Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.12.2025, 13:50:33
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Daca gresesc ceva din punct de vedere ortodox sau macar crestin poti sa imi zici.
Din acest punct de vedere am retinut doar corectia ta la remarca ca Iisus Hristos ar fi Dumnezeul lui Avraam Isaac si iacob .

Desi El isusi a zis-o 'Mai inainte de a fi Avraam , Eu sunt" (Ioan)

Dar am explicat conform credintei noastre ortodoxe, pastrata de pe vremea apostolilor, ca e vorba de Fiul lui Dumnezeu , si ca Iisus nu a existat ca om de sine statator, ca persoana umana , ci ca a fost Fiul lui Dumnezeu intrupat si participant la firea umana.

Deci tot ce are Dumnezeul in care probabil crezi, are si Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu.
In afara de un singur lucru: nu e Tata , nu se naste pe el insusi , e fiu, Fiu al Tatalui.

Daca insa corectiile care consideri tu ca mi le-ai adus se refera la conceptia ta ca Dumnezeu este unul singur ca si persoana, ca nu are un Fiu, iar ca acest Fiu chiar daca s-ar numi astfel e o creatura inferioara, de rang mai mic decat Dumnezeu , atunci nu stiu in numele carei teologii vorbesti ?

Teologia pregatitoare a evreilor ? Dar si acolo e aceasta prorocie : "Fiul Meu esti Tui, Eu astazi Te-am nascut ..din pantece te-am nascut ..mai inainte de Lucerafar"

Caruia dintre oameni a mai zis Dumnezeul in care probabil crezi asa ceva?

Nu este un meci de tenis fara rost , pentru ca eu mereu dau cu bolta , peste fileu si peste explicatiile tale, iar tu joci doar cu privirea la fileu, fara sa te intereseze decat ca mingea sa treaca peste el.

Refuzi sa analizezi oricare din afirmatiile mele despre Hristos, iar daca le analizezi te opresti la intepretarea iudaica a lui Dumnezeu, nu la ce a zis Hristos insusi.

Eu ador ideiele si framantarile tale, ma pun in pielea lor,incerc sa fiu ca tine, sa abordez temele tale, iar tu refuzi cu obstenatie macar sa pronunti numele Domnului, ce sa mai zic sa comentezi vreo invatatura din ce a zis.

Eu vin cu forta in casa ta ,abordez ideile tale ,dumnezeul tau , iti explic ca e acelasi ca si al Meu , si ca El a vruit sa se intrupeze,nu eu.

Macar din politete ar fi bine sa mai zici si tu cate ceva din ce zic eu despre Dumnezeul cel intrupat , nu sa parezi mecanic fiecare lovitura cu intepretarea iudaica , ca daca vroiam asta imi alegeam o masinarie de servit automat, si nu un om cu care sa joc tenis.

Normal ca daca nu vrei sa faci nici un pas catre mine,sa analizezi ideea lui Hristos, sa te intrebi macar o singura clipa ca ar putea fi adevarat ,asa cum jumatate de omenire crede, ti se pare un schimb inutil de replici.

Caci ti-am zis, nu dupa ideile noastre "marete' vom fi judecati, sau cat de mult ne-am lipit de ideea vreunui Dumnezeu, ascunzandu-ne in spatele ei, nici macar de ideea lui Hristos, ci dupa faptele noastre, si cat de mult ne am deschis catre ceilalti,cat de mult ne am pus in locul lor. Ca daca te-ai deschide catre mine, si m-ai lua in serios, ar trebui sa te deschisi si catre ideea de Hristos ,Fiu al lui Dumnezeu

Eu o fac pentru tine (chiar riscand sa fiu non conformist uneori).Daca si tu vrei sa o faci , gandeste te rog serios in termenii mei, ca Hristos este Fiul al lui Dumnezeu , ca Dumnezeu e intreit in persoana, si in plus ca acelasi Fiu al lui Dumnezeu are si fire umana, fara a fi insa simplu om, ci tot Dumnezeu.

De ce ma implic? ca sa iti intorc laudele, pentru ca si tu pari dispus la dialog, si nu esti ingamfat si egocentrist , crezand ca esti detinatorul adevarului suprem.

Nici eu nu cred asta, eu nu detin adevarul, eu doar am spus atat: ca Hristos detine adevarul pentru specia umana ,fiind Dumnezeu si om in acelasi timp .
Nu am zis de mine ca il detin.

Last edited by iustin_dumitru; 14.12.2025 at 13:56:40.
Reply With Quote