Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.10.2014, 21:48:30
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heurtebise Vezi mesajul
Eu stiam ca pacatul te schingiuie, nu Dumnezeu.
Care este, mai exact, fragmentul prin care am sugerat ca Dumnezeu este cel care chinuie?
Intrebarea mea face abstractie totala de "agresor" si de motivele agresiunii.

Consider ca restul postarii nu are legatura cu intrebarea pe care am pus-o.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2014, 00:36:52
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
Care este, mai exact, fragmentul prin care am sugerat ca Dumnezeu este cel care chinuie?
Intrebarea mea face abstractie totala de "agresor" si de motivele agresiunii.

Consider ca restul postarii nu are legatura cu intrebarea pe care am pus-o.
Posibil sa fi inteles gresit. Ceea ce m-a indus in eroare a fost ca omul e schingiuit pentru greseli pe care le face fata de Dumnezeu. Or, acele greseli (pacate) il schingiuiesc pe om. Pacatele nu sunt fata de Dumnezeu, ci sunt fata de om. Omul, pacatuind, se schingiuieste, nu il ofenseaza pe Dumnezeu. Asta voiam sa spun.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2014, 18:09:54
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Heurtebise Vezi mesajul
Pacatele nu sunt fata de Dumnezeu, ci sunt fata de om.
Imi puteti spune si mie, va rog, care dintre primele 4 porunci reprezinta pacate fata de om?

Multumesc!
Reply With Quote
Vechi 29.10.2014, 18:15:49
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Imi puteti spune si mie, va rog, care dintre primele 4 porunci reprezinta pacate fata de om?

Multumesc!
Poate un pic a patra porunca, ca orice om are nevoie de timp liber, daca pana si Dumnezeu a avut nevoie de odihna...
Reply With Quote
Vechi 29.10.2014, 21:42:44
Heurtebise Heurtebise is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.04.2010
Implicit

Citat:

Multumesc!
Cu placere. Absolut toate, nu doar primele 4 porunci
Toata viata noastra e o inchinare. Rugaciunea, spun sfintii parinti, e viata sufletului, e comuniunea cu Dumnezeu. Inchinarea in duh si adevar e esentiala pentru credincios, altfel se auto-amageste si pacaleste. Deci, isi face siesi rau, nu lui Dumnezeu (relatia vitala dintre om si Dumnezeu a fost foarte bine ilustrata de colegul Bin000).
Reply With Quote
Vechi 29.10.2014, 22:45:00
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Implicit

Citat:
Unde anume, in exemplul pe care l-ai oferit, apare liberul arbitru?
Fiecare om este asemenea unui fat care e conectat la "cordonul ombilical" al lui Dumnezeu.Dorinta de a te rupe de acel cordon este un tip de nebunie, "dobandita" treptat prin pacat. Pacatul schimba polaritatea mintii si vezi lucrurile inversate.Practic pacatul iti reduce libertatea, iti reduce libera alegere .Nu poate fi vorba de libera alegere in afara lui Dumnezeu, cand faci pacate si te departezi de Dumnezeu tu iti semnezi condamnarea la moarte a propriei tale libertati de a alege (corect).

Citat:
faptul ca ceilalti 68% non-crestini au subscris consecintelor .
Irelevant. Adevărul e adevar si cu 99,99% care nu cunosc pe Dumnezeu. Fireste ca cei care nu si auzit de crestinism nu vor fi judecati dupa criteriile crestine ci dupa legea constiintei. Stai linistit nu face Dumnezeu nedreptate. Dar daca tu ai auzit de crestinism si stii ce spune...vei fi judecat diferit decat unul care nu a auzit niciodata.

Citat:
Care este probitatea morala a unui parinte care, desi poate interveni oricand in mod decisiv, nu o face atunci cand propriul copil este coplesit de chinuri infernale?
Depinde. Daca scopul este obtinerea unui bine si mai mare din aceasta actiune, probitatea morala e intacta.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2014, 10:20:36
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul

Irelevant. Adevărul e adevar si cu 99,99% care nu cunosc pe Dumnezeu. Fireste ca cei care nu si auzit de crestinism nu vor fi judecati dupa criteriile crestine ci dupa legea constiintei. Stai linistit nu face Dumnezeu nedreptate. Dar daca tu ai auzit de crestinism si stii ce spune...vei fi judecat diferit decat unul care nu a auzit niciodata.
Asta e inca o chestie ce nu are logica pentru mine. Inseamna ca practic triburile astea mici de ma exista in lume o sa fie judecate dupa alte criterii, pe can tot restul lumii (sa fim seriosi, cati nu au auzit, eventual si invatat, despre crestinism - macar prin mass-media? ) Deci suntem judecati diferit doar pentru a unii au auzit de crestinism si altii nu? Atunci la noi, cei care am auzit de cresinism nu se ma aplica legea contiintei, ci suntem judecati mai mult dupa faptul ca credem/nu credem in Dumnezeu, cu nu dupa fapte?
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.

Last edited by Corinusha; 30.10.2014 at 10:35:17.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2014, 15:09:50
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Atunci la noi, cei care am auzit de cresinism nu se ma aplica legea contiintei, ci suntem judecati mai mult dupa faptul ca credem/nu credem in Dumnezeu, cu nu dupa fapte?
Bine punctat! As vrea sa vad la cat mai multi oameni credinciosi aceasta mentalitate.
Fapte, nu vorbe!
Reply With Quote
Vechi 30.10.2014, 10:28:18
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Asta spulbera complet conceptul ca "Toata lumea este egala in fata lui Dumnezeu", si denota o discriminare divina.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2014, 11:03:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Asta spulbera complet conceptul ca "Toata lumea este egala in fata lui Dumnezeu", si denota o discriminare divina.
Asa este. Dumnezeu discrimineaza. Mai pe romaneste, El cerne. Inca de pe acum. Dar culmea discriminarii va fi la Judecata de Apoi, cand, in vazul tuturor, Dumnezeu ii va discrimina pe oameni asa cum se discrimineaza oile de capre. Unii de-a drapta, altii de-a stanga.

Dumnezeu ne spune ca principalul criteriu de discriminare (=discriminantul) va fi Legea Iubirii, summa Poruncilor, adica sa il iubim pe Dumnezeu mai presus decat noi insine si sa il iubim pe aproapele ca pe noi insine.
Din aceasta comparatie facuta de Insusi Domnul, care se adresa unui auditoriu care avea pastoritul ca principala indeletnicire, intelegem ca o caracteristica a celor care vor merge la dreapta este ascultarea si prudenta, iar a celor care vor merge la stanga este neascultarea, "naazdravania" rau inteleasa si intrarea in situatii periculoase, aceasta fiind deosebirea de comportament cea mai evidenta dintre oi si capre.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde