Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.02.2026, 12:28:58
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Iorest știu că nu este preot,dar el nu m-ar împărtășii nici pe patul de moarte că este prea "legist":))
Nu gândi așa frate, tocmai că predania Bisericii învață să împărtășești omul care e într-o situație de necesitate și despre care nu știi dacă se mai vindecă.

Eu altceva subliniam în threadul celălalt cu Postul, că Postul e izbăvitor de multe rele, farmece, lucrări necurate, deznădejde, postul aduce limpezirea minții și tocmai ca să aibă efect maximal, trebuie să-l ții cât mai aproape de cum se ține practic în învățăturile Părinților Bisericii.

Când să ții post, dacă nu la tinerețe când ești în deplinătatea puterilor fizico-psihice, deci la tinerețe te antrenezi.

Și ca să ții un post ca lumea trebuie poate să te antrenezi din timp, că nu vei reuși dintr-o dată, dar te lupți cu tine pt a ține.

Citat:
Așa că, dacă este vreun preot care a mai citit ce am scris și are timp și dorința să mă spovedească...Sau dacă știți pe cineva, aștept recomandări, adică as dori pe cineva cu care să rămân în legătură și să-mi devină duhovnic,și care înțelege cam ce probleme am.

Logic, instabilitatea a fost una din marile mele probleme,deci ar trebui un duhovnic care să fie dispus să mă reprimească, când mai "fug":)

Locația mea actuală este Vestul Țării, Mitropolia Banatului.
Unde ești în Timișoara, Lugoj, Sânicolau, zona periurbană a TM ?
Vechi 26.02.2026, 14:59:10
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

În Timișoara,am participat la Sfânta Liturghie și mi-au cam "sărit" ochii spre IPS Ioan ,pe care nu cred că l-am mai văzut niciodată.

Am avut două tentative de a lua binecuvântare de la el,dar am fost oarecum prea departe sau trecut cu vederea și când calea era liberă n-am îndrăznit eu.

Însă l-am simțit de cum a intrat în catedrala și până a plecat de la catedrala fiindcă am stat acolo până a plecat cu mașina.

Inclusiv stilul său mi-a plăcut și intrat așa "la inimă" dar mai ales predica în modul de tip socratic, adică în dialog cu un alt preot,a fost deasemenea o noutate pentru mine, n-am mai văzut asemenea tip de predică.

Deci pare oarecum că am găsit....

Însă disciplinarea probabil a început încă de atunci,de când am intrat în catedrală și i-am simțit prezența în momentul intrării "Pe stăpânul și.....".

În mod normal nu as dezvălui asemenea intimități, însă din moment ce pot fi constructive, și pot să mă ancoreze într-o lucrare de mântuire...

Acuma normal, că nu pot să merg direct la IPS Ioan și să-i cer să mă spovedească și să-mi devină duhovnic.

De ce?

Eu sunt level minus infinite,el level plus infinite...

Trebuie întâi să mai fac level și eu,și abia după să mă apropii de el,deci voi aborda un preot mai de level intermediar , așa mă gândesc deocamdată.

PS

Am avut un vis inclusiv cu Patriarhul Daniel, înainte cu câteva zile de participarea la Liturghie,dar pe aceata îl voi reproduce în topicul mei despre vise...

Cumva simt și nevoia asta de a primi o binecuvântare arhierească de ceva vreme...

Last edited by Seraphim7; 26.02.2026 at 15:06:46.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2026, 15:29:26
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
Acuma normal, că nu pot să merg direct la IPS Ioan și să-i cer să mă spovedească și să-mi devină duhovnic.

De ce?

Trebuie întâi să mai fac level și eu,și abia după să mă apropii de el,deci voi aborda un preot mai de level intermediar , așa mă gândesc deocamdată.
Nu cred că trebuie să ai un anumit nivel duhovnicesc ca să îndrăznești la un duhovnic bun, ci doar pocăință sinceră și o dorință de a te pune pe treabă, respectiv de a face ascultare totală față de el. Dar un lucru de luat în considerare este accesibilitatea sa ca duhovnic, cât de mult timp reușește să aloce pentru spovedanie, cât timp poate să-l asculte pe fiecare. Cred că poți afla ce program are.
Vechi 26.02.2026, 22:06:54
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În mod normal nu as dezvălui asemenea intimități, însă din moment ce pot fi constructive, și pot să mă ancoreze într-o lucrare de mântuire...
Nu sunt neapărat intimități, ci percepții dinamice, se schimbă în funcție de fiecare interacțiune.
Nu știu dacă are cineva acces la mitropoliți și episcopi să se spovedească, auzisem că unii au ajuns la episcopi, dar erau de la teologie și i-a dus un preot paroh, deci așa să vii de pe stradă să vrei să te spovedești la un mai mare, e greu.

Citat:

De ce?

Nu are treabă cu asta, ci cu agenda încărcată, gândește-te că mare parte din lună trebuie să plece la București or la ședințe de sinod, or pe la alte convocări, după vizitează parohii de la sate, municipii mai mici, poate e chemat și de unii primari la Sfințiri.

Rar prinzi mitropolitul și în Catedrală, prin toate eparhiile, probabil dacă ai fi student la teologie sau dacă ai interacționa cu mitropolia ca voluntar sau ai avea vreo asociație te-ai putea intersecta.

Mai știu un episcop care spovedea unii tineri de la ASCOR care nu erau la teologie, dar nu știu cum au reușit aceia.

Cel mai bine e să mergi pt o binecuvântare.
Citat:
Am avut un vis inclusiv cu Patriarhul Daniel, înainte cu câteva zile de participarea la Liturghie,dar pe aceata îl voi reproduce în topicul mei despre vise...

Cumva simt și nevoia asta de a primi o binecuvântare arhierească de ceva vreme...
E chiar tare asta.
Vechi 27.02.2026, 14:39:46
Senior Member

Implicit

Până la urmă ar cam trebui și să detaliez așa în mare unde am greșit,ce am greșit și cum mi-am dat eu seama de asta.

Adică ideea este să realizezi tu singur o chestie,nu neapărat să fie doar catalogată ca și greșită dintr-un punct de vedere.

Eu iau reper BISERICA!

Adică în domeniul Creștinismului, că despre aceste greșeli vorbesc eu.

Care BISERICA?

Este foarte simplu aici, fiindcă există o SINGURĂ BISERICĂ!

Ăia întemeiată chiar de Iisus, apostoli și dezvoltată de Imperiul Roman până în prezent.

Nu spun că am ceva împotriva Protestanților și a celorlalte culte “creștine”.

Însă orice cult care se pretinde creștin dar este desprins din Biserică,nu are nicio treabă cu creștinismul,este mai degrabă o organizație cu caracter creștin,care desigur ar putea funcționa în cadrul BISERICII,dar separat nu are absolut niciun caracter DUMNEZEIESC.

Bun,hai sa detaliez așa câteva aspecte unde am interpretat și înțeles eronat Creștinismul!

1.SOLA SCRIPTURA

Am observat acest curent,in care am căzut și eu in ultimii ani,și inclus mulți clerici și ierarhi ortodocși.

Mai puțin am văzut asta în mediul catolic,care este mai vertical!

S-au preluat acest obicei de a umbla cu Biblia la purtător și această bătălie a citatelor biblice și a raportării a orice aspect la în pasaj biblic.

Fraților,

BISERICA A FĂCUT BIBLIA!

NU INVERS!

Biblia nu are nicio valoare fără BISERICĂ!

Biblia nu te mântuiește!

Biblia nu este CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU,in mod exclusiv!

BIBLIA nu este singura REVELAȚIE

etc…

Mai vreți, că pot continua?

Deci SOLA SCRIPTURA=ZERO

2.IISUS HRISTOS NU ESTE DUMNEZEU!

Dedicație specială pentru martorii lui Iehova, pentru evreul din mine, pentru Islam și pentru toți cei care sunt tari in MONOTEISM!

Însă din punct de vedere Creștin,este o mare aberație să spui că Iisus Hristos nu este DUMNEZEU!

Tocmai asta este esența Creștinismului!

Tocmai asta este teologia creștinismului!

Tocmai despre asta este ORTODOXIA!

IISUS HRISTOS ESTE DUMNEZEU!

Poți studia toată ziua vechiul testament și noul testament, fiindcă așa cum am spus la punctul 1,este egal cu zero orice pasaj biblic,care contravine esenței Creștinismului și a BISERICII,care este vie și Dumnezeu lucrează în EA!

3.SFANTA TREIME

Mergem direct din 2 în 3,și vedem că nu am prea fost de acord eu,cu această doctrină,dar este irelevant ce cred eu sau oricine altcineva.

Este relevant ce a decis BISERICA!

Dacă Dumnezeu considera că nu-i place Trinitatea, mă gândesc că nu îi era greu să spună asta în interiorul BISERICII,de 2000 de ani.

Acuma desigur că eu menționez aici așa pe scurt aceste aspecte,ele sunt tratate destul de bine de BISERICA, pentru cine dorește să aprofundeze, resurse sunt destule.

Eu doar atrag atenția asupra a ceea ce am considerat eu greșit cu privire la interpretările mele asupra Creștinismului.

Aceste opinii sunt strict despre creștinism!

4.LEGEA VECHILULUI TESTAMENT!

Nu este necesar să fie ținută ABSOLUT NICIO IOTĂ/SLOVĂ !

Deci pentru creștini nada/ZERO!

Nici măcar cele 10 porunci nu sunt obligatorii pentru creștini!

NIMIC

PS

Ar fi culmea acum să vin tot cu citate din Biblie ca să-mi susțin argumentele, însă nu am nevoie să o acum, fiindcă m-am pliat pe învățătura BISERICII,deci nu mai trebuie să LUPT, trebuie doar să APLIC!

Însă așa cum am spus,acest “ghid” este pentru cei “luptați” , pentru cei ce caută,care pare că nu găsesc liniștea,care nu-și găsesc locul …

Mă refer în primul rând din punct de vedere spiritual,iar majoritatea avem la baza creștinismului,deci clar în conștiința noastră aceste valori se luptă cu idei,cu ispite,cu tentații, filosofie, erezie etc.

Cu cât aprofundăm și studiem și experimentăm,cu atât mai multe acest amestec devine din ce în ce am turbulent și confuz și tindem să pierdem imaginea de ansamblu unde vedem fiecare aspect atât împreună cât și separat.

PS 2

Cât despre celelalte postări în care am scris așa cum considerat atunci despre aceste aspecte…

Nu le reneg, retrag sau mă dezic de ele!

Sunt așa ca un parcurs al unei “boli” în care poți vedea cum se instalează,cum evoluează și în cele din urmă cum este vindecată.

Deci și acelea atât la mime cât și la orice om care cade în anumite ispite, greșeli,erori etc.

Nu trebuie să fugim de noi,de omul vechi, trebuie să ne acceptăm așa cum suntem și faptul că ne schimbăm sau îndreptăm sau urmăm Calea cea Sănătoasă, tocmai în raport cu Omul cel Vechi,ne scrie tabloul complet al vieții.

Întrucât viața unui Om asta înseamnă,și fiecare urmează acest traseu într-un mod sau altul.

Dacă am fi perfecți n-am avea cum să evoluăm.

Fiindcă tocmai despre asta este viața, să pleci dintr-un punct,și să ajungi în altul.

Iar tot acest traseu implică schimbări, greșeli,erori etc…

PS 3

Vreau deasemenea să atrag atenția asupra unei mari capcane în care am cazut extrem de multe ori și pe care un coleg de forum,a menționat-o (CristianR) ,și deasemenea alt coleg de forum o știe extrem de bine(Iorest).

Tocmai aceste “întoarceri” ale celor tulburați, instabili, luptați etc.

Eu știu foarte bine ce înseamnă să-ți schimbi opiniile instant, adică a fost chiar acesta perioada a mea destul de lungă, mă refer de la a reveni din satanism/ocultism/ateism,la credința în Dumnezeu,la a relua din nou studiul Creștinismului,și chiar inclusiv al Islamului și în mod special al Iudaismului până la urmă la a accepta adevărul Bisericii Istorice Creștine (Ortodoxă/Catolică).

Însă doar pentru că noi că oamenii ne schimbăm percepțiile, orientările, credințele etc.

Asta nu înseamnă că ADEVĂRUL se schimbă!

NUNU!

ADEVĂRUL rămâne același,doar noi ne schimbăm!

Așa că dacă tu crezi azi că Pocăiți sunt buni,iar mâine că Biserica Ortodoxă este Singura Adevărată….

Atât Pocăiți cât și ORTODOXIA vor rămâne la fel.

Doar tu vei avea o altă perspectivă!

SĂ NU CĂDEM IN EXTREMISM!

Mai ales noi cei schimbări care azi lăudăm pe unul și mâine îl scuipăm!

Va urma….

Last edited by Seraphim7; 27.02.2026 at 17:26:01.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2026, 23:28:09
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Ma bucur ca te-a luminat Dumnezeu si aceiasi minte si aceiasi persoana, vorbeste acum din alt duh.

Asta ne da prilej de meditatie: cat de relative sunt gandurile noastre , si cum trebuie sa ne lipim cu totul de Adevar.

Sa cautam mai putin la noi insine si mai mult la Adevarul obiectiv, acela care e acceptat de majoritatea celorlalti, si care a fost de la inceput.

Biserica e una singura intradevar , dar sunt curios cum ai (re) ajuns la concluzia asta.

Pentru ca si eu am avut aceasta intoarcere in interiorul meu la credinta in Biserica (nu ca as fi fost plecat vreo clipa) , iar la mine s-a produs prin reamintirea rolului Duhului Sfant , alaturi de Hristos.

Astfel nici Cuvantul lui Dumnezeu , Evanghelia, nu e scazuta cu nimic, este in contiinuare de aceiasi importanta cu Traditia. Fizic Cuvantul a aparut din Traditie.

Dar revelatia este in continuarea prin Cuvantul lui Duumnezeu consfintit apoi in evanghelii.

Decat sa ne indeletnicim sa le separam , cel mai bine e sa le pretuim pe amandoua, fiecare in sectorul ei. Cuvantul ne da acces direct la Dumnezeu.

Iar Duhul Sfant ne da pe de o parte intelegerea lui ,pe de alta parte, prin Biserica , ne da Traditia , care este viata Cuvantului.

Hristos este totul si in toate , iar Duhul Sfant ne poarta nevazut catre Hristos, prin Biserica.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2026, 23:42:23
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
1.SOLA SCRIPTURA
Am observat acest curent,in care am căzut și eu in ultimii ani,și inclus mulți clerici și ierarhi ortodocși.
Nu am văzut niciun ierarh, patriarh, episcop, sau mitropolit să fie de părerea asta, nu în BOR.
Au fost câțiva foști preoți cred că-i numeri pe degetele de la o mână care au împânzit internetul, cu versiunea lor, nu se spune ce abateri, căderi, nereguli, au avut, sau ce carierism urmăreau ei când s-au apucat de preoție.

Până la urmă ispita financiară, arghirofilia, e una dintre cele 3 mari ispite descrise de Sfântul Ioan Gură de Aur în tratatul despre preoție.

Citat:
Mai puțin am văzut asta în mediul catolic,care este mai vertical!
Parcă era un tip greco-catolic, unul ce avea canal youtube și își făcuse un fel de asociație bisericească, Dani Sfart și el o dădea cu sola scriptura.

Citat:
S-au preluat acest obicei de a umbla cu Biblia la purtător și această bătălie a citatelor biblice și a raportării a orice aspect la în pasaj biblic.
Din ce am observat părintele Cleopa știa Biblia pe de rost, dar folosea integral Biblie plus predanie.

Citat:
Vreau deasemenea să atrag atenția asupra unei mari capcane în care am cazut extrem de multe ori și pe care un coleg de forum,a menționat-o (CristianR) ,și deasemenea alt coleg de forum o știe extrem de bine(Iorest).
De vreo 10-15 ani am observat această fervoare a ta, activată în special în posturi care au încărcătură mare spirituală, niciodată prin concedii sau alt timp liber.
Chiar mă mira câtă energie ai să te ții de postări, având în vedere că ai și loc de muncă și alte obligații gospodărești, plus întreținerea unei mașini, de plătit impozite șamd.

Citat:
Tocmai aceste “întoarceri” ale celor tulburați, instabili, luptați etc.
Până la urmă toți au anumite căutări, chestia era că e bine să tragi și linie la un moment dat.
Vechi 28.02.2026, 11:02:14
Senior Member

Implicit

Până la urmă știi cum e...

Prin Ortodoxie am intrat în acest vârtej religios, spiritual sau cum vrei să-i zici și deasemenea tot prin Ortodoxie cred că voi ieși din el.

Adică clar liniște n-am avut niciodată sau pace în această relație cu spiritualitatea, însă am avut intensitate și trăire și m-am simțit viu,asta este clar.

Însă vine vremea,vorba ta Iorest, să mai pui și punct.

Fiindcă la mine asta este ca la păcănele,am intrat și nu mă pot opri.

Devine o adicție,care mă consumă.

Bine o poți numi și pasiune,sau dedicare.... Însă chiar am nevoie de un "concediu":))

Dar nu știu cum și unde să mi-l iau!

Așa o zonă neutră,un vid.

Adică cumva lupta cu Creștinismul sau interiorul Creștinismului este finalizată pentru mine.

Și cum eu nu pot sta liniștit,voi căuta probabil alte lupte,alte fronturi.

Însă tocmai asta încerc să evit sau amân.
Vechi 28.02.2026, 12:50:56
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Concediu ar putea fi predarea ta in mana Duhului , renuntare a tine , si cautarea mereu a Adevarului obiectiv si valabil si pentru cedilalti. Si adaugarea ta de propriile caramizi la acest adevar.

Concediul e scaparea de demonul ideilor proprii, si remodelarea lor in ideile Bisericii si mai exact ale Duhului. Asta ne absolva de multe griji

Iar viitoarea lupta este intotdeauna cea mai grea : lupta cu tine insuti, cu mandria, cu parerea de sine , cu sipararea, cu intoleranta , cu ne-blandetea , cu ranirea aproapelui ,intr-un cu zacerea in desfatarea eului propriu.

Nu vei piede nimic din tine , ci doar te vei descatusa de balast

PS
Astea s valabile la mine , nu le lua ca si observatii , ca as deprercia ceva la tine, sunt doar auto-cunoastere
Reply With Quote
Vechi 28.02.2026, 14:00:39
Senior Member

Implicit

Să reformulez un pic...

1."Lupta mea", și nu-l citez pe Hitler,că și el avut lupta lui "Mein Kampf":))

Da el e boss in fundul Iadului,eu sunt ratat în toate 3,rai,iad, pământ...

Revenind,deci Lupta mea,a ajuns într-un punct oarecum unde trebuie să admit ori înfrângerea,ori să aleg o tabără,ori să schimb frontul.

Fiindcă era o luptă oarecum fără sens,aparent cel puțin.

Așa cum spusesem,unii colegi știu despre ce vorbesc,de pe forum fiindcă m-au "însoțit de-a lungul cel puțin al unui deceniu în aceste"lupte " ,mai degrabă a la Don Quijote.

2.Admit învingătorul,dar nu și faptul că voi merge în tabăra lui și nici n-am certitudine că voi fi invitat sau promit acolo.

3.Singura certitudine este că nu mai am ce sau de ce să lupt pe acest front al Creștinismului.

Și implicit să admit că am greșit aproape din toate punctele de vedere privind interpretarea lui,ca și creștin.

Adică dacă eram cel puțin într-o singură tabăra: islamică, iudaică, creștină...

Dar n-am fost niciodată nici în una, așa că chiar și punctele mele de vedere din perspectiva iudaică, islamică etc,au fost eronate..

4.Nu m-am convertit la Creștinism,pur și simplu mi-am recunoscut erorile,și admit Creștinismul Tradițional, respectiv Ortodox și Catolic că având singurul autoritatea din toate punctele de vedere să învețe,să conducă, să administreze etc tot ce ține de Creștinism.

PS

În privința "concediului"mă refeream concediu de la ce făceam eu în.mod compulsiv, adică să-mi fac capul cu chestiile astea despre care acum admit că sunt greșite, simple,erezii, percepții puterile de minte superficială,care se crede mare teolog etc...

Adică probabil îmi voi alege alt domeniu unde sa foleseec constructiv aceste "porniri" ,chiar dacă că "hobby", însă desigur nu voi renunța la o participare "normală" la Biserica Ortodoxă/Catolică, însă că simplu "participant" și atât.

Last edited by Seraphim7; 28.02.2026 at 14:11:58.
Reply With Quote
Răspunde