![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Din ce stiu eu, Biserica Catolica accepta teoriile conform carora universul nostru a aparut in urma Big Bangului, la fel cum accepta si evolutia, considerand ca nu exista vreo incompatibilitate intre acestea si invatatura crestina.
Tot din ce stiu, Biserica Ortodoxa Romana nu a adoptat pozitie fata de aceste probleme, nu a spus ca e bine asa sau altfel, lasand aceste aspecte la interpretarea credinciosilor. Cu alte cuvinte, e bine si-asa, si-asa. Si-atunci ma intreb: pentru ce tip de credincios mai sunt dilemele astea atat de importante din punct de vedere al invataturii crestine, atat de esentiale? De ce cauta unii sa faca o tragedie din alternativa la ceea ce ei cred? Daca pamantul n-are sapte mii de ani, care-i problema? Da, e important sa stim care-i adevarul, dar din motive lumesti, din curiozitate, din fascinatie pentru subiect, de amorul filosofiei. Nu vad relevanta pentru crestinism a promovarii acestor abordari de tip alb/negru.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur. User vechi: hmiron. User si mai vechi: scrabble. Last edited by horatiu.miron; 10.12.2014 at 16:45:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu e tot una sa te inchini la Dumnezeu cu a te inchina la pietre, cum nu e tot una sa amesteci franturi de idei si sa ai impresia ca ai inventat apa calda ... dar aceasta abordare simplista este tot mai mult intalnita la tinerii care au chiulit de la orele de religie ortodoxa. Nu e obligatoriu sa fii ortodox si nu e obligatoriu sa postezi pe acest forum. Atata timp cat esti in "vizita" pe un forum ortodox, regulile bunului simt ne invata ca nu-i frumos sa dai lectii de (alta) credinta celor care afirma ca sunt ortodocsi. Dar ce importanta are bunul simt si respectul pentru cineva care ia in ras credinta ortodoxa, care are impresia ca filosofia si matematica stau la baza tuturor lucrurilor ? Horatiu, eu nu vad relevanta pentru care un sectar vrea sa ramana activ pe un forum ortodox atata timp cat el este total in dezacord cu invatatura din Sfanta Traditie asa cum ne-a fost ea prezentata de Sfintii Parinti. Adevarul ala de care vorbesti tu, bazat pe motive lumesti, curiozitate si fascinatie pentru subiect, este un adevar speculativ, trecator, relativ si nu prea are legatura cu realitatea ortodoxa. Last edited by AlbertX; 10.12.2014 at 18:27:12. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
In acest caz evolutionismul si alte teorii contravin Facerii, adica a ceva Revelat. Daca o mare parte din credinciosi (sau cativa ierarhi) ar sustine evolutionismul teist si ar exista dispute cu cei ce susitn Facerea atunci s-ar discuta in Sinod despre asta. Dar in Romania aproape nimeni nu sustine asa ceva, era un preot care a plecat in Australia si probabil mai e un teolog. iar printre cedinciosi doar pe acest forum am intalnit cu susprindere cativa credinciosi care credeau in evolutionismul teist. Last edited by catalin2; 10.12.2014 at 21:46:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu vreau sa te jignesc, repet, dar esti tare ignorant si superficial. Daca vei cauta (e plin netul) filmele cu primii oameni care au ajuns pe Luna, vei vedea si cu ochii tai "cerul negru" de care pomeneau acei cosmonauti. ![]() Ti-am mai spus si alta data, fara Soare nu ai putea sa vezi nimic pe cer noaptea ... de unde rezulta ca prostiile astea legate de masurarea distantelor de miliarde de ani lumina sunt doar basme de adormit ateii fanatici. Despre masurarea "exacta" a distantelor stelare se poate citi aici - http://www.jurnalcosmic.ro/?m=201101 Despre paralaxa se poate citi aici - http://www.jurnalcosmic.ro/?p=208 abaaaabbbb63, daca ai citit cu mare atentie si daca ai inteles ceva ... poate te-ai prins pana si tu ca viteza luminii nu prea are legatura cu masurarea distantelor ... Last edited by AlbertX; 10.12.2014 at 19:17:40. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Normal ca astronautii au vazut un cer negru. Lumina Soarelui batea direct in ei, si acoperea lumina stelelor. Daca nu ar fi fost Soarele acolo, stelele s-ar fi vazut. Exact acelasi lucru se intampla si cand nu mai vezi stele cand esti in oras. Cerul din New York este lipsit de stele pe timp de noapte. Nu vad cum ar putea sa aiba legatura Soarele cu vizualizarea stelelor. Vrei sa spui ca lumina Soarelui este reflectata de ele? Asta nu e posibil, deoarece lumina Soarelui nu este destul de puternica, si stelele ar trebui sa fie... oglinzi? Nu prea are sens. Si da, nu am zis ca viteza luminii are legatura cu masurarea distantelor. Dupa cum ai vazut si tu in acele doua articole, masurarea distantelor nu implica viteza luminii. Dar implica varsta Universului. In a doua parte a articolului, zice de masurarea distantelor de pana la 20 de milioane de ani lumina. Ei, sa zicem ca gasesti o stea la 10 de milioane de ani lumina. Aici intervine viteza luminii. Cat timp i-a luat luminii emanate de acea stea sa ajunga la Pamant ca sa ne fie vizibila noua? Raspunsul este, prin definitia "anului-lumina", 10 milioane de ani. |
|
|||
|
|||
![]()
abaaaabbbb63, tu intelegi ca primii oameni care au fost pe luna, au spus ca era intuneric pe Luna si ca cerul era negru taciune, ce nu pricepi ? Era intuneric, adica pe intelesul tau, nu era Soare.
Nu mai bine te mai uiti si tu pe la televizor ? Probabil tu si cand o sa vezi acel reportaj o sa refuzi sa-l crezi ? Mint astia cu reportajele lor ? Repet, cosmonautii au spus ca era intuneric pe luna si ca cerul era negru, infricosator, ai priceput ? Ca tu crezi altceva, e treaba ta ... probabil ca ai fost si pe Luna in visele tale. Last edited by AlbertX; 10.12.2014 at 20:18:52. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://science.nasa.gov/media/medial.../earthrise.jpg Aceasta este printre primele poze facute Pamantului din spatiu apropriat lunii, in misiunea Apolo 8. Dupa cum observi, luna este puternic luminata de Soare. Pe cer se pot vedea cateva stele, putine, de altfel, majoritatea fiind acoperite de lumina soarelui. |
|
||||
|
||||
![]()
Or fi fost nori.
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ai fi avut cunostiinte minimale de optica, te-am suspectat de multe ori ca nu ai terminat liceul, ai fi stiut ca cerul perfect negru il poti vedea doar in absenta Soarelui. In prezenta Soarelui poti sa vezi cerul in orice nuanta de culoare, in functie de cum este atmosfera, dar niciodata total negru. Dar cum pe Luna nu exista atmosfera ... iar marturia cosmonautilor este clara, pe Luna era intuneric si cerul era total negru, infricosator ... este clar. abaaaabbbb63, am inteles cu totii ca tu crezi ca universul este infinit, necreat si rezultatul unui accident chimic, nu trebuie sa ne mai demonstrezi nimic, te credem pe cuvant ![]() Last edited by AlbertX; 10.12.2014 at 20:37:52. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din pacate nu pot posta direct poza, din cauza rezolutiei mari. Poti sa-mi furnizezi un link catre acel filmulet de care vorbesti? |
|