![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Spune-mi te rog, ai auzit vreodată adresarea "Preasfinția Ta, sau Preasfinția Voastră" ?
|
|
||||
|
||||
![]()
da, de ce?
|
|
|||
|
|||
![]()
Așa, mă întrebam și eu...
Apropo, știți cărui ierarh ortodox se cuvine să vă adresați cu "Sanctitatea Voastră" ? |
|
||||
|
||||
![]()
patriarhului ecumenic din Constantinopol (Istanbul)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfantul Stefan cel Mare a avut trei sotii, atat cat sunt permise in BO (in BC cred ca sunt permise mai multe in cazul decesului unuia din parteneri). Dar nu a divortat, prima sotie a murit dupa patru ani, iar a doua dupa cinci ani de la casatorie. A avut un singur fiu nelegitim cunoscut, Petru Rares (mai e cineva care nu se stie exact), restul sunt inventii ale scriitorilor. Iata aici o analiza (am dat link-ul si in mesajul de acum doi ani) detaliata a acestui lucru, articol aparut in revista Magazin istoric: http://www.stefancelmare.ro/Intrebari-frecvente-s5.htm |
|
|||
|
|||
![]()
Ok, să cităm din Magazin Istoric:
în ciuda faimei sale de mare cuceritor, lui Ștefan cel Mare nu i se pot dovedi decât unul, sau cel mult doi fii nelegitimi: Petru Rareș și, posibil, acel Alexandru menționat în pomelnicul de la Bistrița. Acuma se pune întrebarea - de câți copii din flori, dovediți, este nevoie ca să ne putem îndoi cu temei de sfințenia unui bărbat, și ca să ne împiedice de a-l da drept exemplu de viețuire creștinească ? Ei, dacă ar fi opt, atunci e clar. Dar șase ? Hmmmm... Trei ? Treacă meargă. Dar, numai doi ?!! Numai doi copii din flori ?! Pentru doi copii din flori să ne smintim ? Să nu fie ! Păi dacă ținem cont și de câte biserici au ridicat fiecare, și de faptul că Gigi Becali nu are copii din flori, iar pentru apărarea onoarei neamului a luptat, cât a putut, cu Steaua, înseamnă că acesta din urmă e chiar mai sfânt decât Ștefan. În fond, povestea cu hoțul de mașini băgat în portbagaj este mult mai benignă decât faima de a "omorî fără județ". Last edited by MihaiG; 08.01.2013 at 12:39:11. |
|
|||
|
|||
![]()
E o neintelegere a cuvantului, sanctitate inseamna de fapt acelasi lucru cu sfintit, total diferit de sfant.
Dictionarul de sinonime: SFINTENIE s. (livr.) sanctitate, (rar) sacralitate, (înv. si pop.) sânțenie, (înv.) sfinție. Sursă : Sinonime (209463) - siveco si SFINTENIE s. v. consacrare, sfestanie, sfințire, târnoseală, târnosire. Sursă : Sinonime (209464) - siveco Chiar si parintelui Arsenie Papacioc (sau si unui preot sau calugar) i se adresau cu Sfintia ta. Sfintit se refera la hirotonire (in cazul unui calugar la slujba de intrare in calugarie). La fel, in cazul unui obiect sau a casei, respectivul se sfinteste, nu devine sfant. Doar Papa are si adresarea de sfant. In plus si toti (neo)protestantii se considera sfinti in viata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In ceea ce priveste numarul se sotii, el este controversat, unele docuente sugerand ca au fost 4. Peste faptul ca sotiile tot mai tinere ale lui Stefan cel Mare mureau exact cand momentul politic o cerea, impreuna cu descendentii lor uneori copii, trecem. Cu sparanta ca domnitorul a avut un teribil ghinion si ca nu a fost vorba de altceva, asa cum scepticismul fata de coincidente ar sugera.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inchizitia | doctor_faustus | Biserica Romano-Catolica | 34 | 10.07.2017 18:38:55 |
|