![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
S-au scris articole deranjante pentru un crestin exact in perioada sarbatorilor: 1.Propunerea domnului Andrei Marga de a se face modificari pana si in Sfanta Liturghie este in masura sa ingrijoreze orice crestin. ,,Există ieșire din ignoranța ce persistă la noi în jurul acestor teme. Nu este deloc realistă, nicidecum, relativizarea Holocaustului evreilor, găsind acum aproape oriunde holocaust. Relativizarea i-a făcut pe cercetătorii evrei să vorbească, pe bună dreptate, de Shoah. Ieșirea din ignoranță pe care o am în vedere, la propriu, presupune doi pași. Primul constă în lansarea, de către teologi, filosofi și istorici pricepuți a unei competente dezbateri asupra lui „Iisus istoric“ și a corelației dintre „Iisus istoric“ și „Iisus eschatologic“. Al doilea pas constă, oricât de incomod pare, în revizitarea liturghiei, al cărei text are, prin natura lucrurilor, mare răspândire. Știm prea bine că, de pildă, Papa Paul al VI-lea a decis în cele din urmă renunțarea în liturghia catolică la formulările ofensive față de evrei, care au fost înțelese ușor, în decursul istoriei, ca formulări antisemite. Această operație trebuie făcută și în liturghia de la noi. Ar trebui ținut seama de împrejurarea că fragmentele din Evanghelia după Ioan, care se invocă frecvent, au fost elaborate în cadrul unei polemici ce avea deja un trecut înăuntrul iudaismului și riscă mereu (desigur, adesea datorită slăbiciunilor exegezei) să fie înțelese pe dos, ca formulări antisemite, ceea ce nu a fost și nu este nicidecum cazul»." http://www.altermedia.info/romania/2...t-slugarnicia/ 2. Alta atitudine ingrijoratoare este aceea a domnului Nicolae Manolescu. http://adevarul.ro/news/societate/lo...9b9/index.html Last edited by antoniap; 03.01.2014 at 10:33:57. |
|
||||
|
||||
![]()
Hai mă nu amesteca una cu alta, că reușești să te faci de baftă.
Pe bune! Trezvia de lipsa căreia ne învinovățești se pare că nu prea te învinețește lovindu-te! Dacă ar fi să te suspectez de altceva decât un prea mare zel (câteodată) aș zice că faci expre ca să arunci cu rahat în toate. Mă iartă!
|
|||
|
|||
![]()
Eu am fost surprins ca s-au citit la biserica unde merg, din cate imi amintesc anul trecut nu se citisera.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si la noi se citesc pe 1 ianuarie (si nu alta data).
Nelamuriri si derute sunt parca tot mai multe. Nu mai este nimic unitar. Un sinod ar fi necesar. Chiar unul la un mileniu e cam putin. Nici preotii si ierarhiile superioare nu mai stiu bine, daramite noi. Nu e cazul sa ne certam aici, sau pe alte fire unde cei care scriu/intreaba sunt luati la bascalie. Numai Dumnezeu stie ce ne asteapta. Si asa de frumoasa este o rugaciune pe care parintele nostru o spune la Liturghia Sf. Vasile tare, ca s-o auzim si noi. La restul trebuie sa cantam, dar macar pe asta o ascultam si imi place foarte mult. Asa rugaciuni imi doresc. Cu lacrimi in ochi va spun: credinta este grea, orice s-ar spune. Mai ales pentru unul care chiar se straduie.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 03.01.2014 at 12:40:03. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca nu stii tu nu inseamna ca nu stiu nici altii.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 03.01.2014 at 12:39:43. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() Adica ce stii tu? Eu ma refeream de ex. la cititul moliftelor. Unii preoti citesc, altii nu, unii ierarhi interzic, altii nu. Tu stii cel mai bine? Trebuie citite sau nu? Ce scrie la cartea ta?
|
||||
|
||||
![]()
Eu știu ce scrie în cuvântul Sfântului Sinod: că 99,999% din cei care cască gura la Moliftele citite-n ziua de 01.01 nu au ce căuta acolo.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sinoadele nu se fac o data la un mileniu. Noi am avut 7 Sinoade Ecumenice. Si au fost suficiente. Atunci s-a statornicit invatatura de credinta. Si de atunci a ramas neschimbata. In rest Sf Sinod al BOR se intruneste de mai multe ori intr-un an. Si ia decizii, in mare parte administradive. Dar unii "crestini" nu prea vor sa le accepte. In rest nu sunt lucruri intamplatoare si interpretabile. Si pentru cine nu a inteleles, asta cu Molitfele Sf Vasile pe 1 ianuarie era o recomandare. Dar ce conteaza ca s-a postat si aici si daca o citeam nu mai existau neclaritati, nu e mai bine sa debitam parerile noastre nestatornice?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E clar ca esti un puiut de ecumenist ... E clar si din stilul tau de a scrie ,elogiezi ce are ortodoxia ,ataci pe cei care vor sa arate cu degetul spre conducerea BOR ,apoi revii cu calm ,aratand cat de ok e sf.sinod si cat de mult si bine munceste el ! BOR daca e anti-ecumenism (unirea cu papistasii si ereticii "crestini") de ce nu iese din aceste adunari ecumenice ,asa cum a facut Biserica Serbiei,Georgiei si alte Biserici surori ortodoxe ? Pai nu iese ca are interes sa ramana ..le-a promis papa ca o sa le de-a functii vesnice in cerurii ... |
|