Citat:
În prealabil postat de Romowe
Bre, ce e cu tine? Era adresata lui igorete prima parte, a doua tie.Si nu, nu ii consider pe Augustin sau Aquinas eretici,spre deosebire de dom'absolvent de teologie de pe malul Begai. Nici cu el nu am nimic, doar ca stilul sau urla a ipocrizie si fanatism dulceag de la o suta de parseci. Si tipul asta imi aduce aminte de "iscoada" din "Razvan si Vidra", dar si de schismaticii raspopiti rascolnici din Rusia. Un cockteil ce ma calca pe nervi. Mai ales dulcegaria ipocrit-evlavioasa... Eu cel putin stiu ca sint un caldicel cu vocatie catre erezii foarte personale (vezi dronele :) ), si nu ma cred sau dau drept altceva, si nici nu incerc sa ma schimb, pentru ca nu am motivatia necesara.
|
Pai e o diferenta intre a nu spune intr-una despre Aquinas ca ar fi eretic ( cum fac eu ) si a nu crede ca-i eretic. Mie nu-mi place sa spun asta intr-una ca nu poti avea un dialog la care participa si catolici daca le spui intr-una ca ei si teologii lor or sa ajunga in fundul iadului. :) Dar daca nu crezi ca ar fi eretic atunci inseamna ca nu prea esti ortodox.

La fel si pentru cei care cred ca Fericitul Augustin ar fi eretic. Ca a avut idei care au facut rau, asta e clar. Dar daca Biserica in intelepciunea ei a hotarat sa-l treaca in calendar, atunci daca il faci mereu praf, iar esti in afara ortodoxiei.
Daca stii ca esti caldicel, nu-i mai face pe ceilalti fanatici. Ca prima data despre tine ( si probabil si despre mine ) scrie pe undeva ca o sa ne scuipe din gura Dumnezeu, ca nu suntem nici calzi nici reci. Deci e foarte posibil ca primii care am luat-o pe un drum gresit suntem noi, si pentru ca nu ne putem schimba, ne deranjeaza "fanatismul " celorlalti.