Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #291  
Vechi 06.08.2013, 19:04:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
Nu vi se pare nefiresc ca la un botez cel care urmeaza sa se „increstineze” sa fie intrebat daca vrea sa fie botezat prin tripla scufundare sau doar prin citirea exorcismelor si prin Mirungere? E la alegere?
Da, e si la alegere. Daca un catolic din Romania vrea neaparat sa faca tot botezul il poate face. Am mai dat exemplul acesta, in BO Greaca se reboteaza toti catolicii, nu se aplica iconomia la nimeni. In Biserica noastra se aplica de regula iconomia, adica se primesc prin Mirungere.

Last edited by catalin2; 06.08.2013 at 20:44:32.
Reply With Quote
  #292  
Vechi 06.08.2013, 19:12:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

In primul secol nu exista iconomia pentru ca nu prea exista obiectul ei, adica grupuri si comunitati desprinse din Biserica.
Prima divergenta mai accentuata apare in secolul III, culminand cu Sinodul Cartagina. Sfantul Papa Stefan sustinea primirea fara botez a tuturor ereticilor si schismaticilor, iar Sfantul Ciprian si Biserica Alexandriei spunea ca toti trebuie rebotezati, iar sinodul spunea ca dintotdeauna a fost invatatura ca cei rupti de Biserica nu au botez. Au stabilit apoi o iconomie, ca cei ce au forma exterioara a botezului sa poata fi primiti in unele cazuri prin iconomie, fara sa li se faca botezul. Chiar si arienii au intrat in aceasta categorie, pentru ca, desi nu credeau in divinitatea Fiului, aveau formula cu "te Botez in numele Tatalui, al Fiului si Sfantului Duh".
Reply With Quote
  #293  
Vechi 06.08.2013, 19:14:52
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Decebal, nu ai inteles ce am spus si nu ai inteles nici ce spune Sfantul Grigorie Palama. E gresit ce spui, nu te mai obosi sa repeti aceleasi lucruri.
Reply With Quote
  #294  
Vechi 06.08.2013, 19:54:48
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Decebal, nu ai inteles ce am spus si nu ai inteles nici ce spune Sfantul Grigorie Palama. E gresit ce spui, nu te mai obosi sa repeti aceleasi lucruri.
Ba am înțeles chiar foarte bine ce spui; cel care este pe lângă ești chiar tu. Eu am discutat foarte clar pe texte și cu textul în față, tu nu faci decât să repeți aceleași aberații fără ca să discuți pe texte ci doar pe textele din căpățâna ta, și asta doar pentru că ceilalți te lasă să îți faci de cap. Singurul care s-a sesizat a fost Barsaumas, ceilalți s-au eschivat fiecare în felul său. Dar nu pentru că nu aș avea dreptate ci pentru că îi râcâie la suflet pe ei să îmi dea dreptatea chiar și atunci când este evident de partea mea.
Reply With Quote
  #295  
Vechi 06.08.2013, 20:23:23
Nastya
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

CANONUL 50 apostolic (BOTEZUL SE SĂVÂRȘEȘTE PRIN TREI AFUNDĂRI)
<<Dacă vreun episcop sau presbiter nu ar săvârși cele trei afundări ale unei singure sfințiri (a botezului), ci numai o afundare, aceea care se dă (se practică) întru moartea Domnului, să se caterisească. Pentru că nu a zis Domnul: întru moartea mea botezați, ci: mergând, învățați toate neamurile, botezându-i pe ei în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh (Matei 28,19).>>
(46, 47, 49 ap.; 7 sin. 11 ec; 95 TruL; 12 Neocez.; 47 Laod.; 47 Cartag.; 1, 91 Vasile cel Mare)



Ca sa intelegem cu adevarat, trebuie sa cititm toate Sfintele Canoane in legatura cu Botezul (toate trimiterile); si o sa vedem ca nu e chiar asa de simplu.


1. Canoanele apostolice 46,47 si 49
<<CANONUL 46 apostolic (TAINELE ERETICILOR NU SUNT TAINE)
Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtășire (înțelegere) are Hristos cu Vcliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul? (II Cor. 6,15).>>
(47, 68 ap.; 19 sin. I ec; 7 sin. 11 ec; 95 Trui.; 7, 8 Laod.; 1, 47 Vasile cel Mare)

<<CANONUL 47 apostolic (BOTEZUL VALID NU SE REPETA)
Episcopul sau presbiterul dacă ar boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevărat sau dacă nu ar boteza pe cel spurcat de către eretici (cei fără credință adevărată), să se caterisească, ca unul care ia în râs crucea și moartea Domnului și nu deosebește preoții adevărați de preoții mincinoși.>>
(46, 49, 50 ap.; 8, 19 sin. I ec; 7 sin. 11 ec; 84, 95 Trui; 32 Laod.; 48, 72 Cartag.; 1, 47, 91 Vasile cel Mare)

<<CANONUL 49 apostolic (BOTEZUL SE SĂVÂRȘEȘTE NUMAI ÎN SFÂNTA TREIME)
Dacă vreun episcop sau presbiter nu ar boteza după orânduirea Domnului, în Tatăl și în Fiul și în Duhul Sfânt, ci în trei fără de început, sau în trei firi sau în trei mângăitori, să se caterisească.>>
(46, 47, 50, 68ap.; 7sin. IIec; 78, 84, 95, 96 TruL; 12 Neocez.; 47, 48 Laod.; 45, 48, 72, 110 Cartag.; 1, 91 Vasile cel Mare)
http://comptepv.typepad.fr/canonice/...postolice.html

2. CANONUL 7, Sin. II ecumenic. (PRIMIREA ERETICILOR ÎN BISERICĂ)

<<Pe aceia dintre eretici care revin la Ortodoxie, în partea celor ce se mântuiesc, îi primim după rânduiala mai jos arătată și după obicei. Pe arieni și pe macedonieni și pe sabatinieni și pe novațieni cei ce-și zic lor catari și stângaci, apoi pe patrusprezeceni (quartodecimani), adică pe mer-curași (tetradiți) și pe apolinariști îi primim dacă dau zapis (scrisori de mărturisire de credință) și dacă dau anatemei toată erezia care nu cugetă (învață) cum cugetă (învață) sfânta a lui Dumnezeu Biserică sobornicească și apostolească și îi pecetluim, adică îi ungem mai întâi cu sfântul mir, adică fruntea și ochii și nările și gura și urechile și pecetluindu-i pe ei zicem: Pecetea darului Duhului Sfânt.
Iar pe eunomieni, pe cei ce se botează cu o singură afundare, și pe montaniști, adică pe cei ce se numesc aici frigieni, și pe sabelieni, care învață că Fiul este tot una cu Tatăl (identitatea Fiului cu Tatăl) și care fac și alte oarecare lucruri de neîndurat (urâte), și pe toate celelalte erezii (căci multe sunt aici, mai cu seamă cele care pornesc din țara Galatenilor) pe toți dintre aceștia care doresc să se adaoge (atașeze) ortodoxiei, îi primim ca pe elini (păgâni): și (adică) în prima zi îi cercetăm, a doua zi îi catehizăm, iar a treia zi le facem lepădările de Satana (îi exorcizăm), suflând asupra lor de trei ori în față și în urechi și astfel îi catehizăm și facem să petreacă timp îndelungat în biserică și să asculte Scripturile și atunci îi botezăm.>>
(46, 47, 68 ap.; 8, 19 sin. 1 ec; 95 Trui; 7, 8 Laod.; 57 Cartag.; 1, 5, 47 Vasile cel Mare)
http://comptepv.typepad.fr/canonice/...ecumenice.html

3. CANONUL 8, Sin. II ec. (BOTEZUL ERETICILOR NU ESTE BOTEZ)

<<Cei botezați printr-o singură afundare, eunomienii, sabelienii și frigii, să fie primiți ca elinii (păgânii).
Toate colecțiile numără numai șapte Canoane ale sinodului II ecumenic, iar al optulea este adăugat la unele ca un apendice la canonul șapte.
Aristen adaugă însă textul de mai sus ca al optulea canon al aceluiași sinod, spunând că cei prevăzuți în el se și botează, se și ung cu Sfântul Mir, după ce un anumit timp înainte de botez vor fi fost catehizați și vor fi ascultat Sfânta Scriptură.
Se vede însă că acest canon, inclusiv comentariul lui făcut de Aristen, reprezintă doar un fragment din canonul 7 al sinodului II ecumenic, după cum observă și N. Milas.>>
http://comptepv.typepad.fr/canonice/...ecumenice.html
Reply With Quote
  #296  
Vechi 06.08.2013, 20:25:16
Nastya
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Canonul 95, Trulan. RÂNDUIALĂ PENTRU PRIMIREA ERETICILOR ÎN BISERICĂ

<<Pe aceia dintre eretici care se adaugă (atașează) Ortodoxiei și părții celor ce se mântuiesc îi primim după următoarea rânduială și obicei: pe arieni și pe macedoneni și pe novațienii care-și zic loruși
catari și stângaci, și pe quartodecimani (patrusprezeceni), adică pe tetradiți (miercurași), și pe upolimtristi îi primim, dând zapise(scrisori) și dând anatemei toata erezia care nu cugetă (învață) cum
cugetă sfânta sobornicească și apostolească a lui Dumnezeu Biserică, pecetluindu-i, adică ungându-le mai întâi cu Sfântul Mir fruntea și ochii, și nările și gura, și urechile, și pecetluindu-i pe ei
zicem: „Pecetea Darului Duhului Sfânt". lar despre pavlichieni, care revin la Biserica soborniceasca,
s-a așezat orânduirea ca neapărat aceștia să fíe botezați din nou.
Iar pe eunomieni, cei botezați într-o singură cufundare, și pe moni liniști, cei numiți aici frigi, și pe sabelieni, care învață că Fiul este tot una (deopotrivă) cu Tatăl și care fac și alte oarecare rele (lucruri de neîndurat), și pe toate celelalte erezii, pentru că mulți sunt aici mai ales cei care pornesc, vin din țara galatenilor, pe toți care voiesc dintre aceștia să se adauge ortodoxiei îi primim ca pe păgâni (elini) și (adică) în prima zi îi primim spre creștinare, iar în a doua catehumeni, apoi în a treia zi le facem lepădările de satana (îi exorcizăm), cu suflarea de trei ori în față și în ochi, și astfel îi catehizăm pe ei, și îi facem să zăbovească în Biserică și să asculte Scripturile și atunci îi botezăm pe ei.
Dar și pe manihei și severieni, și pe cei veniți din erezii asemenea (acestora), primindu-i ca pe păgâni (elini), îi botezăm din nou. Iar nestorienii și eutihienii și severienii, și cei din erezii asemenea (acestora) trebuie sa facă zapis (scrisori) și sa dea anatemei erezia (rătăcirea) lor, și pe Nestorie și pe Eutihie, și pe Dioscur, și pe Sever și pe ceilalți începători (corifei) ai unor astfel de erezii, și pe cei ce cugetă cele ale lor și toate erezi-ile arătate mai înainte și așa să se împărtășească cu sfânta Cuminecătură.>> (8, 19 sin; sin. I ec; 1, 7 sin. II ec; 7, 8 Laod.; 6, 57, 126 Cartag.; 1, 5, 47 Vasile cel Mare)
http://www.manastirea-saharna.md/fis...ne_V-VI_ec.pdf


PRIMIREA ERETICILOR – Canonul 7 Laodiceea

<<Cei ce se intorc din eresuri, adica dintre novatieni sau fotinieni, sau quartodecimani ori catehumeni, ori credinciosi de-ai lor, sa nu se primeasca inainte de a anatemiza tot eresul, si mai ales pe cel de care se tineau; si apoi pe cei ce se ziceau la dansii credinciosi, invatandu-l simboalele credintei si ungandu-i cu Sfanta Ungere, asa sa se impartaseasca cu Sfintele Taine.>>

PRIMIREA ERETICILOR – Canonul 8 Laodiceea

<<Cei ce se intorc de la eresul celor ce se zic frigi, de ar fi si in clerul cel de la dansii socotit, si s-ar zice cei mai mari, unii ca acestia sa se cateriseasca cu toata sarguinta si sa se boteze de episcopii si presbiterii Bisericii.>>
http://www.crestinortodox.ro/canoane...Laodiceea-343/
Reply With Quote
  #297  
Vechi 06.08.2013, 20:31:27
Nastya
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Canonul 57, Cartagina, BOTEZUL DONATIȘTILOR

<<Deoarece s-a hotărat in sinodul de mai inainte, imi amintesc in armonie eu voi că copiii cei mici botezați de donatiști, care incă nu au putut cunoaște pierzarea rătăcirii lor, după ce vor ajunge la varsta capabilă de raționare, cunoscand adevărul, și urand răutatea donatiștilor acelora față de catoliceasca Biserică a lui Dumnezeu, care s-a răspandit in toată lumea, unii ca aceștia să se primească după randuiala veche prin punerea mainilor, șl nu trebuie să se oprească sub cuvant de rătăcire de la starea clerului, cand venind la
credință Biserica cea adevărată au considerat-o a lor proprie șl intr-insa crezand in Hristos, au primit Sfintele Taine ale Treimii, despre care este invederat că toate sunt adevărate și sfinte și divine, și intru acestea este toată nădejdea sufletului.

Și cu toate că mai ales indrăzneala precedentă a ereticilor se obrăznicește a predanisi unele lucruri potrivnice sub numele adevărului, acestea fiindcă sunt simple, precum invață Apostol zicand: „Un Dumnezeu, o credință, un botez" (Efeseni 4, 5); și ceea ce se cuvine să se dea o dată nu este ingăduit să se repete; după ce se va anatematiza numele rătăcirii, să se primească prin punerea mainii in Biserica cea una, care, precum s-a zis, este porumbiță și singură Maică a creștinilor, intru care se primesc toate tainele spre mantuirea veșnică și viu făcătoare, care celor ce răman in eres le aduc mare pedeapsă de osandă, căci ceea ce le-ar fi fost lor mai luminător in adevăr spre a dobandi viața cea veșnică acea rătăcire li se face lor mai intunecat si de mai mare osandă; de care unii au fugit și cunoscand cele adevărate ale Maicii Bisericii catolicești, toate acele Sfinte Taine cu iubirea adevărului le-au crezut și le-au primit.

Deci unora ca acestora, cand cercarea ii va arăta cu viață bună, fără indoială și clerul li se va da cu tărie spre slujba celor sfinte; și mai ales intru atata nevoie fiind lucrurile, nimenea nu este, care nu le-ar ingădui aceasta.

Iar dacă oarecare clerici de aceeași credință, cu mulțimea și cu demnitățile lor ar dori să se intoarcă la noi, care insă din iubirea cinstei sunt aplecați spre viața trecătoare și ii reține de la mantuire, judecăm ca aceasta dimpotrivă se cade a se lăsa la chibzuință mai mare, hotărand frații mai inainte menționați ca să se cerceteze cele relevate de noi cu sfatul lor cel mai ințelept, și noi ne vom invrednici să intărim ceea ce trebuie să se reglementeze din partea noastră in privința acestei chestiuni.

Iar in ceea ce privește numai pe cei botezați in pruncie, ne indestulăm ca de le va plăcea lor să consimtă cu hotărarea noastră de a se hirotoni aceștia.

Așadar, toate cele ce le-am cules mai inainte de la preasfințiții episcopi, preasfințiile voastre să le intărească impreună cu mine ca să fie desăvarșite".>>
Canoanele Sinodului din Cartagina
http://www.manastirea-saharna.md/fis..._Cartagina.pdf


Canonul 1 al Sf. Vasile cel Mare (fragment)

<<Căci inceputul dezbinării s-a făcut prin schismă; iar cei ce s-au lepădat de Biserică
n-au mai avut harul Duhului Sfant peste ci, căci a lipsit comunicarea prin intreruperea succesiunii.

Căci cei dintai care s-au depărtat aveau hirotoniile de la Părinți, și prin punerea mainilorpeste ei aveau harul duhovnicesc; dar cei ce s-au rupt, devenind mireni, n-au avut nici putere de a boteza, nici de a hirotoni; nici nu puteau da altora harul Duhului Sfant, de la care ei au căzut; pentru aceasta Părinții au hotărat ca cei botezați de danșii ca de niște mireni, venind la biserică, să se curățească din nou cu adevăratul botez al Bisericii.

Dar, fiindcă in general unora din Asia li s-a părut ca din interesul conducerii multora să se primească botezul acestora, fie primit. Iar pe cel al encratiților trebuie să-l considerăm ca pe o faptă rea; deoarece spre a-i face neprimiți Bisericii a căutat sa-i ia deja in stăpanire cu botezul lor; prin ceea ce au stricat și obiceiul lor.

Deci socotesc că noua ni se cuvine să lepădăm botezul lor, deoarece in privința lor nimic nu s-a hotărat lămurit; și dacă cineva l-ar fi primit de la ci, acela, venind la Biserică, să se boteze. Dar, dacă aceasta ar fi piedicii ordinei obștești, să se aplice iarăși obiceiul și să se urmeze Părinților, care au oranduit cele de cuviință pentru noi. Căci mă tem ca nu cumva, intrunii hotăram să zăbovească in privința botezului, să-i impiedicăm pe cei ce se mantuicsc prin asprimea oranduielii, iar dacă aceia păstrează botezul nostru, aceasta să nu ne inspăimante; căci nu suntem răspunzători prin imprejurarea că le dăm lor har, ci ne supunem preciziunii canoanelor.

Dar negreșit să se dispună ca cei ce vin de la botezul acelora să se ungă adică de credincioși, și așa să se apropie la taine. Căci știu că pe frații Zaiu și Satornin, fiind ei din acea randuială, i-am primit in scaunul episcopilor; drept aceea, pe cei ce au fost impreună cu tagma acelora nu mai putem a-i despărți de Biserică, deoarece prin primirea episcopilor am așezat ca și un canon cele in privința comuniunii cu danșii.>>



Canonul 5, al Sf. Vasile cel Mare

PRIMIREA ERETICILOR. (ERETICII CARE SE POCĂIESC PE PATUL DE MOARTE)

<<Aceia dintre eretici care la ieșirea din viața se pocăiesc trebuie să se primească; să se primească, insă firește nu fără chibzuință, ci cercetandu-i, dacă vor arăta adevărata pocăință și vor avea fapte care mărturisesc ravna lor spre mantuire.>>
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...e_cel_Mare.pdf


CEI BOTEZATI IN STARE DE BOALA - 12 Neocezareea

<<Daca cineva bolnav fiind s-a luminat prin botez, nu se poate inainta la presbiterie; caci credinta lui nu este din convingere, ci din nevoie; fara numai poate in urma zelului si credintei sale si de mai apoi si din lipsa de oameni (candidati).>>
http://www.crestinortodox.ro/canoane...ocezareea-315/
Reply With Quote
  #298  
Vechi 06.08.2013, 20:53:12
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Dar nu pentru că nu aș avea dreptate ci pentru că îi râcâie la suflet pe ei să îmi dea dreptatea chiar și atunci când este evident de partea mea.
Sunt mai mulți cei care ți-au dat dreptate. Probabil n-ai urmărit tot topicul.
Reply With Quote
  #299  
Vechi 07.08.2013, 11:51:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Sunt mai mulți cei care ți-au dat dreptate. Probabil n-ai urmărit tot topicul.
Daca cineva sustine o eroare si se alatura si alta persoana sa sutina acel lucru nu inseamna ca eroare devine adevar, ci ca doua persoane sustin acum o eroare. Lui Teodor si lui Florin le-am raspuns, o sa iti raspund si tie. Am explicat fiecare fraza ingrosata din Sfantul Grigorie, sfantul se refera la calugarii imbutatatiti care emana lumina, ca despre asta a scris lucrarea sa, nu despre cei ce vad acea lumina.
Acolo scrie ca aceia se schimba sub influenta harului, trec din cele ale trupului in Duh: "cei îmbunătățiți ai Domnului au fost mutați din cele ale trupului în Duh"
Observi ca scrie clar "cei imbunatatiti"? Trebuie doar sa stie limba romana ca cineva sa inteleaga.
Amuzant e ca doua luni Decebal s-a contrazis pe topicul despre Fecioara Maria sustinand ca nici macar Fecioara Maria nu a primit har la intrupare, harul primind-se pentru toti doar dupa Cincizecime. Acum spune ca nu doar Fecioara Maria (cum e si corect) a primit harul, dar toti care au vazut lumina harului au primit har sa vada acea lumina. Adica tot poporul iudeu care l-a vazut pe Moise cu fata luminoasa. Sau Sfintii Apostoli Petru, Iacov si Ioan, la Schimbarea la Fata.
Reply With Quote
  #300  
Vechi 07.08.2013, 20:35:30
N.Priceputu
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca cineva sustine o eroare si se alatura si alta persoana sa sutina acel lucru nu inseamna ca eroare devine adevar, ci ca doua persoane sustin acum o eroare.
După cum nici dacă cineva repetă o eroare de mai multe ori, aceasta nu va deveni adevăr.

Cătălin, este vorba despre necreat și creat. Sf. Grigorie Palama, precum și toată teologia ortodoxă, afirmă faptul că harul este necreat; sau că este energie dumnezeiască necreată, emanând direct din Persoanele Sfintei Treimi, așa cum lumina izvorăște din Soare. Nu este nici Sfânta Treime (care este neîmpărtășibilă în Sine), nici ceva din lumea creată.

Or, ochiul omului nu se deosebește cu nimic de ochiul oricărei viețuitoare, fiind creat, fiind cu totul de natură materială și făcut pentru a primi lumina fizică.

Sunt trei lumini: cea fizică, a minții (a gândirii) și a harului. Prima poate fi percepută cu ochiul, cea de-a doua cu mintea, iar pentru cea de a treia este nevoie de credința în Hristos Mântuitorul.

După cum am arătat de la început, nu neg faptul că lumina de pe Tabor, ca și cea de pe fața lui Moise, au fost percepute cu ochii fizici. Ceea ce percepeau acești ochi, însă, nu este harul, ci o manifestare a harului în plan fizic, prin transfigurarea materiei, făcând-o să strălucească.

De ce insist pe aspectul ăsta: Pentru că dacă afirmăm că putem vedea harul cu ochii fizici ar însemna că îl socotim ca făcând parte din această lume, mărginită și creată.

Or, îndumnezeirea omului este posibilă numai prin împărtășirea creatului de necreat. Dumnezeu așa ne-a zidit dintru început, „după chipul și asemănarea Sa”, prin chip dându-ne posibilitatea să primim și să ne unim cu harul Său, crescând întru asemănare, îndumnezeindu-ne. Și nu ne împărtășim într-un mod fizic, de o energie din lumea aceasta, ci duhovnicește, primind prin credință harul lui Dumnezeu. Acesta, apoi, sporește în omul care conlucrează cu el, ajungând să-l transfigureze într-atât încât și materia trupului său se transformă.

Practic distincția asta o consider esențială, pentru că ea face diferența dintre credință și superstiție. Harul este ceva ce vine dintr-o relație, în care noi venim cu credința și cu deschiderea totală către el, cu disponibilitatea conlucrării, iar Dumnezeirea ne dăruiește toată dragostea Sa veșnică și îndumnezeitoare.

Last edited by N.Priceputu; 07.08.2013 at 22:11:09.
Reply With Quote
Răspunde