![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai idee cit de ecumenic era Bizantul? Au fost momente cind, daca erai reformat sau luteran, discutai fara grija cu episcopii patriarhiei de C-tinopol (mi se pare stupid de politic-trufasa numele de "patriarhie ecumenica": demagogie de politica bisericeasca, caci exprima exact unu din lucrurile pentru care unii miriie la catolici, anume pretentia de jurisdictie universala a unui anume ierarh). Sau, mai devreme in istorie, slujeau fara grija "latinii" cu ortodocsii, indiferent ce chiraie acum partida greceasca, aia care pretind deopotriva (si "logic" de nu se poate!) ca imperiul a picat pen'ca. vezi Doamne, se unira cu "papistasii", si in acelasi timp ei zic ca Dragases (care a fost pentru Unirea Bisericilor) e acum nu decapitat si mort, ci in stasis intr-un zid cu citiva preoti, si vor iesi cind vor lua grecii Istanbulul inapoi de la turci: sa mor de ris.
|
|||
|
|||
![]()
Ce am spus eu sa nu discute ? E trist ca se duce in asemenea locuri, nu ca discuta oricat vrea el.
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu cred că bine și creștinește este să ținem seama de slăbiciunile fraților de credință, după cum spunea Sf. Pavel, că, deși nu este păcat să mănânci orice, dacă fratele tău nu are aceeași convingere, mai bine mănânci legume, ca să nu-l smintești.
La fel și cu privire la stiliști. Eu cred că mai bine rămâneam cu toții pe vechiul, decât să ne dezbinăm, dacă noi tot nu ne închinăm la calendar.
|
|||
|
|||
![]()
Pai acum ce inseamna sa tinem cont ? Sa se adune iar ierarhii si sa-i blesteme pe catolici, protestanti si neo ca sa doarma antonia fericita ? :)
Si in plus ar trebui sa le faca loc in calendar lui saccsiv, Sava si Stanciu ala. Ca au intors Biserica de pe o cale gresita. :D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O spui de parca se duce la initiere in misterele de Jos sau la desfriu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din partea mea, pot sa inalte un obelisc sau un templu urias, mai mare ca mega-moscheea sau CMN, inchinat calendarului iulian. :)) Dar in Biserica tot nu trebuie sa ii socotim. Si nu din ratiuni politice uleioase. Ci pentru ca efectiv nu mai sint. Vezi ce zic Vasile cel Mare si Ciprian de Cartagina despre schismatici si harul lor iluzoriu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Da, Assisi 86 a fost un bordel.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Să nu-i provocăm mai mult. Să fim de acord (ca tine) că sinodul din Creta era mai bine să nu se țină, mai ales că se anunța de la început a fi un eșec prin neparticiparea tuturor. Asta nu înseamnă să-i lipsim și de criticile noastre... pline de dragoste frățească :)
|
||||
|
||||
![]()
Știu că sunt schismatici acum. Dar ar fi putut să nu fie, dacă erau puțin ajutați. Și nu doar de ei e vorba, ci mai ales de patriarhiile cu care, deși am rămas în comuniune, avem calendare diferite.