Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.03.2016, 21:19:50
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Off topic. Să vă vând un pont. Știți cum scăpați de diacriticele alea ciudate? Atunci când citați sau editați un mesaj, mergeți în modul „advanced”.
Vechi 07.03.2016, 21:24:10
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
E interesant chiar cum de diferă așa de mult timpul de viață a moleculelor de ozon pe altitudine. Merită o investigație aparte.

http://www.atmos-chem-phys.net/15/88...-8889-2015.pdf
While ozone has a relatively short atmospheric lifetime,
typically hours, in polluted urban regions where concentra-
tions of its precursors are high, its lifetime in the free tro-
posphere is of the order of several weeks (Stevenson et al.,
2006; Young et al., 2013), sufficiently long for it to be trans-ported over intercontinental scales.

Pai normal. Daca ai temperatura mai inalta, moleculele au energie mai mare, si probabilitatea ca acestea sa intre intr-o reactie este mai mare. Dar daca ai temperatura mai mica, energia este mai mica, si reactiile sunt incetinite. Este aplicabil cu orice substanta.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 09:55:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Pai normal. Daca ai temperatura mai inalta, moleculele au energie mai mare, si probabilitatea ca acestea sa intre intr-o reactie este mai mare. Dar daca ai temperatura mai mica, energia este mai mica, si reactiile sunt incetinite. Este aplicabil cu orice substanta.
Totuși în stratosferă (10km - 50 km), acolo unde e 90% din ozon, temperaturile cresc de la -50 C la -15 C. Adică e mult mai rece decît la suprafața Pămîntului.

http://www.srh.noaa.gov/jetstream/atmos/layers.htm
http://www.srh.noaa.gov/jetstream/atmos/atmprofile.htm

Deci dacă e mai rece, agitația temică e mai redusă și probabilitatea de a reacționa e mai mică. Adică molecula de O3 ar trebui să fie mai stabilă acolo sus decît la nivelul nostru.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 10:03:23
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Tu spui ca nu sunt conditii ideale si totusi ai pretentia ca gazele sa se separe dupa un model ideal.

Ce amuzant esti Ce echilibru cand elementele sunt mereu in miscare?

Ca moleculele de gaz sa se separe sub influenta gravitatiei, ar trebui sa aiba o energie termica destul de joasa, ceea ce nu este cazul.
Diferenta de atractie gravitationala datorita masei moleculare este neglijabila in raport cu energia termica, moleculele de gaz nu sunt niste bile aflate in suspensie ci se misca permanent, ciocnindu-se una de alta in toate directiile..

Uite un experiment mental (poti sa-l faci si practic): apa si uleiul.
Le pui impreuna, se separa, nu? (desi nu gravitational sunt alte forte implicate)
Ia incearca sa pui vasul cu amestecul pe foc, vezi ce se intampla.
Discutăm cazul real al Pămîntului în mișcare înconjurat de o pătură de gaze de tot felul, care au o vechime foarte mare.

Bun, să presupunem că gravitația e neglijabilă și componentele atmosferei sînt într-o continuă interacțiune reciprocă, fiind tot timpul amestecate. Ce anume le ține în starea de rotație sincronă împreună cu rotația Pămîntului, dacă ”se misca permanent, ciocnindu-se una de alta in toate directiile”? Și ce le împiedică să difuzeze în spațiul de deasupra?

Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 10:37:53
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
astfel de afirmatie, trebuie dovedita? Poti?
Pai cred a afirmatia lui trebuie dovedita ... eu am exprimat doar un punct de vedere evident, desi nu stiu daca l-ai inteles :)
Vechi 08.03.2016, 10:55:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Discutăm cazul real al Pămîntului în mișcare înconjurat de o pătură de gaze de tot felul, care au o vechime foarte mare.
"Vechime foarte mare" inseamna ca sunt inchise intr-un soi de termos? :)

Citat:
Bun, să presupunem că gravitația e neglijabilă și componentele atmosferei sînt într-o continuă interacțiune reciprocă, fiind tot timpul amestecate. Ce anume le ține în starea de rotație sincronă împreună cu rotația Pămîntului, dacă ”se misca permanent, ciocnindu-se una de alta in toate directiile”? Și ce le împiedică să difuzeze în spațiul de deasupra?
Atmosfera nu a venit din spatiu, provenienta gazelor e de origine terestra.
Fiind eliberate din Pamant, au pastrart miscarea Pamantului - se numeste inertie.

Miscarea lor are mai multi vectori, gravitatia e doar unul, destul de semnificativ daca vorbim de retentia gazelor dar nu si daca vorbim de separarea lor.

Dar poti da si tu niste cautari pe google si afli.
Vechi 08.03.2016, 11:40:16
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
"Vechime foarte mare" inseamna ca sunt inchise intr-un soi de termos? :)
Înseamnă că atmosfera datează din vremuri imemoriale, nu-i de ieri în jurul Terrei.

Citat:
Atmosfera nu a venit din spatiu, provenienta gazelor e de origine terestra.
Fiind eliberate din Pamant, au pastrart miscarea Pamantului - se numeste inertie.

Miscarea lor are mai multi vectori, gravitatia e doar unul, destul de semnificativ daca vorbim de retentia gazelor dar nu si daca vorbim de separarea lor.

Dar poti da si tu niste cautari pe google si afli.
Da, inerție. O altă forță din șirul celor neexplicate de știința actuală.

Deci avem un amestec complex de elemente ușoare pentru care gravitația nu se pune dacă e vorba de separare, iar pe de altă parte le ține să nu scape în neant cumva, deși ele se mișcă haotic din cauza agitației termice și a celorlalți factori amintiți mai sus. Și le mai fixează cumva și sincron cu mișcarea de rotație, pe verticală. Destul de convenabil, nu crezi?

Pe net există și explicații care nu țin de versiunea oficială. Ar trebui să le luăm și pe acelea în considerare dacă e să fim obiectivi și sinceri cu noi înșine în investigarea oricărui fenomen fizic.

Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 13:43:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Înseamnă că atmosfera datează din vremuri imemoriale, nu-i de ieri în jurul Terrei.
Pai cred a alaltaieri puteai sa respiri, nu? Deci nu e de ieri :)

Citat:
Ba este explicata, se numeste "conservarea energiei", afli tu si despre asta :)

Citat:
Deci avem un amestec complex de elemente ușoare pentru care gravitația nu se pune dacă e vorba de separare, iar pe de altă parte le ține să nu scape în neant cumva, deși ele se mișcă haotic din cauza agitației termice și a celorlalți factori amintiți mai sus. Și le mai fixează cumva și sincron cu mișcarea de rotație, pe verticală. Destul de convenabil, nu crezi?
Te invit din nou la experimentul cu apa pusa pe foc.
Atat timp cat temperatura nu schimba starea de agregare a apei, nu va parasi oala, in pofida gravitatiei, chiar daca ii creste energia termodinamica :)

A stiut Dumnezeu cum sa le faca ca sa fie fiecare lucru la locul lui si sa-si faca treaba, nu ?:)

Citat:
Pe net există și explicații care nu țin de versiunea oficială. Ar trebui să le luăm și pe acelea în considerare dacă e să fim obiectivi și sinceri cu noi înșine în investigarea oricărui fenomen fizic.
Care ar fi alea?
Ca gravitatia ca si proprietate a masei, nu exista?
Asta nu e o explicatie e o ipoteza :))
Vechi 08.03.2016, 14:00:06
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:

Atmosfera a aparut cam odata cu Pamintul, si, ca si compozitie, cam odata cu viata vegetala terestra. Sper ca nu o sa imi zici ca a fost creeata inaintea Pamintului, sau inaintea vietii, (evident, in compozitia ei cu oxigen) ca imi vine rau.
Reply With Quote
Vechi 08.03.2016, 14:21:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

E norma sa preceada viata mai :)