![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
cum laetitia in Christo M.D.
|
||||
|
||||
![]()
Eu marturisesc faptul ca am o neputinta de a intelege ce inseamna onoarea jignita sau demnitatea ranita a unui tata de catre fiul sau neascultator.
O inteleg in cazul unui monarh, care pune o distanta neta intre el si supusii sai (pe care ii stapaneste, nu-i iubeste), care, pentru infractiunea de lezmajestate trebuie sa moara. Intelegerea catolica a relatiei cu Dumnezeu-Tatal imi pare ca decurgand din aceasta viziune caracteristica Dreptului roman, motiv pentru care Dumnezeu este inteles ca fiind cu totul transcendent, gratia pe care o ofera muritorilor neputand oferi o legatura intima cu El. La ortodocsi Dumnezeu nu este distant, ci vine si este primit in intimitatea vietii oamenilor, chiar si in cele mai marunte aspecte ale acesteia, sfintind totul.
|
||||
|
||||
![]()
Iar cu privire la dorinta surorii noastre de a trece la catolicism, mai am un gand:
Cand intru în orice biserică ortodoxă, simt că am ajuns acasă. În primul rând simt că mă odihneste; apoi că mă hrăneste, mă spală, mă mângâie, mă vindecă, mă iartă oricât as fi gresit. O simt si o iubesc ca pe o adevărată mamă a sufletului meu. De multe ori am auzit/citit acelasi lucru de la cei care s-au convertit la Ortodoxie - că au regăsit, în sfârsit, locul acela unde se simt acasa. Probabil ea nu simte asa, pentru ca altfel n-ar dori să plece. Desi, din nefericire, uneori ni se face dor de ducă, si părăsim casa, întocmai ca fiul de mai sus. Dar după o vreme, dorul de casă ne cheamă cu putere înapoi. Doamne ajută! P.S. Din proprie experientă stiu că, adesea, când nu mai vreau să rămân într-un anume loc (casă, biserică... coadă la ghiÈeu), problema e nestarea din mine; pe care, dacă o abandonez, ulterior mă vizitează liniÈtea.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 06.04.2017 at 11:50:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desi am hotarat sa nu mai raspund, o fac, pentru ca, spre deosebire de altii, simt la dumneavoastra dragoste fata de aproape. Unii au incercat sa duca discutia pe aratura desi am scris scurt si clar, consider eu. Acum , ce sa zic, fiecare e manat de propriile intentii si sentimente. Revenind, va pot spune ca, eu, consider ca ma intorc acasa la fel ca fiul risipitor. Pe langa faptul ca, va citez" mă hrăneÈte, mă spală, mă mângâie, mă vindecă, mă iartă oricât aÈ fi greÈit", imi face ordine in minte, mi le clarifica toate, ma disciplineaza, ma duce pe un drum clar si drept. Daca va referiti la biserica in sensul de lacas, Biserica Greco-Catolica imi ofera tot ce aveam si dincolo. Doamne ajuta! Last edited by iana; 06.04.2017 at 11:56:13. |
|
||||
|
||||
![]()
Deci e o mamă mai intelectuală, ca să zic așa. No offence :)
|
|||
|
|||
![]()
Eu am adăugat la ceea ce ai enumerat tu.Deci e un plus. Ce să zic? Fac parte dintre nefericiții care trec toate prin filtrul rațiunii. Ca să poată coborî apoi mintea în inimă.
Last edited by iana; 06.04.2017 at 14:43:07. |
|
|||
|
|||
![]()
Vă rog să nu vă supărați pe mine, dar îmi vine în minte textul evanghelic de la Matei 7:
"13. Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. 14. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află." |
|
||||
|
||||
![]()
Cred că vă va fi de ajutor în sensul ăsta spovedania si, eventual, împărtăsania pe care presupun că le veti primi (sau le-ati primit) cu ocazia acestui post, asa încât această hotărâre să nu o luati singură.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citez: "Învățăturile despre erezii ale Bisericii Ortodoxe a Dumnezeu-omului Hristos, formulate prin Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți și Sfintele Sinoade spun că ereziile nu sunt o Biserică și nici nu pot fi o Biserică. De aceea, ele nu pot avea Sfintele Taine, mai ales Taina Euharistiei, taina tainelor." Citez: "Dogmele ortodoxe, adică dogmele sfinte ale Bisericii, sunt respinse și înlocuite de către dogmele latine eretice ale primatului și infailibilității papei, adică a omului. Din această panerezie s-au născut ereziile și continuă să se nască: Filioque, respingerea invocării Duhului Sfânt, pâinea nedospită, introducerea harului creat, purgatoriul, meritele prisositoare ale sfinților, învățături standard cu privire la mântuire, iar de aici au izvorât învățături standard despre viață, papalitate, “Sfânta” Inchiziție, indulgențe, uciderea păcătoșilor din pricina păcatelor lor, iezuitismul, scolasticii, cazuiștii, monarhianismul și individualismul social de diferite feluri…" |
|