Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.02.2010, 13:57:01
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bilibox Vezi mesajul
Credinta vine din copilarie...fiecare cu ce a fost invatat si ce i-a fost varat pe gat de mic copil.
La mine nu a fost asa.

Citat:
Probabil o parte este datorata si creierului care ar fi predispus sa creada in...ceva ....o teorie zice ca
"the human brain once assumed a state known as a bicameral mind in which cognitive functions are divided between one part of the brain which appears to be "speaking", and a second part which listens and obeys. "
O alta teorie. Sa revii cand vor descoperi oamenii de stiinta cum functioneaza creierul.

Citat:
Totusi traim in secolul 21 si nu inteleg cum cineva mai crede in zei , cand scrie de pe un computer ajutat de tranzistoare ce sunt aproape la fel de mari cu a miliarda parte dintr-un metru.
Tocmai de aia trebuie sa exite un Zeu, ca altfel n-am fi descoperit nimic. Mai mult, existenta nu ar fi fost posibila fara o Ratiune cauzatoare.

Eu personal consider inventarea tranzistorului o mare minune deloc intamplatoare. Vorbesc din perspectiva unui absolvent de Electronica si Telecomunicatii.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 14:16:31
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de umila123 Vezi mesajul
cu iertatrea ceruta inainte,iti pun si eu o intrebare:cum crezi ca bunica si altii ca ea ,nestiutori de carte,au ajuns sa cunoasca,in intelegere si practica? bine...Sfanta traditie incuba exact afirmatia ta! dar...aceea scanteie data de Dumnezeu fiecaruia,capacitatea harica de a decela binele de rau,si liberul arbitru ,nu ar putea oare sa fie "zestre" de inceput pt fiecare om ,rod al creatiei divine??
Si eu cu iertare iti raspund. Credinta ca virtute teologica nu inseamna adeziunea fata de niste pricipii, pe care mintea le accepta sau nu. Credinta este raspunsul la chemarea iubitoarea a lui Dumnezeu cel personal. Este increderea mea intr-o persoana. De aceea am spus ca ea provine si se naste in mine printr-o persoana. Ca intr-un dialog al iubirii- unul cheama celalalt raspunde.
Normal ca Dumnezeu ne-a creat pentru acest dialog sau capabili de dialog-sau cum spunea Parintele Staniloae- "suntem agraiti".
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 14:21:48
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Atunci cum explici varietatea credintelor?
Despre varietatea credintelor si religiilor, frumos, explica Eliade in Nostalgia originilor. Pentru ca in majoritatea religiilor intalnim o reminiscenta din revelatia primordiala ne determina sa concluzionam ca exista o nostalgie a originilor. Anumite popoare au ramas fidele fata de acest adevar revelat, iar alte popoare au transmis intr-un mod alterat adevarul revelat- de aceea avem mai multe religii.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 14:51:43
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
O alta teorie. Sa revii cand vor descoperi oamenii de stiinta cum functioneaza creierul.
Si daca descopera, ce te faci? God of the gaps ain't real man!!!
Citat:
Tocmai de aia trebuie sa exite un Zeu, ca altfel n-am fi descoperit nimic.
Totusi foarte multe descoperiri sau inventii au fost facute de oameni de alte religie sau atei. De exemplu, civilizatia greaca este super tare la capitolul asta. Eu chiar banuiam ca cutremurul din Haiti e cauzat de mania zeilor greci pe care nu-i mai baga nimeni in seama! :D
Citat:
Mai mult, existenta nu ar fi fost posibila fara o Ratiune cauzatoare.
Sa inteleg ca tu stii toate modurile prin care existenta ar fi fost posibila si niciunul nu exclude o ratiune cauzatoare? De ce evolutia nu e posibila?
Citat:
Eu personal consider inventarea tranzistorului o mare minune deloc intamplatoare.
Normal, oamenii aia erau pregatiti! (Shockley era si ateu printe altele. Ateii fac minuni! E cazul sa te convertesti la ateism!)
Citat:
Vorbesc din perspectiva unui absolvent de Electronica si Telecomunicatii.
No offence dar astazi cam multi termina facultatea. Chiar te rog sa nu intelegi gresit, nu spun ca n-ar fi trebuit s-o termini dar faptul ca ai o diploma nu e niciun fel de garantie. Ca sa nu mai zic de doctorat.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 15:00:02
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Daca vei intreba pe orice om care crede, pe ce cale s-a salasluit credinta in el, cred ca iti va raspunde ca printr-un alt om. Nu cred ca exista om sa-si fi castigat credinta din natura, din lumea vazuta impersonala.
Ca bine zici. Atunci cand iti formezi credinta dupa capul tau sau asa cum ti se pare de obicei dai in altceva, erezii, secte etc.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 15:02:22
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Despre varietatea credintelor si religiilor, frumos, explica Eliade in Nostalgia originilor. Pentru ca in majoritatea religiilor intalnim o reminiscenta din revelatia primordiala ne determina sa concluzionam ca exista o nostalgie a originilor. Anumite popoare au ramas fidele fata de acest adevar revelat, iar alte popoare au transmis intr-un mod alterat adevarul revelat- de aceea avem mai multe religii.
Ok, sursa comuna! Atunci cum explici ca varietatea e cam mare! Exista zei cam sexuali in comparatie cu zeul crestin. Sau religii cu mai multi zei. Exista doua categorii mari de zei: zeii desertului si zeii junglei care au caracteristici corespunzatoare grupei din care fac parte depinzand doar de geografia locului in care au adepti. Exista mitologii extrem de diferite legate de crearea universului, omului, etc. Exista religii in care nu exista rai. Exista mitologii in care a existat un potop "la inceputul lumii" dar sunt "culmea" cele situate langa ape mari. Ceilalti plecasera mai devreme si totusi nu i-a luat apa care a cuprins tot Pamantul? Si ca tot veni vb de Pamant, el este reprezentat in diferite feluri in diferite religii, uneori extrem de fantezist.

Religiile au o sursa comuna dar nu e nicidecum una divina. Sursa e in creier. Si depinzand de dorintele si imaginatia celor ce au inventat zeii dupa chipul si asemanarea lor, zeii sunt extrem de variati.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 15:21:59
Bilibox_
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Tocmai de aia trebuie sa exite un Zeu, ca altfel n-am fi descoperit nimic. Mai mult, existenta nu ar fi fost posibila fara o Ratiune cauzatoare.
Tocmai de aia trebuie sa nu existe Zeu, ca altfel n-am fi descoperit nimic. Existenta nu ar fi fost posibila cu o Ratiune cauzatoare.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 15:23:45
Bilibox_
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
daca era asa, eram cu totii ortodocsi si nu mai existau secte.
Mda...daca te nasteai in Africa, credeai in Brekyirihunuade...
Reply With Quote
Vechi 02.02.2010, 15:27:35
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bilibox_ Vezi mesajul
Mda...daca te nasteai in Africa, credeai in Brekyirihunuade...
Uite ca Dumnezeu a avut grija de mine sa ma nasc in Romania, tara ortodoxa.
Vechi 02.02.2010, 15:30:35
Bilibox_
Guest

Implicit

Acum ghiceste cine a avut grija de mine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sociologia credintei Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 92 03.02.2016 17:17:28
Marturisirea credintei antoniap Biserica Ortodoxa Romana 72 27.12.2013 19:30:21
Inceputul credintei... Man Teo Generalitati 143 10.09.2011 09:52:42
Nevoia credintei Kronos Generalitati 16 26.06.2011 17:17:25
Universul Credintei TVR C-tin Biserica Ortodoxa Romana 2 27.03.2008 23:56:48