Icoana Maicii Domnului din Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

Doua mari catedrale, in Moscova si in Sankt Patersburg, sunt inchinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din intreaga Rusie. Sarbatoarea Icoanei Maicii Domnului din Kazan de pe 22 octombrie a fost stabilita in semn de recunostinta pentru salvarea Moscovei si a Intregii Rusii de invazia poloneza din 1612, prin mijlocirea Maicii Domnului. Numele icoanei vine de la localitatea unde a aparut icoana. In textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obarsie tainica.

Icoana Maicii Domnului din Kazan

Fara nicio indoiala, reprezinta voia lui Dumnezeu ca dreapta credinta sa se raspandeasca din Rusia in randul poporului tatar. Iata de ce cucerirea  orasului Kazan de catre Tarul Ivan cel Groaznic nu a fost atat o cucerire teritoriala, cat un triumf religios. Aceasta victorie a fost considerata de care tar ca un dar al lui Dumnezeu, primit prin mijlocirea Maicii Domnului. In 1552, dupa cucurirea orasului, tarul a dat ordin sa se construiasca catedrala cu hramul Buna Vestire, in cinstea Imparatesei Cerurilor. Lucrarile au inceput in 1555, catedrala fiind finalizata cinci ani mai tarziu.

Maica Domnului din Kazan

In 1579 , Maica Domnului s-a aratat unei copile de 9 ani, pe nume Matrona, poruncindu-i sa-i scoata la lumina chipul frumos zugravit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Vedenia s-a repetat pana cand copila a inteles ca icoana trebuia luata de sub vatra odaii indicate. Pe 8 iulie 1579 aveau sa descopere icoana facatoare de minuni.

Vestea despre icoana descoperita in mod miraculos s-a raspandit in intregul oras. Grupuri intregi de oameni au inceput a se indrepta catre casa lor pentru a o vedea si a i se inchina.

Dusa din locul cu pricina, Fecioara din Kazan este purtata in procesiune in biserica Sfantului Nicolae, iar apoi in Catedrala Blagovesteniei (Buneivestiri), loc in care multi credinciosi alergand, au primit tamaduire sufleteasca si trupeasca.

Kazankaya

Aceste minunate fapte, si nu numai ele, l-au determinat pe Ivan cel Groaznic sa zideasca pe locul aparitiei o manastire de maici, unde a asezat icoana. Tanara Matrona si mama sa au devenit primele vietuitoare al acestui asezamant.

In 1594, au inceput lucrarile la o noua catedrala inchinata Maicii Domnului. Dupa un an, a fost sfintita de catre Mitropolitul Gherman.

Gratie donatiilor tarului icoana a fost ferecata cu aur, pietre pretioase si perle. Mai tarziu, o noua ferecatura a fost facuta de catre imparateasa Ecaterina.

In 1798, in timpul aceleiasi imparatese au inceput lucrarile la o noua catedrala. Aceasta a fost sfintita in 1808.

Maica Domnului din Kazan

In noaptea de 29 iunie 1904, cativa hoti au patruns in catedrala Manastirii din Kazan furand icoana Maicii Domnului. Nu dupa mult timp, hotii au fost prinsi insa icoana disparuse. Acestia au declarat ca icoana fusese taiata in bucati, iar apoi arsa. Multa vreme nu s-a mai stiut nimic de Icoana Maicii Domnului din Kazan, in legatura cu disparitia ei aparand diverse scenarii.  O astfel de icoana a fost achizitionata de catre "Armata Albastra" a Doamnei Noastre din Fatima si dusa in Portugalia. In 1993 icoana din Fatima a fost data Papei Ioan al II-lea, care a dus-o la Vatican, pastrand-o vreme de unsprezece ani. Multi spun ca de fapt ar fi  o copie a originalului,  pictata,  dupa cum spun expertii, in jurul anului 1730.

Papa Ioan Paul al II a dorit sa inapoieze icoana Bisericii Ortodoxe Ruse. Astfel, pe 26 august 2004 a fost scosa spre inchinare in altarul Catedralei Sfantul Petru iar peste doua zile avea sa fie oferita poporului rus. Pe 21 iulie 2005, Patriarhul Alexie al II-lea a mutat icoana in catedrala Buna Vestire din Kazan Kremlin.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

21 Octombrie 2016

Vizualizari: 22304

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului din Kazan 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE