Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2012, 20:09:27
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Dragilor,familia este una dintre cele mai mari binecuvintari pe care Dumnezeu le poate da unui om in viata de mirean!
Din pacate putini stiu ce sa faca cu ea,ispitele si provocarile sunt mari,nimic de zis,insa,ganditi-va ce nu ar da altii sa aiba un asemenea dar in viata lor,iar voi,cei/cele care il aveti si asta mai ales alaturi de un om care va iubeste,de niste copilasi minunati,aduceti-va aminte cat sunteti de bogati si binecuvintati si cum,dincolo de toate framantarile si iluziile lumii acesteia,cel mai important lucru este ca va aveti unii pe ceilalti!
Si mai aduceti-va aminte ca cea mai importanta porunca data de Domnul Iisus Hristos a fost aceasta:

"Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții!"
Vechi 09.02.2012, 20:32:15
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
dar drumul batei grele continua... Precum o simt si azi. Acum.
Cezare, aduna-te!

Bata aia are rostul ei.
(Imi pare rau ca nu ma pot ridica la inaltimea momentului, dar imi vine in minte "Marie si Marioara ia un par de ma omoara. Parul sa fie de plop, sa nu ma omori de tot. Mai!"...)

Bataia (virtuala) are si ea rolul ei. Mai ales, ca sa fim seriosi: ce-ai patit daca ai fost scuturat un pic?

Noroc cu forumul asta ca putem sa ne plangem.
Eu, daca as vrea sa ma plang, nu as avea cui.. Sotul are problemele lui (imi zice "draga, suferi? da cheile la masina, fii pieton o vreme, iar daca nu te faci bine, iti iau si cardul..")
Vreau sa ma plang mamei si imi zice:" ai probleme? roaga-te sa nu fie copiii tai asa cand ai fost tu in adolescenta!" Oooo, punct ochit! Doamne fereste sa-mi faca problemele pe care le-am creat eu parintilor.
Vreau sa ma plang prietenei.. Se uita crucis la mine: eu sunt maritata, am copii.. ea sta fara de speranta in concubinaj si din acest motiv are depresii periodice.

Oriunde ma intorc vad ca problemele mele sunt in buna masura fanteziste, iar cei din jur chiar ar avea nevoie de o mana de ajutor!
(poate ca si ei simt o bata pe spate. poate chiar eu le-o aplic prin atitudinea mea!)

Autocompatimirea nu a facut bine nimanui. Niciodata.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2012, 20:39:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit O paranteza. . .

Chiar cu putin timp in urma am redeschis un thread mai vechi la Pocainta despre Slava Desarta , si am facut aceasta , nu intamplator , ci ca un semnal de alarma , vazand cat de usor trecem peste cele grave , si cat de usor suntem inclinati spre povestile "siropoase" si spre laudele celor din jur . Nu-i gluma fratilor , si sunt sigur ca multi inteleg ce vreau sa spun . Sa ne ferim de Slava desarta si de purtatorii ei . . . !Un efect al slavei desarte, este ca il transpune pe om intr-o lume ireala si sub inspiratia ei nefasta, el isi imagineaza ca are tot felul de calitati, si merite, multe bunuri, se vede pe sine in situatiile si in pozitiile cele mai inalte care ii aduc admiratia si laudele celorlalti. Aceasta situatie, aduce dupa sine instrainarea omului de realitatea in care traieste, ii paralizeaza puterea de viata, aducandu-i sufletul intr-o stare de amortire. Acest proces de inchipuire, poate sta la originea unor accese de delir sau a halucinatiilor, asa cum constata Sfantul Evagrie ca, inceputul ratacirii mintii este slava desarta. Ea deschide poarta tuturor celorlalte vicii. Sfantul Marcu Ascetul o numeste pricina a tot pacatul, pentru ca aduce in suflet mandria, judecarea si defaimarea aproapelui, impietrirea inimii, neascultarea, ura, invidia, certurile, minciuna, vorbele desarte, frica, desfranarea, pasiunea pentru bani si avutie, si asa cum am aratat: tristetea.
Sa incercam sa tinem inchisa poarta sufletului pentru patimile care ne pot distruge sanatatea si viata, dar sa o deschidem larg, pentru binecuvantarile pe care ni le da Dumnezeu, caruia sa-I cerem ajutorul si sa-I multumim, si slava sa-I inaltam neincetat , si asta nu o spun eu , nu-i inventia mea , ci invatatura Sfintilor Parinti .
Va cer scuze pentru aceasta cam lunga paranteza !
Doamne ajuta!+
Vechi 09.02.2012, 20:43:38
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Cezare, aduna-te!

Bata aia are rostul ei.
(Imi pare rau ca nu ma pot ridica la inaltimea momentului, dar imi vine in minte "Marie si Marioara ia un par de ma omoara. Parul sa fie de plop, sa nu ma omori de tot. Mai!"...)

Bataia (virtuala) are si ea rolul ei. Mai ales, ca sa fim seriosi: ce-ai patit daca ai fost scuturat un pic?

Eu, daca as vrea sa ma plang, nu as avea cui.. Sotul are problemele lui (imi zice "draga, suferi? da cheile la masina, fii pieton o vreme, iar daca nu te faci bine, iti iau si cardul..")
Vreau sa ma plang mamei si imi zice:" ai probleme? roaga-te sa nu fie copiii tai asa cand ai fost tu in adolescenta!" Oooo, punct ochit! Doamne fereste sa-mi faca problemele pe care le-am creat eu parintilor.
Vreau sa ma plang prietenei.. Se uita crucis la mine: eu sunt maritata, am copii.. ea sta fara de speranta in concubinaj si din acest motiv are depresii periodice.

Oriunde ma intorc vad ca problemele mele sunt in buna masura fanteziste, iar cei din jur chiar ar avea nevoie de o mana de ajutor!
(poate ca si ei simt o bata pe spate. poate chiar eu le-o aplic prin atitudinea mea!)

traiasca puterea proiectiei! mama ce mult proiectam! ne-am facut unii altora teste proiective, fratilor! adio Luscher, adio Rosenzwaig, adio psihanaliza! ne suntem unii altora fluturi cu chip de om, caini si balauri cu coada...

Pai... nu va spusei ca tocma-i primavara!?
Sora, tocmai din bate pe spinare incoltesc lujeri cu 3 foi in piept! ... nu asta era si mirarea si bucuria mea? Ce intelegem prin Drumul Crucii? Cum, oare, talcuim, zi de zi, fapta de fapta?

Curga bata! Asa vine primavara, apoi vara... Si pe urma toamna si iarna...
Toate-s de la Dumnezeu!
Si batele si frunza verde.

Imi pare ca toiagul Sfantului ramurele inverzea, ori poate ramurea inverzele...:) Nu, insa, autocompatimire.

Cine isi reprima compatimirea si betia si desfranarea (zic aici in general, omeneste vorbind, fara referire la vreo persoana anume) vede in jur exact ce isi reprima... Asta se numeste, dragilor, proiectie. Are rostul ei.

P.S. Povestea mea tintea altundeva: la vorbele calugarului, va rog putina atentie si la dorinta clientei care voia bomboana pe care o mancasem eu, jenat...

Last edited by ioan cezar; 09.02.2012 at 20:47:10.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2012, 20:53:24
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
traiasca puterea proiectiei! mama ce mult proiectam! ne-am facut unii altora teste proiective, fratilor! adio Luscher, adio Rosenzwaig, adio psihanaliza! ne suntem unii altora fluturi cu chip de om, caini si balauri cu coada...

Pai... nu va spusei ca tocma-i primavara!?
Sora, tocmai din bate pe spinare incoltesc lujeri cu 3 foi in piept! ... nu asta era si mirarea si bucuria mea? Ce intelegem prin Drumul Crucii? Cum, oare, talcuim, zi de zi, fapta de fapta?

Curga bata! Asa vine primavara, apoi vara... Si pe urma toamna si iarna...
Toate-s de la Dumnezeu!
Si batele si frunza verde.

Imi pare ca toiagul Sfantului ramurele inverzea, ori poate ramurea inverzele...:) Nu, insa, autocompatimire.

Cine isi reprima compatimirea si betia si desfranarea (zic aici in general, omeneste vorbind, fara referire la vreo persoana anume) vede in jur exact ce isi reprima... Asta se numeste, dragilor, proiectie. Are rostul ei.

P.S. Povestea mea tintea altundeva: la vorbele calugarului, va rog putina atentie si la dorinta clientei care voia bomboana pe care o mancasem eu, jenat...
Stiu la ce tintea povestea ta, dar eu nu la asta m-am referit.
Si nu cred ca autocompatimirea este ceva ce se reprima, din moment ce are functie defensiva.

Si nu orice bataie este drumul crucii, ci doar suferinta asumata din iubire de Hristos.
Adica daca eu ard mancarea si sotul se enerveaza, pai aia nu este drumul crucii, ci doar o lectie pt mine.

PS. Re. calugar: el nu era neparat vazator cu duhul, ci stia ca oamenii se bucura de gesturile cele mai marunte. O bombonica bucura cel mai adesea. Sau o atingere pe umar.. sau un zambet. Cu lucruri mici nu dai gres. Eu impart ce am prin geanta. Functioneaza.

Last edited by anna21; 09.02.2012 at 20:56:50.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 00:26:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Si acum, pe bune, are cineva o viata perfecta? Ar trebui sa fim multumiti ca ne avem unul pe altul si un acoperis deasupra capului, si pe Dumnezeu care ne are in paza.
Te multumesti cu mult prea putin.
Timpul trece, nu se mai intoarce..
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 03:39:16
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Cezare, aduna-te!

Bata aia are rostul ei.

Da,fara a dori sa-ti adun scamele inexistente de pe umar,eu cred ca stai bine si ai o viata frumoasa in care si tu,se subintelege iti aduci aportul.
Asa cum spunea si HEaven,familia si copiii sunt un dar enorm pt oameni,existand acel minimum de sprijin si colaborare,pe care numai daca esti extrem de norocos il poti gasi printre straini.Un strain te va asculta o data,de doua ori a treia oara se plictiseste,are alt program nu are chef sa-ti asculte depresiile,insa un parinte sau un sot are intotdeauna vreme si compasiune pt ai lui.
Nu esti asa o frunza in vant,ci uite alaturi de ei ai prins radacini si cresteti impreuna mai puternici.
Doar exemplele de probleme le ai langa tine...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 11:06:05
N.Priceputu
Guest

Implicit

Un frumos text (cum altfel?) despre iubire și idolatrie, scris de Pleșu, îl gâsesc potrivit și cu tema asta, dar nu numai; pentru că e valabil pentru orice iubire, deci și față de Dumnezeu. Iată un fragment:
Citat:
Iubirea se exprimă, adesea, ca indistincție. Treci neîncetat în celălalt și celălalt trece neîncetat în tine. E vorba, cu alte cuvinte, de un ritual al participării. Al participării reciproce. Te regăsești, clipă de clipă, în cel care se regăsește în tine. Duci apropierea pînă la identificare. Transformi diferența în complementaritate și stricta cunoaștere în recunoaștere. Idolatria stabilește între idolatru și idol un cu totul alt raport. Nu unul de continuitate, ci unul de ruptură. Idolul e o expresie a distanței. E necontenit deasupra și departe. Idolatrul îl privește cu o extatică teroare și adoptă spontan un ritual al obedienței. În vreme ce partenerii unui act de iubire coexistă în același teritoriu, sau își construiesc un teritoriu al lor, idolul și idolatrul nu trăiesc în aceeași lume. Cel dintîi e un conglomerat de putere, cel de-al doilea – un conglomerat de dependență.
Și în continuare, ca răspuns pentru fallen:

Citat:
Într-un cuplu de îndrăgostiți nu există, în mod normal, relații de subordonare. Cînd unul dintre parteneri devine dominator, cînd apare ideea unei ierarhii a calităților, cuplul e în pericol. Iubirea impune amîndurora un comportament slujitor.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 12:25:57
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Chiar cu putin timp in urma am redeschis un thread mai vechi la Pocainta despre Slava Desarta , si am facut aceasta , nu intamplator , ci ca un semnal de alarma , vazand cat de usor trecem peste cele grave , si cat de usor suntem inclinati spre povestile "siropoase" si spre laudele celor din jur . Nu-i gluma fratilor , si sunt sigur ca multi inteleg ce vreau sa spun . Sa ne ferim de Slava desarta si de purtatorii ei . . . !Un efect al slavei desarte, este ca il transpune pe om intr-o lume ireala si sub inspiratia ei nefasta, el isi imagineaza ca are tot felul de calitati, si merite, multe bunuri, se vede pe sine in situatiile si in pozitiile cele mai inalte care ii aduc admiratia si laudele celorlalti. Aceasta situatie, aduce dupa sine instrainarea omului de realitatea in care traieste, ii paralizeaza puterea de viata, aducandu-i sufletul intr-o stare de amortire. Acest proces de inchipuire, poate sta la originea unor accese de delir sau a halucinatiilor, asa cum constata Sfantul Evagrie ca, inceputul ratacirii mintii este slava desarta. Ea deschide poarta tuturor celorlalte vicii. Sfantul Marcu Ascetul o numeste pricina a tot pacatul, pentru ca aduce in suflet mandria, judecarea si defaimarea aproapelui, impietrirea inimii, neascultarea, ura, invidia, certurile, minciuna, vorbele desarte, frica, desfranarea, pasiunea pentru bani si avutie, si asa cum am aratat: tristetea.
Sa incercam sa tinem inchisa poarta sufletului pentru patimile care ne pot distruge sanatatea si viata, dar sa o deschidem larg, pentru binecuvantarile pe care ni le da Dumnezeu, caruia sa-I cerem ajutorul si sa-I multumim, si slava sa-I inaltam neincetat , si asta nu o spun eu , nu-i inventia mea , ci invatatura Sfintilor Parinti .
Va cer scuze pentru aceasta cam lunga paranteza !
Doamne ajuta!+
Frate, iartă-mă! Aș vrea să spun și eu un cuvânt la cele postate de tine. Iartă-mă, căci n-am îndrăznit până acum să o fac, de teama de a nu te mâhni, de a creea vrajbă, și din stima pe care ți-o port! Nici acum nu știu dacă fac bine, dar ăsta e unul din momentele când mai risc și eu.

Îți mulțumesc pentru cuvintele culese din învățătura Sfinților Părinți. Sunt de un folos inimaginabil, și tare mi-e teamă că nu le-am înțeles complet, darămite să și aplic cele scrise.

Întrebarea mea pentru tine, frate, este: Dacă mie mi se pare că un frate o ia pe cărarea întunecată a mândriei și a slavei deșarte, spunând o poveste siropoasă, eu ce fac?

Ce fac mai întâi? Stau și mă analizez pe mine însumi, să văd dacă nu cumva eu sunt cel ce e greșește, defăimând, fiind invidios și mândru? Sau îl atenționez pe frate de pericolul ce-l pândește, ori îl mustru cu asprime, cu impresia că o fac spre îndreptarea lui?

În ambele cazuri pot să mă înșel. Dar mai degrabă caut să văd dacă nu cumva eu mă aflu în delir, înstrăinat de realitate, dornic de a mă afirma ca și povățuitor. Mai degrabă mă judec pe mine decât pe celălalt. Mai degrabă cer ajutorul duhovnicului, pentru a mă învăța cum să procedez în astfel de situații.

Iartă-mă dacă am spus ceva ce ai mai spus și tu, frate. Poate n-am înțeles firul discuției, și am căzut și eu în slava asta deșartă. Dacă așa o fi, iartă-mă că am îndrăznit să-ți răspund! Și sper să învăț din greșeala făcută! Maica Domnului să te miluiască, frate!
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)

Last edited by CelMandru; 10.02.2012 at 19:00:34.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2012, 15:25:57
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Frate, iartă-mă! Aș vrea să spun și eu un cuvânt la cele postate de tine. Iartă-mă, căci n-am îndrăznit până acum să o fac, de teama de a nu te mâhni, de a creea vrajbă, și din stima pe care ți-o port! Nici acum nu știu dacă fac bine, dar ăsta e unul din momentele când mai risc și eu.

Îți mulțumesc pentru cuvintele culese din învățătura Sfinților Părinți. Sunt de un folos inimaginabil, și tare mi-e teamă că nu le-am înțeles complet, darămite să și aplic cele scrise.

Întrebarea mea pentru tine, frate, este: Dacă mie mi se pare că un frate o ia pe cărarea întunecată a mândriei și a slavei deșarte, spunând o poveste siropoasă, eu ce fac?

Ce fac mai întâi? Stau și mă analizez pe mine însumi, să văd dacă nu cumva eu sunt cel ce e greșește, defăimând, fiind invidios și mândru? Sau îl atenționez pe frate de pericolul ce-l pândește, ori îl mustru cu asprime, cu impresia că o fac spre îndreptarea lui?

În ambele cazuri pot să mă înșel. Dar mai degrabă caut să văd dacă nu cumva eu mă aflu în delir, înstrăinat de realitate, dornic de a mă afirma ca și povățuitor. Mai degrabă mă judec pe mine decât pe celălalt. Mai degrabă cer ajutorul duhovnicului, pentru a mă învăța cum să procedez în astfel de situații.

Iartă-mă dacă am spus ceva ce ai mai spus și tu, frate. Poate n-am înțeles firul discuției, și am căzut și eu în slava asta deșartă. Dacă așa o fi, iartă-mă că am îndrăznit să-ți răspund! Și sper să învăț din greseala făcută! Maica Domnului să te miluiască, frate!
Pana sa iti raspunda Cristi...iti spun eu ca da, interesanta perspectiva asupra acestui aspect, trebuie meditat!!!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mataniile mirenilor in Biserica Dacian Reguli in Biserica 30 27.04.2012 17:15:11
casnicia alaturi de un necredincios Aspasia Nunta 38 12.12.2010 22:15:41
Ajutatima sa-mi salvez casnicia eduard40 Rugaciuni 6 06.01.2010 16:19:22
Patericul mirenilor Laurentiu Generalitati 17 20.07.2009 09:49:11