Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2025, 13:12:54
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Poate sună desuet, dar mă număr printre cei care cred că este o datorie și o onoare să-ți aperi țara.
Eu am încercat, ce să zic, să-ți ajute Dumnezeu să scapi nevătămat și fără să ai sânge pe mâini, ucigașul de război 3 ani e oprit de la împărtășanie și nu mai poate fi niciodată preot, vărsarea de sânge - e un impediment absolut la preoție.

Nu mai zic dacă ți se ordonă să și torturezi prizonierii de război, sau cazi tu prizonier și ești torturat, sodomizat și altele care se mai practică pe acolo.
Vechi 17.10.2025, 14:59:08
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Faptul că aș fi nevoit să ucid, chiar și pentru a-mi apăra țara, e un lucru foarte greu de acceptat, fiind contrar iubirii aproapelui. Și m-am frământat de multe ori în sinea mea, dar am aflat că Biserica îngăduie, ca pe o necesitate tragică, războiul de apărare (de altfel știm că pe cei care s-au jertfit pentru apărarea țării îi cinstește ca eroi).

Canonul sf. Vasile cel Mare spune: „Cel care a ucis în război, deși este curat de vină, să nu se împărtășească timp de trei ani.”

Iar sf. Ioan Gură de Aur și sf. Atanasie admit că lupta pentru apărarea celor slabi, a patriei și a credinței poate fi justificată, dacă nu este animată de ură:„Nu toți cei ce ucid sunt vinovați de omor, ci doar cei ce ucid pe nedrept. Cei care, în război, apără curăția și pe cei nevinovați, se numără între slujitorii dreptății.”

Cât privește ordinul de a tortura pe cineva... aș suporta consecințele nesupunerii, oricare ar fi ele.
Vechi 17.10.2025, 20:38:49
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
eu trec printr-o perioada in care imi e greu si sa ma rog, a mai ramas doar ceva acolo in suflet.Imi e greu si sa spun rugaciuni de dimineata si seara,iar la Biserica as merge la vecernie ca ar fi mai usor poate in colectiv , dar ma deplasez mai greu.
Dacă poți detalia: Este vorba despre o problemă fizică (afecțiune medicală), ori una sufletească cea care îți îngreuiază rugăciunea? Sau poate prea multă muncă și nu-ți mai rămâne timp?
Vechi 17.10.2025, 23:15:02
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Sfântul Maslu nu e o ierurgie și e aproape săptămânal în unele parohii.

Unde am spus eu că ar fi obligatoriu, am spus că nu ajunge, de altfel nici expresia creștin de Duminică nu specifică altceva decât creștin care merge rar.

De ce nu te poți deplasa, ai o afecțiune sau ești ros de comoditate ?
Mie nu poți să-mi spui că pentru oameni în putere la 20-40 de ani e o problemă deplasarea pe jos când eu văd oameni de peste 60 de ani care fac în jur de 5-6 km aproape zilnic.

Și vezi că oamenii tineri, ei cu mâna lor au băgat boala în ei, dacă au preferat să stea la calculator, tabletă, tv, laptop, netflix, disney plus șamd, deci ei singuri și-au diminuat puterile, altfel conform specificului tinereții ar trebui și putea să facă la 2 zile eforturi mari, presupunând că o zi trag tare, una se refac.
Adică văd destui care sunt niște îmbuibați cu toate prostiile de pe piață, iau scutire de la sport, asta nu e ceva de trâmbițat, e o rușine chiar.

Unii bagă 2 antrenamente pe zi, despre ce vorbim, sau lucrează și după merg la sală.

Nu știu de ce te ataci așa, oricum puteai dacă voiai să pui sâmbăta culesul viei, și via nu se culege în octombrie ci prin septembrie, dar nu e treaba mea, nu-mi pasă sincer nici când culegi tu via, nici dacă te joci de-a culesul viei, nici tu, nici cel care a deschis threadul.

Oricum câtă vie ai cules ? Că dacă ai stat 30 de minute nici nu e mare lucru, eu am văzut că durează vreo 3 ore culesul și încă 2 până ajunge în sticle, plus partea de curățat ustensile, de aia le și fac de obicei pe 2 zile.
Cam asta ziceam .ca batem apa in piua, eu am zis ca tu ai zis si tot asa.
Teoretic as putea continua la nesfarsit cu tine, dar ar trebui sa am rabdare sa ma uit inapoi, sa iau fiecare afirmatie sa arat unde nu s-a inteles si ce mi se pare contradictoriu in raspunsul tau. Si tot asa.

Dar prefer sa ne pastram energia pentru discutii pozitive in care sa fim de acord, din start astea in contradictoriu ne pot face rau la amandoi.

Netul ma oboseste in partea sa de rutina, de neintelegeri, dar in partea de creatie de cunoastere mi se pare folositor si as purta un dialog in contradictoriu oricat de mult daca ar exista un feeling comun.

Pe scurt ,duminica nu ar trebui sa lucrezi, dar si sa o inchini lui Dumnezeu in gandurile tale,nu doar sa stai . Iar zilnic ar trebui sa particpi la slujbe, sau sa te rogi in particular .

Iar Tainele pentru mine au un loc special , caci le vad ca singura noastra sansa in primirea harului .
Reply With Quote
Vechi 17.10.2025, 23:23:27
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Dacă poți detalia: Este vorba despre o problemă fizică (afecțiune medicală), ori una sufletească cea care îți îngreuiază rugăciunea? Sau poate prea multă muncă și nu-ți mai rămâne timp?
Cea cu mersul la Biserica pentru slujba de seara , inclin sa cred ca e medicala, tre sa fac operatie la un picior, caci chiar sunt intr-o perioada in care as merge. Dar nu mai bag deloc mana in foc pentru mine, pana nu probez ca ce zic ca asd face chiar as face.

Cea cu rugaciunea particulara , e o problema combinata : ca as dori sa inteleg mai mult, sa o trec mai mult prin minte si suflet + ca mi se pare ca nu e o urgenta pentru mine cererea respectiva sau nu ii intleg eu importanta + buruienile gandurilor lumesti, de servici de exemplu care imi fura efectiv atentia.

Cel putin privitor la ultima cauza, patima, stiu ca rugaciunea insasi e solutia ,nu sa ingrropi gunoiul sub covor, ci sa recunosti deschis problema in fata lui Dumnezeu , de exemplu ingrijorarea de cele lumesti, si recunoscandu-ti neputinta sa ceri ajutor, si chiar sa multumesti pebntru ce iti da oricum , chiar si in viata lumeasca
Reply With Quote
Vechi 17.10.2025, 23:27:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Eu am încercat, ce să zic, să-ți ajute Dumnezeu să scapi nevătămat și fără să ai sânge pe mâini, ucigașul de război 3 ani e oprit de la împărtășanie și nu mai poate fi niciodată preot, vărsarea de sânge - e un impediment absolut la preoție.

Nu mai zic dacă ți se ordonă să și torturezi prizonierii de război, sau cazi tu prizonier și ești torturat, sodomizat și altele care se mai practică pe acolo.
Cred ca ne ar ajuta sa ne pastram in doctrina Bisericii. Daca dusmanul ne ataca tara ,atunci e ingaduit sa o aperi, caci de fapt aperi credinta stramoseasca.

Nu ar trebui sa venim nici cu temeri exagerate,si nici cu razboaie de cucerire, ci doar de aparare a credintei si neamului.

Dar bineinteles ,eu sunt de acord si cu tactica din 1916 -1918 in care cedezi o parte din teritoriu , pentru a nu omori oameni inutil, si vezi mai tarziu cum esti de partea castigatoare.
Reply With Quote
Răspunde