Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.03.2012, 16:55:26
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Care Epifanius ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Epiphanius_of_Salamis
Vechi 18.03.2012, 19:19:28
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Care anume?

Dacă stai să analizezi atent, comparând B.O. cu B.A.Z.Ș. vei afla cu surprindere multitudinea de obiceiuri evreiești... în B.O.

Cam inutilă această scrupulozitate, căci Paștele în sine e o sărbătoare iudaică. Primii creștini nu [mai] serbau Paștele, căci pentru ei Hristos era Paștele (1 Cor.5,7). Cei care au urmat după apostoli au reintrodus Paștele. Hai să zicem nimic rău în asta, deși pe undeva era superfluu: atât față de Cina instituită de Hristos, cât și față de duminica instituită de cler.
Rămâne doar părăsirea sfatului dat de Epifanius la anul de grație 135:

"Să nu schimbi socotirea timpului, ci să-l sărbătorești în același timp cu frații tăi care au părăsit tăierea împrejur. Cu ei odată să ții Paștele.” (Epifanius, Împotriva ereticilor, 10, Patrologie greacă 42,356)

200 de ani mai târziu la Conciliul de la Niceea se modifică data sărbătoririi Paștelui.

Aici ai dreptate, neoprotestanții nu au așa ceva, ei respectă doar Biblia. E ceva rău în respecta prescripțiile Bibliei?
Citat:
Epiphanius of Salamis (inter 310–320 – 403) was bishop of Salamis at the end of the 4th century. He is considered a saint and a Church Father by both the Eastern Orthodox and Catholic Churches.

Deci nu putea scrie Epiphanius asta ceva in anul de gratie 135 asa cum sustii tu pentru ca el a trait 2 secole de gratie mai tarziu.
Vechi 18.03.2012, 19:25:48
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci când am spus: în acele vremuri tulburi când cezarul se amesteca în treburile interne ale Bisericii. Concret, în anul 321 când efectiv s-a legiferat sărbătorirea duminicii pentru creștini.
Exista dovezi ca se sarbatorea duminica inainte de anul 321 ? Cum este canonul 21 al sinodului de la Elvira din prima decada a sec IV ?

Si quis in civitate positus tres dominicas ad ecclesiam non accesserit, pauco tempore abstineatur, ut correptus esse videatur.

De ce aruncam totul in carca lui Constantin ? Nu-i destul ca-l judecati asa cum altii l-au judecat pe Pavel ?
Vechi 18.03.2012, 20:12:55
Banned

Implicit

Citat:
Epiphanius of Salamis (inter 310–320 – 403) was bishop of Salamis at the end of the 4th century. He is considered a saint and a Church Father by both the Eastern Orthodox and Catholic Churches.

Deci nu putea scrie Epiphanius asta ceva in anul de gratie 135 asa cum sustii tu pentru ca el a trait 2 secole de gratie mai tarziu.
M-am exprimat eu greșit. La 135 A.D. creștinii au părăsit sfatul dat de Epifanius (e drept, două secole mai târziu).

"Epifanie sugerează că, până în 135 AD, creștinii de pretutindeni țineau Paștile indiferent de ziua săptămânii (Epifanie, „Împotriva ereziilor”, 70, 10). " (Fenomenul istoric și teologia Nazarinenilor și Ebioniților cap.II)
Vechi 18.03.2012, 20:13:27
Banned

Implicit

Citat:
Exista dovezi ca se sarbatorea duminica inainte de anul 321 ? Cum este canonul 21 al sinodului de la Elvira din prima decada a sec IV ?

Si quis in civitate positus tres dominicas ad ecclesiam non accesserit, pauco tempore abstineatur, ut correptus esse videatur.

De ce aruncam totul in carca lui Constantin ? Nu-i destul ca-l judecati asa cum altii l-au judecat pe Pavel ?
Bineînțeles că există dovezi. Constantin a fost primul care a decretat această sărbătorire.
Vechi 18.03.2012, 21:24:12
Senior Member

Implicit

Citat:
M-am exprimat eu greșit. La 135 A.D. creștinii au părăsit sfatul dat de Epifanius (e drept, două secole mai târziu).

"Epifanie sugerează că, până în 135 AD, creștinii de pretutindeni țineau Paștile indiferent de ziua săptămânii (Epifanie, „Împotriva ereziilor”, 70, 10). " (Fenomenul istoric și teologia Nazarinenilor și Ebioniților cap.II)
Citat:
Bineînțeles că există dovezi. Constantin a fost primul care a decretat această sărbătorire.
Scuze cred ca ambele afirmatii sant ilogice si nu merita discutate.
Vechi 18.03.2012, 21:56:39
Banned

Implicit

Citat:
Scuze cred ca ambele afirmatii sant ilogice si nu merita discutate.
Și cine mă rog stabilește că sunt ilogice?
Vechi 18.03.2012, 23:53:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Biserica post-apostolică (de la 135 A.D.) ținea Paștele, în schimb despre apostoli nu găsim scris că l-ar fi ținut, dimpotrivă:
Nu stiu daca scrie in Sfanta Scriptura ca Apostolii au tinut Pastile, la fel cum nu sunt scrise multe lucruri. In schimb in mod cert nu scrie ca nu au tinut, ce imi dai tu e doar interpretarea ta la acel mesaj. Ca sa iti dau un exemplu asemanator, Iisus este numir mielul, asta nu inseaman ca mieii au disparut sau ca nu mai mancau miei. Cam tot asa si cu acel pasaj, nu are legatura ca nu mai tineau Pastile.
In pasaj scrie de omul nou, nu de simbolurile Legii Vechi. Se vorbea despre desfranare, semetie, de acest aluat e vorba, despre nasterea data de Hristos prin har.
Citat:
Nu contează formatul (pătrat, dreptunghiular; 3/4, cu litere mari, NT+Psalmi, ori fascicole), ci contează faptul că ea a fost alcătuită de Duhul Sfânt. Biserica o folosea și până în sec. IV, chiar dacă în suluri separate pe autori (pentru VT), ori epistole separate adăugate mai târziu (pentru NT).
Dai fara sa vrei si raspunsul: Biserica o folosea. Referitor la date, Biserica a fost infiintata la Cincizecime, cand a fost trimis harul Duhului Safnt si Apostolii au inceput sa boteze. Cand s-a scris prima Evanghelie? Se presupune ca la cativa ani dupa. Iar ultima parte pe la sfarsitul secolului I, asadar o perioada nu a fost scris ceva, era doar Traditia transmisa oral. La fel cu Vechiul Testament, Adam si Eva au plecat cu ceva scris din Rai? Cum au transmis mai departe? ca Vechiul Testament apare scris abia pe timpul lui Moise, pana atunci nu era ceva scris.
Nu contesta nimeni ca Sfanta scriptura e in totalitate inspirata de Duhul Sfant.
Citat:
Fals! Îți dau un singur exemplu (ele fiind nenumărate) în care Hristos a spus să se scrie, și Hristos a pus să se scrie -culmea!- tocmai Bisericii despre care se spune că "a format" scriitura!
"Ceea ce vezi scrie în carte și trimite celor șapte Biserici: la Efes, și la Smirna, și la Pergam, și la Tiatira, și la Sardes, și la Filadelfia, și la Laodiceea." (Apoc.1,11 - versiunea Sinodală)
Nu are nicio legatura, cred ca ai interpretat gresit. Asta daca te referi la Sfanta Scriptura. Aici ii spune Sf. Ioan sa scrie aceasta revelatie si sa o trimita acelor biserici ("carte" inseamna scrisoare). Si stim ca Apocalipsa este ultima scrisa.
Citat:
Deci a fost modificată data Paștelui în raport cu Paștele iudaic. În acele vremuri tulburi ale amestecului cezarului în treburile Bisericii, cele două victime ale campaniei anti-iudaice au fost Sabatul și Paștele. Sabatul a fost schimbat în duminică și Paștele în Paștele duminical.
Cred ca ai inteles gresit, pana atunci era cea mai raspandita aceasta prectica, doar unii serbau la data de 14 si 16 Nissan. Gasesti istoria mai ampla aici: http://www.crestinortodox.ro/paste/s...lor-71137.html
Dar si dupa aceea s-a serbat o perioada diferit, in vest si in est. Nu are importanta prea mare, ceea ce e relevant e ca toti tineau Pastile, nu era nimeni sa nu tina dintre cei ce erau crestini.
Asta cu duminica nu mai are rost sa o discutam, e o marota doar adventista. S-a mai dat ca sunt citate ca se tinea duminica, in prima zi a saptamanii, inainte de sinodul II sau de Sf. Constantin.
Vechi 19.03.2012, 08:34:35
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu stiu daca scrie in Sfanta Scriptura ca Apostolii au tinut Pastile, la fel cum nu sunt scrise multe lucruri.
Nu, nu scrie nimic despre Paste in legea noua, a libertatii in Cristos. Dar haideti sa o luam logic, daca Il avem pe Cristos prin Duhul Sfant care este Mangaietor, Calauzitor, ce ne mai trebuie un simbol vechi si depasit? adica acel miel? la ce bun sa mai mancam un miel, la o data fixata (de Paste), cand stim ca acel miel a prefigurat pe Domnul insa Domnul a venit demult si este cu noi?
"osutafaraunu" a citat un verset din Biblie, 1 Corinteni 5:7, unde se arata fara dubii, extrem de clar ca Pastele din vechime a simbolizat pe Cristos si ca reprezinta un aluat vechi, care trebuie maturat (inlaturat), deoarece s-a implinit, adica jertfa a avut loc, "mielul" (adica Cristos), a fost sacrificat. Sa jertfesti un miel avea sens pana la implinirea acestei simbolistici, adica pana la sacrificiul Mielului, dupa aceea ce sens mai are???
Vechi 19.03.2012, 08:39:33
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Am avut discutii cu penticostalii, ca ei tin Pastele...bine dar, i-am intrebat, ce inseamna Paste (in engleza Pass-over)? le-am zis...pass over...a trece pe langa (literal). Ce semnifica asta pt un crestin? ei au raspuns ca Invierea...bine oameni buni, dar Invierea e una si "a trece pe langa" e altceva!!! ma mir ca unii care zic ca au darurile Duhului Sfant, ca profetesc si cate si mai cate, nu inteleg ceva atat de simplu, ca a trece pe langa se refera la ingerul care trecea pe langa casele evreilor evitandu-le sa le omoare primul nascut. Deci asta e ceva propriu si specific poporului evreu si nu are legatura cu Invierea Domnului. Ma mir ca Duhul nu le-a spus asta! de fapt, ce le-o spune Duhul penticostalilor, ca vad ca lucrurile importante nu le spune!?

Pe langa asta, de ce as serba Invierea Domnului si nu Moartea de jertfa, care zic eu ca e mai importanta in economia mantuirii?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfinti cu moaste Seraphim7 Moaste 4 04.11.2011 19:22:06
S-a umplut din nou Casa Domnului de comercianti? Marius22 Generalitati 11 12.08.2010 17:06:14
sfinti...chinezi? mariamary Moaste 3 03.03.2010 13:23:00
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui cerul Ioan_Ciobota Generalitati 2 20.04.2008 18:14:32
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05