![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Uite ca mai avem si "muzi", nu doar "muze"
![]() De esti barbat, barbat fii! Sandor Petofi De esti barbat, barbat fii, Nu o paiata doar, De soarta azvarlita Ici-colo, iar si iar. Potaie-i soarta, latra-n drum; Intotdeauna, ea Pe fuga-i pusa de-ndraznesti... De-aceea nu te da! De esti barbat, barbat fii, Dar fara s-o fi spus, Nu-i nici un Demostene Ca fapta mai presus. Cladeste, sau furtuna fii, Si-apoi, nici un cuvant, La fel furtunii, dupa ce Muncit-a suierand. De esti barbat, barbat fii, Sa crezi, sa nazuiesti, Si spune-o, chiar de-ndata Cu sangele-ti platesti. Sa-ti lepezi viata, mai curand, Dacat al vietii crez; Si duca-se si viata chiar, De cinstea ti-o pastrezi. De esti barbat, barbat fii, Chiar de comori ti-ar da, Nu scoate la vanzare Neatarnarea ta. Pe cel ce-si vinde cinstea Alunga-l maniat. Cuvantul tau sa fie: "Sarac, dar neatarnat!" De esti barbat, barbat fii, Viteaz, si-atunci nicicand Nu-i om si nu e soarta Sa te doboare-n vant. Sa fii gorun, ce piere De vifor secerat, Dar isi pastreaza sira Spinarii, nenclinat! (1847, ianuarie)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
PS: nu am citit toate mesajele din acest thread, scuze daca raspunsul se afla cumva in acest thread. Oricum, un link cu pagina mi-ar prinde bine. |
|
||||
|
||||
![]()
Tinutza, pentru inceput, ia marturiile / istorioarele din cartile parintelui Cleopa, sunt foarte multe despre rai si iad, iti semnalez doar doua: http://www.sfaturiortodoxe.ro/despreiad.htm
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=3608 De asemenea, poate ar fi bine sa ne amintim si cateva episoade din viata parintelui Cleopa: - sfarsitul unui frate al sau: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ile-82997.html - nota bene, frare care intrase de mic in manastire, om nevoitor si rugator. - si, mai ales, episodul in care parintele Cleopa, la vremea in care nu era inca parintele Cleopa, ci fratele Constantin, s-a rugat Domnului sa ii descopere unde au ajuns sufletele fratilor sai, morti foarte tineri in manastire: "Cand se implineau 40 de zile de la moartea fratelui sau Gherasim, Constantin citea la Psaltire si tinea post, rugandu-se pentru mantuirea lui. Odata a atipit putin si a vazut ca mormantul fratelui sau, din cimitirul vechi de langa biserica, s-a deschis si capacul de pe sicriu s-a dat la o parte; iar de la Sfantul Altar a inceput sa curga peste mormant un izvor cu apa limpede ca cristalul si chipul fratelui se facea alb ca zapada. Atunci Gherasim s-a desteptat ca din somn si a spus: ''Frate Constantine, rugaciunile Bisericii m-au mantuit...''. In acelasi an, dupa mutarea la Domnul a fratilor sai, Constantin era foarte intristat pentru sfarsitul lor atat de timpuriu. Dar se ruga cu lacrimi lui Dumnezeu sa-i descopere unde anume sunt sufletele lor. Si iata, intr-o seara a adormit in chilia sa si nu s-a mai desteptat pana dimineata. Dupa ce s-a trezit, sufletul sau era foarte linistit si impacat. Apoi s-a dus la egumenul schitului si i-a spus vedenia care o avusese in noaptea aceea. Zicea ca s-a intalnit cu fratii sai, Vasile si Gherasim, impreuna cu surorile sale plecate la Domnul, intr-o gradina minunata plina de flori si buna mireasma, cu pomi incarcati de roade, unde pasari ceresti cantau laude lui Dumnezeu. Toata noaptea aceea a petrecut-o impreuna cu fratii sai plimbandu-se impreuna si cantand cu multa bucurie duhovniceasca in gradina Raiului! La urma fratii si-au luat ramas bun de la el si, promitandu-i ca se vor ruga pentru dansul ca sa fie cu totii impreuna, l-au indemnat sa faca ascultare si sa se roage neincetat, ca dupa o vreme va fi povatuitor de suflete si apoi va veni si el langa ei. Apoi s-au departat saltand de bucurie, iar Constantin s-a desteptat din somnul sau adanc. Era deja ora 5 dimineata." http://www.crestinortodox.ro/carti-o...tin-82999.html
|
|||
|
|||
![]()
Curioasa intrebare...
Un raspuns posibil ar fi: in toata Scriptura! Desigur, pentru cine e dispus sa citeasca nu doar ce ii convine, ci pur si simplu mesajul lui Dumnezeu catre oameni. Apoi, avem in toate volumele din Vietile Sfintilor mii de exemple. Pot spune, evocind martiriul sfintilor, ca mantuirea nu este doar dificila ci este cu totul imposibila, daca efortul omului nu este plinit prin Duhul Sfant. Apoi, intreaga literatura mai recenta cu caracter biografic (din care selectez: Sfantul Serafim din Sarov, Sfantul Siluan, Parintele Saharov, Gheron Iosif, Gheron Paisie) dezvaluie numitorul comun al urcusului spre mantuire: nevointa, pana la capat, fara crutare de sine. Sunt pomenitein aceste carti si mesaje primite de nevoitori de la sfintii care apartineau deja Bisericii triumfatoare. Acolo unde e nevointa si jertfa, nu vad cum putem vorbi de "usor"... Sper ca acestea sunt cateva argumente graitoare pe marginea dilemei "mantuirea este/nu este usoara". Asa incat "CAT DE GREU SE AJUNGE IN RAI" gasesc ca este un adevar indiscutabil. Last edited by ioan cezar; 16.05.2012 at 23:28:11. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intr-adevar, Sfanta Scriptura si, mai ales, vietile sfintilor ne ilustreaza cat de greu se accede la mantuire... Asa este, nu faptele noastre singure ne mantuiesc, ci trebuie sa avem si harul Domnului (prezent in Sfintele Taine). Deci credinta + fapte bune + har - asa e in ortodoxie (ca sa ramanem on topic) http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ive-79913.html
|
|||
|
|||
![]()
Cu aceasta ocazie, am posibilitatea sa te intreb, Glykys, anumite lucruri, sper sa nu te superi:
- Bunica ta, inainte de sfarsitul acestei vieti pamantesti, a fost spovedita si impartasita ? - Daca am inteles eu bine din postarea Annei21, bunica ta ar fi avut mare evlavie la Sf Parascheva. E posibil ca ea sa se fi mantuit datorita rugaciunilor proprii catre Sf Parascheva, pe vremea cat era in viata? - Cand ai rugat forumistii sa se roage pt bunica ta? In acest post al Pastelui care tocmai a trecut (2012) ? Am intrebat de surse cu marturii asemanatoare sau, eventual, si din scrierile Sf Parinti, caci ma intereseaza urmatoarele aspecte: - legatura dintre cei raposati si cei ramasi in viata, de o eventuala comunicare intre ei fara a se recurge la spiritism. (Auzisem de la cineva, dar nu am apucat sa intreb mai multe, ca o persoana ar fi visat un membru din familie care a decedat spunand-i sa nu mai planga din cauza decesului caci se ineaca in lacrimite ei, cam asa ceva, parca); - Daca cei raposati pot vedea absolut tot ce se intampla cu cei de pe pamant; - In ce masura ajuta rugaciunile si pomenile facute pt cei morti, in ce conditii, etc. - Celui care a trecut la cele vesnice ii este in putinta sa faca ceva pt mantuirea lui personala? Sau si sa ajute in vre-un fel pe cei ramasi in viata? - De asemenea, ma mai intereseaza si aspectul legat de mijlocirea sfintilor. Legat de visele pe care le-a avut calugarul Constantin, cel care a devenit parintele Cleopa: exista vre-o carte scrisa de el care sa le contina, sau si mai bine vre-o inregistrare cu el ? Despre existenta iadului si a raiului e de netagaduit, in opinia mea. Ca mantuirea se obtine greu, sau foarte greu, e cam infricosator si descurajant. Stiu ca toata Sf Scriptura predica despre modul in care se poate obtine mantuirea. Usor de zis, greu de facut. Sau...poti avea impresia ca esti pe cale dar sa fi de fapt pe langa, in inselare. Am impresia ca in imparatia cerurilor majoritatea celor care vor intra vor fi luptatorii care poseda o mare vointa si perseverenta si nu cei care se plang si au tendinta sa renunte usor (doar o parere de-a mea). Din pacate, nu sunt prea entuziasmata cand ma gandesc la asta, adica...ma vad mai degraba in cea de a doua tabara, la momentul de fata. |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc, Glykys, pt linkuri! Ultimul legat de mantuire e super, acum il citesc.
Iti multumesc si tie, Ioan Cezar, pt raspuns ! |
|
||||
|
||||
![]()
Draga Tinutza, imi cer scuze ca nu am timp sa iti raspund pe indelete la nenumaratele tale intrebari, asa ca iti voi raspunde pe scurt la fiecare, in speranta ca iti vor fi de folos, urmand ca altadata sa le mai completez. poate ma vor ajuta si alti forumisti in ceea ce priveste sursele. Te sfatuiesc intai sa citesti tot ce s-a scris la rubrica de pe forum intitulata inmormantarea / slujba inmormantarii, vei gasi acolo multe surse (mai mult secundare, ce-i drept). Despre bunica mea, am spus muuuuulte lucruri pe acest forum, da click pe profilul meu si gasesti threadul respectiv. Putem vorbi si pe privat, daca vrei. Internetul e o sursa buna de folos, gasesti si colectiile din Parinti si scriitori bisericesti, multe din cartile sugerate de Ioan Cezar, toate cartile parintelui Cleopa...
Asadar... 1. Bunica mea - om foarte credincios si evlavios din tinerete, binecuvantat de Dumnezeu cu multe daruri si virtuti, dar si cu incercari pe masura, a avut mare evlavie la sf. Parascheva, in cinstea careia a tinut post negru-negru vinerea, de la 30 de ani si pana in ultima zi din viata sa. S-a spovedit si impartasit din copilarie si pana in urma cu vreo luna si ceva inainte de moartea ei (febr. 2011). 2. Ma bucur ca citesti linkul. Nu, in ortodoxie, nimeni nu se poate socoti mantuit inainte de moarte. Mantuirea se joaca in fiecare clipa. Omul, oricat de credincios, rugator si bun ar fi, nu se poate mantui singur, fara harul Domnului. 3. Am indemnat forumistii la rugaciune pentru bunica mea din primele zile - februarie 2011, pe principiul ca rugaciunile unite ale mai multor oameni sunt mai puternice si ca printre ei sigur vor fi persoane mai cuvioase, pe care sa le asculte Domnul. I-am rugat in privat pe multi dintre ei si in postul trecut al Pastilor sa citim psaltirea pentru ea. Le multumesc si pe aceasta cale celor care m-au incurajat, care s-au rugat si care ne-au pomenit. 4. In pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar, pana si cel din iad isi face griji pentru fratii sai ramasi pe pamant. Dragostea trece dincolo de mormant, iar relatiile dintre noi si cei raposati raman aceleasi. Comuniune exista in Biserica, mai cu seama la sfanta Liturghie, cand se pomenesc impreuna la sfantul Jertfelnic si viii si mortii, comuniune exista la parastas, la rugaciuni - noi ne rugam pentru iertarea pacatelor lor, ei se roaga pentru noi, daca au prins un loc bun acolo, dar vezi ca pana si bogatul din iad se ruga de acolo pentru rudele lui, doar ca rugaciunile lui nu erau ascultate. Mie imi spunea bunica mea cand eram micuta ca atunci cand ea nu va mai fi si voi avea nevoie de ea, sa ii aprind o lumanare si sa ii povestesc in gand ce problema am, deoarece ma va auzi de oriunde va fi si va incerca sa imi dea un ajutor - asa de mare era credinta ei. Aceste lucruri se traiesc, se simt... Si eu am auzit de treaba asta cu raul de lacrimi, oricum lacrimile nu ii folosesc mortului, ba dimpotriva, trebuie pomeniri la sfanta Liturghie, rugaciune, parastase, milostenie. Eu doar m-am rugat sa imi descopere Dumnezeu unde se afla bunica mea, in rai sau in iad. Stiu ca si strabunica mea s-a rugat foarte mult sa i se descopere unde se afla sufletul mamei sale si a visat-o foarte urat, spunandu-i ca se chinuie tare mult. 5. Nu stiu cat vad si cat nu vad ei acolo, probabil ca vad ceea ce le ingaduie Dumnezeu sa vada... In orice caz, omniprezent e numai Dumnezeu. Oricum, de ajutat pe ei insisi nu se mai pot ajuta, pentru ca mantuirea se lucreaza in timpul acestei vieti. Ei pot cei mult sa ii ajute pe altii, prin rugaciunile lor, daca au prins un loc bun, in rai, dar de rugat pentru ei insisi, nu. 6. In ce masura ajuta pomenirile, in ce conditii - http://www.parohiamacin4.org/foloasele_parastaselor.htm De asemenea, alte linkuri folositoare: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rte-81200.html http://www.crestinortodox.ro/inmorma...xa-134967.html http://www.crestinortodox.ro/dogmatica/viata-vesnica/ Citez: "Una dintre tradițiile vechi și nestrămutate ale Bisericii noastre este și rugăciunea pentru cei morți. Istorisirea Sfintei Evanghelii despre dumnezeiasca și minunata Schimbare la Fată a Domnului, care ni-i înfățișează pe Moise și pe Ilie, precum și pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, ne arată limpede că morții au o conștiință desăvârșită. Trecând prin moarte, viața continuă. Cei care pleacă din această viață își păstrează comuniunea duhovnicească cu mădularele Bisericii care se află pe pământ prin virtutea dragostei în Hristos. Această dragoste face să fie una totalitatea credincioșilor. Ea îi unește, deoarece Biserica este una și are drept Cap pe Hristos. Noi, cei care credem, alcătuim trupul Bisericii și fiecare în parte suntem un mădular al acestui trup. Moartea schimbă, dar numai în mod simțit, legăturile dintre cei ce au murit și cei ce trăiesc. „Și dacă trăim, și dacă murim, ai Domnului suntem” (Romani 14;8). Biserica se împarte în două: cea biruitoare și cea luptătoare. Din Biserica biruitoare fac parte aceia care și-au săvârșit întru biruință lupta lor din viața pământească și așteaptă cununa dreptății „în ziua aceea”. Din Biserica luptătoare fac parte aceia care încă se luptă împotriva păcatului pentru a ajunge la desăvârșire. Însă mădularele Bisericii biruitoare și luptătoare au o legătură indestructibilă între ele, căci cei care se află în cer nu sunt nepăsători față de cei care se mai află în această viață. „Moartea trupească, despărțirea sufletului de trup nu distruge legătura credinciosului cu Biserica; nu-l desparte de celelalte mădulare în Hristos”. De altfel, dragostea este veșnică precum sunt și sufletele. Din nenumăratele mărturii cuprinse în Sfânta Scriptură, dar mai ales în Istoria Bisericii noastre și în Tradiție, aflăm că există o comuniune duhovnicească și o întrajutorare în dragoste și rugăciune între mădularele Bisericii cerești și pământești, deoarece toți împreună alcătuim „o comuniune de sfinți”. Toți cei care au adormit și toți cei ce trăim în această lume ne aflăm într-o tainică și mai presus de fire comuniune de viață, rugăciune și dragoste frățească. Prin această legătură cei vii îi ajută pe cei morți. Astfel a rânduit dragostea lui Dumnezeu, voind ca unul să se mântuiască prin celălalt." 7. Despre mijlocirea sfintilor - http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...tul-sfintilor/ http://logos.md/2009/12/09/despre-vi...rea-sfintilor/ 8. Cartea din care am citat despre experienta parintelui Cleopa este scrisa de arhim. Ioanichie Balan - http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleop...a_p_cleopa.htm Nu as sti sa iti spun daca se gaseste si prin cartile scrise de parintele Cleopa insusi, pentru ca nu le-am citit chiar pe toate, dar autorul cartii, Ioanichie Balan, a trait in aceeasi manastire cu par. Cleopa si e un monah bine cunoscut pentru opera sa de misiune. Mie personal imi place sa citez aceasta marturie, pentru ca unii forumisti mi-au spus ca nu ar trebui sa ma iau dupa vise, dandu-mi ca exemplu cartea par. Cleopa, dar apoi am descoperit aceasta marturie a lui din vremea tineretii si tare m-am bucurat. 9. Nu trebuie sa deznadajduiesti, ci trebuie sa te intaresti, sa ai credinta in Dumnezeu si sa te tii de Sfanta Biserica. Dumnezeu are cate un plan de mantuire cu fiecare si toti, dar toti, avem sansa noastra la mantuire, de cand a inviat Hristos. Sper sa iti foloseasca ce am scris... cand o sa am mai mult timp, o sa revin. Hristos a inviat!
|
||||
|
||||
![]()
Omul nu poate face nimic fără Dumnezeu și punerea de început bun conlucrării cu harul Său, trebuie să ne întărească ideea că mântuirea nu-i a noastră ci a lui Hristos, a noastră fiind lucrarea ei, nu starea finală de care Dumnezeu ne va face părtași căci: vrednic este lucrătorul de plata sa” (I Timotei 5, 18), iar stăpânul este bun, milostiv și drept și-i va da fiecăruia în cer după cum a dat fiecare pe pământ.
|
|||
|
|||
![]()
Adevarat a inviat, Glykys!
Multumesc mult ca ti-ai facut timp pt a-mi raspunde ! Dumnezeu sa iti rasplateasca marinimia si sa iti dea eficienta maxima in acest timp limitat! Iar daca mai ai de completat legat de acest subiect, cand o sa ai timp desigur, eu ma arat interesata. Poate o sa cumpar si cartea lui Lazar Puhalo, ,,Sufletul, trupul si moartea", sa vad... Am inceput sa citesc din linkuri. Am citit din cele despre mijlocirea sfintilor, iar acum despre parastase si am urmatoarea nedumerire: din linkul http://www.parohiamacin4.org/foloasele_parastaselor.htm citez:,, Învățătura celor doisprezece Apostoli, una dintre cele mai vechi cărți ale Bisericii noastre, poruncește să se săvârșească parastase pentru cei morți la trei zile, la nouă, la patruzeci și la un an." Eu am gasit urmatoarea Didahie pe net http://www.scribd.com/doc/48276477/D...-cea-adevarata (iar sursa, linkul de unde a fost luata se pare ca nu mai functioneaza http://dovewings.110mb.com/Didahia.htm http://dovewings.110mb.com/P%203%20-%20CARTI%20APOCRIFE.htm , din cauza asta ce gasim pe net trebuie sa salvam in calculator, mai ales ca se zvoneste ca netul o sa fie filtrat.) In aceasta Didahie nu zice nimic de parastase. Exista o alta Didahie? Cea de pe net sa nu fie cea corecta, originala? Intrebarea e pt cine stie, sau pt cine are timp si vrea sa caute. Last edited by tinutza; 20.05.2012 at 18:18:21. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marea inselaciune a sectei adventiste: "moartea pune capat constientei" | doctor_faustus | Secte si culte | 330 | 03.07.2013 18:09:58 |
Puterea de a o lua de la capat | Alexa12 | Generalitati | 4 | 17.12.2012 16:48:18 |
"Nu ramanem decat cu ceea ce daruim" | silverstar | Generalitati | 10 | 15.02.2012 12:12:40 |
Traian Băsescu: Nu rămânem fără electricitate ( Pana cand?) | hydro314 | Generalitati | 0 | 13.02.2012 20:40:11 |
|