Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.08.2025, 17:59:08
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Difererenta principala a Invierii lui Hristos fata de unele istorisiri asemanatoare de oameni inviati din istoria umanitatii , este nu atestarea ei reala , vederea celui Inviat, caci am vazut ca aceasta atestare a cerut-o si Toma , a cerut sa puna mana in rana Lui , si a primit-o, dar cu mustrare.

Cel inviat vrea anume ca sa nu Il vedem inviat dupa moartea Sa , desi se arata totusi unui cerc restrans de ucenici.

Diferenta principala fata de alte posibile sau mincinoase invieri , este modul in care a fost anuntata aceasta Inviere , de Iisus pe cand inca traia. Exact cuvintele care s-au spus fac diferenta:
- "Cine crede in Mine nu va vedea moartea"
- "Daca samanta de grau nu piere in tarana nu aduce rod"
- 'Vine vremea. si acum a si venit ,cand cei morti vor auzi glasul Fiului Omului, si cei care il vor asculta vor invia"

De asemenea si modul in care a fost omorat , nu pentru slabiciunea lui , nu prin vreo boala, ci pentru pacatele noastre , fac justificata inierea si inaltarea Lui:

"De aceea ii voi da partea lui cu cei mari si va imparti prada cu cei puternici, pentru că si-a turnat sufletul pina la moarte si a fost numărat cu calcatorii de lege."

Toate acestea ne-au adus credinta in viata vesnica prin simpla auzire a lor, astfel ca invierea nu ni se mai pare nici imposibila, si nici un oarecare fapt banal ,ci doar o intregire a unui sens minunat,care ni s-a dezaluit fara vreun merit

In comparatie , orice alta fapta facuta de oameni sau semizei,chiar si vazuta de ar fi , sufera de un mare handicap : nu se pricepe sa vorbeasca despre Dumnezeu, e seaca, rece ,si fara nici o urmare in planul metafizicii mele. E doar empirica.

Doar Cuvantul Lui Dumnezeu s-a priceput sa ne fure inima dupa cum e scris :
"Cei dinainte au fost hoti si talhari,dar oile nu i-au ascultat . Eu sunt Pastorul cel Bun, si oile asculta glasul meu"
Reply With Quote
Vechi 29.08.2025, 00:36:59
Nietzsche Nietzsche is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2021
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ALARIC Vezi mesajul
Eu nu deduc nimic, doar citesc. Citesc in Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 1 despre nasterea Sfantului Ioan si nasterea (intruparea) Domnului Iisus Hristos. Nasterea Sfantului Ioan este o minune (varsta inaintata a parintilor), el se naste din barbat si femeie si "încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt". Insa remarc ca Iisus Hristos nu se naste din barbat si femeie, ci direct din Dumnezeu, e mai mult decat o minune, ingerul ii spune Fecioarei Maria "Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema."
Evident ca nu pot sa explic asa ceva si nici macar nu incerc, dar nici nu pot sa delimitez ca tine ca trupul Domnului Iisus Hristos e de natura umana 100% si doar Duhul e de la Dumnezeu

Da ai zis bine, citești și nu-ți bați capul cu dedusul. Ioan botezatorul nu s-a născut nici din bărbat și mai mult de atât din femeie. Precum textul mărturisește ambii erau bătrâni, trecuți de posibilitatea de a mai fi fertili, Elisabeta era stearpă, și minunea nu constă în acest caz in posibilitatea de a rămâne însărcinată cât și posibilitatea de a tine sarcina și de a naște, spre deosebire de Maria care era tânără și putea sa ducă 10 sarcini nu una. Minunea este mult mai mare în cazul lui Ioan botezatorul spre deosebire de nașterea lui Isus. Și sunt astfel de intervenții în vechiul testament, unde Dumnezeu nu are nevoie nici de sămânța bărbatului sau a femeii de a produce o sarcină în pântecele femeilor sterpe.
Pe viitor încearcă să deduci ce citești.:)
Reply With Quote
Vechi 29.08.2025, 10:27:47
ALARIC ALARIC is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2020
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nietzsche Vezi mesajul
Da ai zis bine, citești și nu-ți bați capul cu dedusul. Ioan botezatorul nu s-a născut nici din bărbat și mai mult de atât din femeie ..........
....unde Dumnezeu nu are nevoie nici de sămânța bărbatului sau a femeii de a produce o sarcină în pântecele femeilor sterpe.
Pe viitor încearcă să deduci ce citești.:)
Asta e o presupunere a ta, nu se spune nicaieri Ca Sf. Ioan (Botezatorul) nu e nascut din oameni, Mantuitorul chiar spune la un moment dat ca dintre cei nascuti din oameni Ioan e cel mai mare. Daca te referi la Isac, Dumnezeu chiar ii spune lui Avram ca il va mosteni "cel ce va răsări din coapsele tale (adica ale lui Avram)". Uite presupun si eu acum, poate Dumnezeu le-a redat fertilitatea la fel cum a redat orbilor vederea. Insa doar Iisus Hristos se naste din Dumnezeu pentru ca e Dumnezeu, nici un al om nu se naste dintr-o Fecioara, e ceva unic.
Nu sunt la curent cu Sinoadele Ecumenice, nu le-am studiat, dar se vede si din luna ceea ce incercau sa faca, sa loveasca direct in Dumnezeirea lui Iisus Hristos prin niste presupuneri care pareau de "bun simt", cum ai si spus. Daca Iisus Hristos spune foarte clar cine este, vin niste oameni si spun nu domnule, nu e chiar asa, nu ati inteles voi, aici e altceva hehe, trebuie minte nu gluma, noi stim mai bine!
Reply With Quote
Răspunde