumnezeu si El ne iubeste pe toti" insa asta afecteaza destul de puternic nevoia de preot. Sa stii ca nu esti dependent de cler? Sa stii ca tot ce conteaza in fata lui Dumnezeu sunt faptele TALE si nu relatia ta cu clerul? Hmmmm, periculos pentru cler, foarte, ar risca sa ramana fara o multime de bani, fara o multime de oameni care platesc in speranta oarba ca vor ajunge la Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:10:05
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
1. Daca teoria reincarnarii este adevarata ma voi reincarna intr-un alt trup si tot asa pana cand ma voi mantui. DAR, atentie, daca in viata x am fost un mare pacatos in viata x+1 viata imi va fi mai grea, voi avea mai multa suferinta. E posibil ca in viata x+k nici sa nu ma mai reincarnez ca om, in functie de fapte.
Omul a fost făcut după chipul și asemănarea Lui. Deci teoria asta cu animalele iarăși nu stă în picioare.

Citat:
2. Daca cel care crede in reincarnare a fost bun, a iubit pe Dumnezeu, nu a facut fapte rele etc si i-a fost inima la Dumnezeu va primi aceeasi mantuire.
Eu am vrut să-ți scot în evidență riscul căruia te poți expune crezând că mai și alte vieți , deci alte șanse ale mânturii.

Last edited by ovidiu b.; 17.03.2012 at 19:37:28.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:10:34
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Evident, 4.5 miliarde este o aproximare, poate sunt 5, poate 7, poate doar 2 dar CU SIGURANTA nu sunt 7000, cum scrie in biblie.

Nu, Dumnezeu nu e sclavul stiintei. Cand stiinta spune ceva ce pare ca ar contrazice pe Dumnezeu pur si simplu contrazice doar dogma unor religii, nu pe Dumnezeu. Dumnezeu exista indiferent de dogme.
Ce nu intelegeti voi este ca dogma este omeneasca, e creata de minte omeneasca. E mare greseala sa il ajustezi pe Dumnezeu dupa dogma, sa crezi orbeste ce au spus candva niste oameni si sa refuzi sa vezi ceea ce-ti arata Dumnezeu. Asa au facut si evreii cu Isus, dealtfel.

Acum cateva sute de ani oameni erau arsi pe rug pentru ca indrazneau sa contrazica dogma si sa afirme ca pamantul se invarte in jurul soarelui.
Unii dintre voi se fac de ras afirmand ca pamantul a fost creat acum 7000 exact cum s-a facut biserica de ras cand insista pe ideea ca pamantul e centrul universului si ca planetele se invart in jurul pamantului.

Deci, dupa voi, pamantul are 7000 de ani si credeti ad literam tot ce scrie in Geneza?
amice iar te incurci in afirmatii. Biblia sustine ca OMUL are 7000 de ani, nu pamantul. Si nu uita ca perioada cat au stat Adam si Eva in Eden nu a fost masurata pentru ca nu se stie cat timp au stat ei acolo iar timpul nu avea valoare in Eden. Anul 1 al lumii incepe cand Adam si Eva au fost izgoniti din Eden. Faptul ca pamantul se afla in centrul universului, tu cu ce dovezi contesti acest lucru? A masurat vreun om de stiinta intregul unives si a dovedit ca nu e asa? Pana la proba contrarie ar fi bine sa nu te legi de lucrul acesta pentru ca tu esti cel ce se face de ras. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:22:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
amice iar te incurci in afirmatii. Biblia sustine ca OMUL are 7000 de ani, nu pamantul. Si nu uita ca perioada cat au stat Adam si Eva in Eden nu a fost masurata pentru ca nu se stie cat timp au stat ei acolo iar timpul nu avea valoare in Eden. Anul 1 al lumii incepe cand Adam si Eva au fost izgoniti din Eden. Faptul ca pamantul se afla in centrul universului, tu cu ce dovezi contesti acest lucru? A masurat vreun om de stiinta intregul unives si a dovedit ca nu e asa? Pana la proba contrarie ar fi bine sa nu te legi de lucrul acesta pentru ca tu esti cel ce se face de ras. Doamne ajuta!
Nu stiu daca merita sa-ti raspund, esti prea indoctrinat. Adica pamantul este in centrul universului? Poate soarele, moshule, ca pamantul oricum se invarte in jurul soarelui, el nici macar centrul sistemului sau solar nu este, daramite al universului...

Doar pt curiozitatea ta, cauta despre Calea Lactee (care este UNA dintre nenumarate alte galaxii). Vei afla ca ca soarele face parte dintr-o galaxie si nici macar nu e in centrul galaxiei, e la vreo 25000 ani lumina de centrul galaxiei.

Chiar, unde scrie in biblie de galaxii? Ce mirare, nu scrie??? Cum asa? Ce deducem de aici? Ca galaxiile nu exista.... MUHAHA.

Biblia este o cate scrisa de oameni. Galaxiile exista, stelele exista, sunt miliarde, doar tu refuzi sa intelegi ca biblia este scrisa de oameni. Faptul ca intelegi asta nu-l neaga pe Dumnezeu, el a creat totul, din pacate pentru imaginea ta despre el nu are nici barba si nici maini. Chiar, nu-mi spune ca crezi asta ad literam (dupa chipul si asemanarea) , crezi ca are maini, ochi, barba, par?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:33:58
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
amice iar te incurci in afirmatii. Biblia sustine ca OMUL are 7000 de ani, nu pamantul.
Acu dovedesti ca nu-ti cunosti cartea, nu intelegi ce citesti. Conform Bibliei pamantul (si, evident, universul, nu?) are 6000 si ceva de ani.
Inca ceva, despre asa zisele "zile" metaforice. Nu exista asa ceva. In vechiul testament, in afara Genezei, cuvantul "ziua" este mentionat de 38 de ori si DE FIECARE DATA este in mod explicit legat de dimineata si seara, in mod explicit este vorba de ziua solara, pe care o stim si noi.
Iarasi, povestile astea mai noi cu metafora celor 6 zile ca de fapt stai asa ca sunt altfel de zile au aparut cand a fost evident ca nu mai tine povestea, ca trebuie sa concilieze cumva biblia cu ceea ce este universal stiut si acceptat, si anume ca pamantul e rotund (biblia sustine contrariul, stiai??), ca universul are cat are si tot asa. In mod evident facerea din biblie a devenit anacronica odata cu cunostintele dobandite de catre oameni iar povestile astea cu metaforele sunt aparute in ultimii ani. Pana acum 300 de ani biblia era luata ad literam deoarece, nu-i asa?, era considerata cuvantul lui Dumnezeu, de inspiratie divina si imposibil de schimbat sau modificat intelesurile sale.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:35:34
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Nu are nicio logica dar tu nu vrei sa intelegi, nu poti gandi in afara dogmei cu care esti indoctrinat.
Hmm oare care este îndoctrinat?...Eu ți-am demostrat doar științific (pe scurt bineînțeles) că teoriile reîncarnării nu stau în picioare.

Citat:
Teoretic exista LIBERUL ARBITRU pe care Dumnezeu ni-l da. Tu insa refuzi sa vezi ca teoria pacatului stramosesc INCALCA principiul liberului arbitru. Refuzi pt ca ti-e frica sa nu faci cine stie ce pacat gandind altfel decat ai invatat la Biserica.
Fiecare dintre noi are liberul albitru...iată și un paradox: trecutul se ține de noi ca prezent și ne așteapă ca viitor; prezentul poate frâna trecutul și modifica viitorul; viitorul poate fi anticipat în prezent și poate frâna, chiar stinge trecutul. Deci noi putem frâna și stinge trecutul prin alegerile pe care facem.
Mântuirea noastră nu e numai un dar de la Dumnezeu, ci și o faptă a libertății noastre.

Citat:
Toata povestea asa a pacatului stramosesc este o INVENTIE pt ca au mai fost oameni, ca si mine, care au pus intrebarea asta: parinte, dar de ce se nasc anumiti copii bolnavi? de ce unii oameni sunt saraci si bolnavi iar altii bogati si sanatosi?
Repet această inegalitate noi am produs-o și o hrănim prin păcatele noastre, prin dorința de a avea putere, prin mândrie, prin răutate, etc....

De unde știi tu ce e cel mai potrivit pentru un om...ai stat să te gândești că au fost oameni cărora li s-a oferit șansa de nu mai fi orbi, însă aceștia au refuzat. Oare de ce?

Last edited by ovidiu b.; 17.03.2012 at 22:27:52.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:45:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Cum teoria cu "avem o singura viata" impreuna cu "toti suntem fiii lui Dumnezeu si El ne iubeste pe toti" nu puteau explica asta, pentru ca daca ne iubeste la fel pe toti si avem o singura viata cum se face ca unii sunt mai dezavantajati decat altii din nastere, au trebuit sa vina cu ceva care sa explice. Si uite-asa au venit cu principiul asta al pacatului stramosesc, chiar daca ea incalca "toti sunte fiii lui Dumnezeu si El ne iubeste pe toti".
Și cum stablești tu cine este avantajat și cine nu? Pe baza căror criterii?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 19:47:26
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Evident, dar daca pui problema asa atunci nu avem ce discuta. Asta e discursul unui nebun, rupt de realitate. Asa orice nebun poate spune : ce cred eu e treaba mea, nu te intereseaza. Da, asa e, dar aia care spun asta stau, in general, in ospicii.
Faptul ca tu iti inchipui ca eu am spus ca pamantul are 7000 de ani e problema ta.Cum zice si Florin daca ai vrea sa aproximezi ceva pe baza Bibliei ai putea aproxima timpul scurs de cand Adam a fost izgonit din paradis.Nu putem sti cat a stat acolo deoarece nu exista moarte in paradis.
Eu am spus doar ca daca Dumnezeu ar face sa-ti apara maine in fata blocului un copac de 30 de metri asta nu inseamna ca ai dormit 100 de ani pana a crescut copacul.Daca intelegi asta bine.Faptul ca vezi stelele aflate la 16.5 miliarde de ani nu inseamna neaparat ca Dumnezeu le-a creat acum 16.5 miliarde de ani ci poate insemna ca le-a creat ca sa cascam noi gura la ele si sa descoperim ce Creator mare avem.La fel si pamantul, putea fi pregatit pentru viata.De aceea nu e neaparat ca pamantul sa fie creat cu 4.5 miliarde de ani in urma cum ne spun datarile meteoritilor.Nu e neaparat ca pamantul sa se ciocneasca de o alta planeta ca sa apara luna.Astea sant tentative de a explica creatia fara a apela la ajutor "de sus ".Nimeni nu a vazut vreodata o planeta formandu-se, avem diferite modele mai mult sau mai putin materialiste.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46