![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tin legatura cu ortodocsi din mai multe tari, inclusiv Indonezia si alte tari neortodoxe. Misionariat poate face si un credincios, ca doar si el e in Biserica. Dar cred ca si mai important e sa faca o catehizare chiar in randul ortodocsilor, pentru ca multi nu stiu sau nu inteleg invatatura ortodoxa. Si sa marturiseasca adevarul cu mai mult curaj, ca e singura Biserica si cale spre mantuire, nu doar una din cai. Ca ce ii spui unuia sa se converteasca, vino la noi ca avem biserici mai frumoase, te pori mantui si acolo, doar sa alternezi. :) |
|
|||
|
|||
![]()
Nu se convertesc popoare, se convertesc oameni. Tocmai aici e paradoxul ca de 100 de ani, e posibil sa facem si noi ce au facut primii crestini - sa nu convertim popoare in masa cu ajutorul politicii ci sa convertim oameni.
Despre "prozelitismul" neoprotestant - macar partea aia din Scriptura au inteles-o mult mai bine decat am inteles-o noi. Crestinul ortodox e orientat spre isihasm si contemplare ( gurile rele spun ca acestea se pliaza perfect pe alte calitati ale oamenilor care traiesc pe aceste meleaguri :) ) dar uita ca daca Sfintii Apostoli ar fi stat la Ierusalim sa caste gura la lucrare si sa practice isihasmul in loc sa bata lumea si sa converteasca oameni, nu ar fi existat crestinism ortodox. ![]() Avem o mare lipsa din punctul asta de vedere, ne amagim singuri daca am crede ca nu vom raspunde pentru toti cei care trebuiau sa afle despre ortodoxie si nu au aflat pentru ca am fost prea ocupati sa ne coboram mintile in inimi. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Din acelasi motiv din care nici pe timpul primilor crestini nu se converteau toti. Dar important e sa duci Evanghelia la cat mai multi oameni, daca accepta sa-l urmeze pe Hristos sau nu, asta nu mai depinde doar de tine.
|
|
|||
|
|||
![]()
Poate nu stii, exista si un sfant rus numit luminatorul Japoniei. Exista japonezi ortodocsi, dar destul de putini, in 150 de ani. Dar si in SUA sunt ortodocsi de mult timp, totusi, foarte putini s-au convertit la ortodoxie din celelalte culte. Mai repede s-au convertit eschimosii din Alaska. In multe tari africane exista misiuni ortodoxe, dar sunt doar 250-300 de mii de ortodocsi in Africa, inclusiv cu cei din Egipt. Chiar si in Coreea de Nord exista ortodocsi. Cum poate nu stiti, peste tot pe glob sunt misiuni ortoodxe, dar foarte putini sunt pregatiti sa primeasca adevarul. Parerea mea este ca In Biserica sunt toti cei ce ar fi putut sa fie si Domnul nu a uitat pe nimeni pe afara care ar fi putut fi in Biserica. Ca sa nu mai spunem ca din crestinii din primul mileniu partile din Asia si Africa au devenit majoritar musulmane, iar vestul a devenit catolic si protestant, rupt de Biserica. Inca un lucru interesant, cei din Apus s-au tot chinuit sa ii converteasca pe goti, mai intai s-au convertit la arianism, iar imediat dupa convertirea lor la credinta adevarata au adoptat filioque, l-au raspandit in tot vestul si pana la urma au ajuns si la Roma si a cazut tot apusul.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur ca si cei care cred ca s-ar mantui si ceilalti nu-s mai breji, ca si asta e o fuga de raspundere. Tot nimic nu faci doar gasesti un raspuns facil ca sa poti dormi linistit. Una dintre cauzele conflictului din aceste zile este tocmai asta - mentalitatea provinciala si sectara a unora care spun ca trebuie sa ne izolam de ceilalti ca sa nu se corupa cumva ortodoxia. Au aparut forme grotesti in care unii sunt acuzati ca ar participa alaturi de ceilalti crestini la marsul ala pentru viata sau aia de prin strainatate sunt acuzati ca ar face blaturi cu cei care le pun la dispozitie ortodocsilor lacasele lor de cult. Asa e cand nu ai nici o raspundere. Iti permiti sa fii ortodox de asta pe viata si pe moarte. E mai greu cand realizezi ca raspunzi de fiecare suflet de pe pamantul asta. |
|
|||
|
|||
![]()
Deci crezi ca se convertesc oamenii de la ortodoxie la alte credinte din cauza ca nu avem un misionarism global bine pus la punct?
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu, am spus mai devreme ca ala e un fenomen normal in orice tara unde exista o biserica ultramajoritara, cu atat mai mult in lumea de astazi. Biserica respectiva va incasa toate criticile si e normal ca unii sa se rupa de acolo.
Cu misionarismul e alta discutie. |
|