![]() |
![]() |
|
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
90% din crestinii tarii noastre de banii aia cumpara cele necesare inmormantarii din alte parti,si de ce sa-i faca pe altii cu bani??? Citat:
Daca nu esti crestin si vrei nunta la malul marii si sa stai necununat treaba ta poti sa faci ce vrei cu banii tai Citat:
Citat:
Citat:
Preotul sa aiba toate cele necesare traiului iar crestinul prin cumpararea de produse sa asigure bunul mers al bisericii,eu asa zic ca e crestineste Citat:
Da-mi mie salariul unui baptist din america si iti promit ca dau LUNAR bisericii 30%,in america salariul minim e 1500$ asta daca livrezi pizza,daca ai vreo meserie mai buna sari de 4000$ te cred si eu ca iti convine sa dai 10% aici se traieste cu 2$ pe zi |
|
||||
|
||||
![]()
Nu fii asa sigur că "îți convine să dai 10%" (de 30% nici nu mai vorbesc), chiar și în America. Viața e scumpă, e destul de greu mai ales dacă numai unul câștigă mai bine în familie. La noi la biserică se sugerează să dai 4% din salariul brut/an, iar eu una nu sunt în stare să-i dau nici pe ăia... dar nu-i problemă, nu mă dă nimeni afară din biserică pentru asta, nici nu mă "taie" de la rugăciuni. :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Si ce se face din aia 4%??tot la fel ca aici?? si acolo biserica e plina de nevoi??
Hai ca aici inteleg,suntem un stat sarac,statul nu da suficienti bani bisericii si astfel e nevoita sa se mai "completeze" de la enoriasi. Si oricum cotizatul asta nu e rau pentru ca macar stii ca ajuti biserica,nu ca la noi sa platesti la nunta,botez adica fiecare ritual in parte Mai bine suna sa ajuti biserica decat sa platesti pt rugaciuni |
|
|||
|
|||
![]()
Ai o obsesie cu "sa platesti pentru rugaciuni" complet rupta de realitate desi ti si-a spus ca:
1. Suma "pentru rugaciuni" e destul de mica, chiar insignifianta fata de ceea cu care ar trebui sa contribuie omul la biserica. Lunar. Sa te scandalizezi pentru o suma care ANUAL e mai mica decat platesti pentru diverse distractii LUNAR, este ridicol. 2. Suma NU e oligatorie 3. Nici "rugaciunile" nu sunt obligatorii sa ti le faca altul, le poti face singur acasa.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru cununie, botez etc. sunt și aici niste sume care se plătesc, nu-i gratis... dar dacă enoriașii nu au posibilități, sunt înțelegători. Am o prietenă care a trecut la Domnul în ianuarie, si pentru că soțul n-avea posibilități, fiind pensionar, i-a plătit biserica $4000 cheltuielile de înmormântare la cimitir. În fine, nu mai fii obsedat de chestia asta că "dai bani pentru rugăciuni". Tu faci o donație din bunăvoință, dacă vrei, pentru bunul mers al treburilor bisericii, care este în lume și trebuie întreținuta cu bani, că viata nu e gratis nicăieri. Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa se gaseasca o alta modalitate daca autofinantarea zici ca nu e buna atunci sa fie ca tine cu o cotizatie. Si inca ceva sa zicem ca oi fi eu prost si doar mie mi se pare ciudat si necrestinesc ca rugaciunile sau diferite ritualuri religioase sa fie platite preotului care le desfasoara,spune-mi si mie te rog frumos ce zic Sfintii Parinti sau Scripturile despre aceasta practica,daca scrie undeva,sau poate daca cunosti istorie bisericeasca ortodoxa cine a venit cu aceasta practica si de cand e ea ca poate imi scapa mie ceva,mie mi-a ramas fixat in minte "fara plata ati primit fara plata sa dati" sau sa-mi spuneti la ce se referea Iisus Hristos cand a spus asta.Poate am interpretat eu gresit referindu-ma la bani poate El a vrut sa spuna altceva Citat:
Oricum daca nu se schimba nimic si o sa se procedeze la fel in biserica stiu ce am de facut,imi aleg un preot sau duhovnic ii dau 2000 de euro la 10 ani pentru bunul mers al bisericii(sau fac eu o socoteala ca sa iasa bine) si ii zic: "parinte de acum incolo pentru mine si familia mea nunta,botezuri,pomeniri de sarbatori le faci gratis" ca sa fiu eu impacat sufleteste Last edited by FearGod; 28.04.2014 at 02:59:14. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Citeste ce am spus si in alte comentarii,eu nu ma refer ca preotul castiga mult,am inteles se castiga putin e nevoie de completari.
Toata lumea imi sare in cap ca "domne dar nu e mult" dar nu asta vreau sa subliniez,decat sa ceara bani enoriasilor cu ocazia diferitelor sarbatori si prestatii religioase mai bine se gaseste alta solutie de strans sau facut bani. Pentru ca baba de la tara te intreaba: " a venit maica preotul??" da a venit "si cat i-ai dat??" si uite asa ramane in memoria poporului ca preotul vine pentru bani,ce crezi ca lumea are multa scoala. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Citeste bai nene titlul topicului si ce spun eu inainte sa faci comentarii ca altfel ne crede lumea prosti,ce scrie acolo?? "de ce se dau bani pentru rugaciuni" nu de ce cere biserica bani.Cum ai ajuns tu la concluzia ca nu vreau eu sa dau bani bisericii??
|
|