Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #441  
Vechi 19.03.2015, 21:24:47
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.05.2011
Mesaje: 1.270
Implicit

Delia, eu cred ca trebuie sa privim persoana prin prisma faptului ca Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai intai, cum spune Sf apostol si evanghelist Ioan. Iar iubirea Lui personalizeaza pe cel iubit. Chiar parintele Sofronie spunea ca faptul ca Dumnezeu ne iubeste, aceasta ne da fiecaruia din noi o valoare vesnica si fara sfarsit. Eu am luat aceasta ca pe o descoperire dumnezeiasca primita prin sf. Siluan.
Dar acelasi lucru il spune cu alte vorbe si marele ganditor crestin C S Lewis, un anglican, dovada faptului ca Duhul sufla unde voieste.
Acest lucru este coplesitor. Fiindca NU noi am facut ceva ca sa meritam iubirea Lui de neinteles. Ci El ne-a iubit mai intai.
Reply With Quote
  #442  
Vechi 19.03.2015, 21:30:00
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Ceea ce in Eden fusese chip menit sa ajunga la asemanare, dupa izgonire, a fost ascuns, camuflat, invaluit in ceva ce nu e propria lui natura, nu mai e la vedere, ramanand in adanc. E omul cel tainic al inimii, e, cum zici tu, persoana vietuind in nucce (sau supravietuind?) in launtrul individului. Si atunci, ca individul sa devina persoana, trebuie deci sa schimbe locurile. Unul sa creasca iar celalalt sa se micsoreze.
Am vazut ca in postarea in care il citezi pe Lossky, ai bolduit ideea ca omul
nu se poate realiza decât, oarecum, împotriva acelei naturi pe care o deține.
Buna subliniere!
Ma gandesc ca natura pe care o detinem dupa cadere e o pseudo-natura, diferita de cea de dinainte. E amestecata cu natura celor de jos, desi fusese conceputa sa fie unita cu a Celor de sus. Impotriva acestei firi umane amestecate are de luptat omul.
Daca s-a observat am mentionat de cateva ori care este invatatura protestanta in privinta firii umane. In mesajul trecut am inteles despre ce e vorba, din articolul dat de Cezar am inteles si de unde sunt aceste idei. Vad ca Lossky e unul din initiatorii acestei conceptii, am vazut ca un partizan e si Yannaras.
In teologia protestanta frea omului s-a degradat complet. Asadar, probabil, chipul lui Dumnezeu s-a atrofiat si s-ar putea spune ca omul nu mai e persoana. Si doar cresterea spirituala il poate face sa-si recapete chipul si, astfel, sa devina persoana. Observam o asemanare? Am scris de mai multe ori ca unii teologi rusi din apus, dar si teologi contemporani (pe langa Yannaras am inteles ca si Zizoulas are aceleasi conceptii) au fost atinsi si de idei protestante, din ecumenism. Am observat ca unii credinciosi au o evlavie la teologi. Sfintii sunt baza, teologii sunt scriitori. Vad o diferenta foarte mare intre teologii de acest gen si Parintele Staniloae. Parintele Staniloae nu am observat sa aiba invataturi exagerate, e mai apropiat de intelegerea sfintilor conemporani. Pentru ca are mare importanta si viata duhovniceasca a celui ce scrie.
Reply With Quote
  #443  
Vechi 19.03.2015, 21:38:44
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.05.2011
Mesaje: 1.270
Implicit

Intr-adevar Cata, chiar si dupa cadere firea umana si-a pastrat logosul, adica chipul dumnezeiesc din ea. Doar ca s-a intunecat in oarecare masura. Dar si eu consider ca e exagerat si gresit spus ca persoana se realizeaza impotriva firii ei. Noi avem de luptat cu pacatul iar pacatul NU e in firea omului. Pacatul NU reprezinta firea.
Aceste conceptii exagerate sustinute de Losski, Yannaras, Zizioulas sunt conceptii ale unor teologi moderni. Dar ele NU se regasesc la parintii din trecut, si niciodata la sfintii parinti, care desi NU au confundat persoana cu individul, nici NU au pomenit de vreo opozitie intre ele.
Reply With Quote
  #444  
Vechi 19.03.2015, 21:41:17
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Cătălin, poți vedea și alte detalii în postarea de mai sus.
Deocamdată uite fragmentul acesta:
M-am uitat pe acel articol, dar acum l-am citit mai cu atentie si am vazut care sunt sursele si cine a scris despre aceste conceptii (Lossky, Yannaras). Din cate am inteles Parintele Staniloae nu este de acord cu ceea ce spune Lossky.
Referitor la autor, este traducator, a terminat filologia. In chiar pasajul dat de tine in acest mesaj apare o nota de subsol, unde vedem eroarea de intelegere:
"Aceasta înseamnă că îngerii nu sunt persoane? Totul depinde de felul în care definim persoana: dacă acceptăm că este o vorba de o existență conștientă de sine, atunci nu numai îngerii și aproape toți oamenii, dar și unele animale ar putea fi încadrate aici. În fond, Peter Singer, un respectabil profesor de bioetică de la Princeton, susține, plecând de la percepția suferinței și de la principiile unei etici bazate pe „calitatea vieții” că unele ființe umane sunt non-persoane, în timp ce unele animale sunt persoane. Dar aceasta ar însemna că am rămas tot la definiția lui Boetius."
O explicatie complet aiurea. Tot articolul este doar o constructie filozofica, avand la baza conceptiile acelor teologi. Vedem din celelalte articole ca altceva se intleege prin persoana.
Reply With Quote
  #445  
Vechi 19.03.2015, 21:48:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Articolul vorbeste despre diavol, dar nu inteleg dupa ce criteriu e considerat a fi persoana. Sorry, don't agree. Thumb down.
Sa-ti zic de ce nu-s de acord cu ideea ca diavolul e persoana. E clar ca e la polul opus a ceea ce ziceam mai sus de modul de fiintare a Persoanelor Treimii.
Chiar si numai etimologia cuvantului persoana il exclude din aceasta categorie.
Pentru ca intelegerea este cea data de mine (si de autorii acelor articole), cocneptia cealalta nu este exacta. De aceea orice om, oricat de pacatos, este o persoana. Iar un inger cazut este tot o persoana. Numai animalele nu sunt persoane.
Reply With Quote
  #446  
Vechi 19.03.2015, 21:53:50
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.05.2011
Mesaje: 1.270
Implicit

De aceea eu cred ca parintele Staniloae, impreuna cu marele Iustin Popovici, reprezinta culmile teologiei acestui secol. Dintre teologii greci, probabil ca un Panayotis Nellas ar fi cel mai aproape de conceptia patristica, cel putin din ce stiu eu.
Reply With Quote
  #447  
Vechi 20.03.2015, 00:24:02
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pentru ca intelegerea este cea data de mine (si de autorii acelor articole), cocneptia cealalta nu este exacta.
Frate, aici m-ai făcut praf. Așa ceva cred că nu i-a trecut prin minte nici măcar lui ... Nero!
Fii cu ochii pe Seneca, frate, fii cu ochii-n șaișpe! Precis că-i protestant sau ecumenist.
Reply With Quote
  #448  
Vechi 20.03.2015, 01:16:34
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

"... Prin concepția creștină, care-l consideră drept ipostas, embrionului i se recunoaște o valoare în sine și, de asemenea, este privit ca o ființă unică și irepetabilă, a cărei existență are astfel o valoare absolută, care obligă la respectarea sa, cu atât mai mult cu cât se consideră totodată că are de la început un suflet rațional și mintal; el este văzut de asemenea ca persoană, care își transcende realitatea (s.m.)biologică și chiar pe cea psihică, legată în chip obiectiv de o realitate mai presus de ea. În termeni biblici, această legătură se exprimă prin încredințarea că embrionul, din prima clipă a existenței sale, poartă în el chipul lui Dumnezeu și este menit să dobândească asemănarea cu El în cadrul unei dezvoltări continue, care transcende dezvoltarea sa biologică, mai spune Jean-Claude Larchet." (George Aniculoaie)

Capy, care îl citează pe Aniculoaie, care îl citează pe Larchet care îi citează pe Părinți
mi-a luat o piatră mare de pe inimă - am aflat în sfârșit definiția embrionului: persoana care își transcende realitatea....
Cât de mult am decăzut în mine însumi, între timp, de când am părăsit transcendenta ipostază de embrion... Am rămas netranscens și real, vai mie!

Last edited by Ioan_Cezar; 20.03.2015 at 10:01:21.
Reply With Quote
  #449  
Vechi 20.03.2015, 10:17:06
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Catalin are dreptate. Omul e persoana de la conceptie. Fiindca a fi persoana NU e ceva ce tine de vointa omului, ci de iubirea lui Dumnezeu. Noi suntem persoane si avem fiecare din noi o valoare vesnica si nesfarsita pentru ca Dumnezeu ne iubeste. Iar iubirea lui Dumnezeu e de neinteles pentru noi, fiindca noi nu am facut nimic sa o meritam. Dar simtim ca ea ne da valoare vesnica si noua si ne intemeiaza ca persoane unice si irepetabile. Calitatea de a fi persoana unica cu o valoare vesnica si nesfarsita e ceva ce vine de la Dumnezeu inspre noi, NU invers.
Foarte bună observație, Bogdan. Iubirea lui Dumnezeu nu poate lipsi din faptul germinativ al unei ființări ca persoană, este indispensabilă devenirii noastre. Fără ea nu putem deveni persoane, în mod deplin și propriu-zis, ea fiind focul care modelează fierul.
Iar acum te întreb: orice om, orice individ se împlinește ca persoană în virtutea darului lui Dumnezeu?
Orice om poartă în el chipul lui Dumnezeu. Dar ajunge fiecare să fie, să vieze și după asemănare cu Domnul?

*
Eu văd o distincție între cel care participă la Modelul său și cel care nu participă, în virtutea liberului arbitru (Îl neagă, Îl ignoră, se îndoiește de El, ezită, refuză, abandonează, protestează etc.). Primul devine persoană, exercitîndu-și liberul arbitru PRIN PARTICIPARE la Model. Al doilea rămâne un individ care poartă în el embrionul persoanei dar pică într-una din variantele negative ale pildei semănătorului...

Pocăința, această împreună-lucrare dintre om și Dumnezeu, este, cred, modul în care persoana care zace în individ se dezvoltă înlăuntrul acestuia (trece de la potențial la act, se re-constituie prin activități/fapte bineplăcute Domnului) până când ajunge să îl cuprindă cu totul. Acesta fiind sfântul care își continuă neîncetat petrecerea, de data asta dincolo de limitările individuumului sau în ciuda lor.

Precizare: când spun că persoana e în individ și se dezvoltă înlăuntrul acestuia, nu am în vedere două obiecte incluse unul în altul, nu văd persoana ca un homunculus ascuns în individ. Cuget persoana ca pe un mod de a fi ale cărui posibilități sunt constitutive fiecărui om, dar care sunt puse ori ba în lucrare, în activitatea omului, constituindu-l ori nu pe acesta, re-definindu-l sau lăsîndu-l să se desființeze. Aceste posibilități sunt numeroase și constau, în definitiv, în iubire și libertate. Când omul se abandonează lor, prin duhul umilit, inima înfrântă și smerită, prin totala renunțare la sine și încrederea plină de recunoștință în Voia lui Dumnezeu, atunci el saltă din lut în Cer, sporind duhovnicește. Aici cred că trebuie să întrezărim taina persoanei.
Orice discurs sănătos despre pocăință (așa cum întâlnim în Scriptură și în scrierile Părinților) nu face de fapt decât să ne arate cum este omul ca persoană și cum participă Dumnezeu la ființarea omului ca persoană. Practic, acest model este desăvârșit descoperit nouă prin lucrarea și viața Mântuitorului. Iubire jertfelnică, ascultare ș.a.m.d.

Last edited by Ioan_Cezar; 20.03.2015 at 10:40:38.
Reply With Quote
  #450  
Vechi 20.03.2015, 16:26:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Frate, aici m-ai făcut praf. Așa ceva cred că nu i-a trecut prin minte nici măcar lui ... Nero!
Fii cu ochii pe Seneca, frate, fii cu ochii-n șaișpe! Precis că-i protestant sau ecumenist.
Asta e, eu nu-ti pot scrie mesaje de genul osanalei lui Delia, de care s-ar simti stanjenit si calul lui Caligula. Cum se stie, Caligula a cerut sa fie considerat zeu. Eu inteleg ca de la mesajul in care esti descris ca un semizeu, sa vina un simplu muritor care nu doar contesta acest statut, dar iti si zice ca e gresit ce spui, nu e prea greu de digerat. De aceea e bine sa nu ne inconjuram de laude, ca sa nu ne creasca mandria si sa ni se para ca am cadea de sus.
In alta ordine de idei, nu e vina mea ca nu ma iau dupa ce scrie un traducator, ci dupa ce scriu acei doi mitropoliti si dupa invatatura Bisericii. Invatatura Bisericii e sigura, intuitia ne poate insela. Asta a fost intotdeauna problema in toate disuctiile pe care le-am purtat amandoi.
Reply With Quote
Răspunde