Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin, praznuita pe 26 iunie, este una cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din Rusia. Icoana este pastrata in prezent la Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin (aprox. 200 km de Sankt Petersburg). Se poate spune insa ca nu exista in Rusia, vreo biseri­ca in care sa nu se afle o copie a acestei icoa­ne a Nascatoarei de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului de la Tihvin apartine tipului iconografic "Hodighitria" sau "Aratatoarea caii". Potrivit traditiei aceasta icoana ar fi zugravita chiar de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Traditia sustine ca Sfantul Apostol, dupa ce a inche­iat de pictat icoana, a dus-o pe aceasta inaintea Fecioarei spre binecuvantare. Maica Domnului, vazand icoana si amintindu-si de prorocia: "De acum ma vor ferici toate neamurile", a rostit Sfantului Luca prin cuvintele acestea: "Darul meu sa fie cu aceas­ta icoana!" 

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Inca din acel timp, Maica Domnului raspunde prin minuni la rugaciunile rostite inaintea acestei icoane. Mai departe traditia consemneaza faptul ca icoana l-a insotit pe Sfantul Apostol Luca in cala­toriile sale misionare pana in Antiohia, unde ea va ramane pentru o vre­me. Icoana va ajunge, mai apoi, la Ierusalim si, in cele din urma, la Constantinopol, in biserica din Vlaherne.

In acest loc va ramane pana in 1383 cand s-a facut nevazuta din biserica. Icoana a fost zarita, venind pe apa, de niste pescari langa Novgorod , fiind cuprinsi de o lumina orbitoare. Dupa un timp icoana s-a facut nevazuta, aratandu-se in satul Vamocenit, de pe paraul Oiati, tot in regiunea Novgorod. Icoana a ramas pentru o vreme in acel sat, pe locul aflarii sale fiind ridicata o biserica inchinata Maicii Domnului. Inaintea icoanei s-au petrecut numeroase minuni si tamaduiri de boli.

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

Icoana s-a inal­tat iarasi in vazduh, purtata parca de o mana nevazuta; si s-a aratat in locul numit Kojela, unde s-a inal­tat iarasi un lacas de cult, iar mai apoi o biserica in cinstea Sfantului Acope­ramant al Maicii Domnului. Icoana a disparut insa si din acel loc, aratandu-se dupa un timp aproape de raul Tihvin. Potrivit traditiei, icoana Maicii Domnului de la Tihvin s-a ara­tat in vazduh in sapte locuri, savarsind multime de minuni, la aceasta fiind vazuti inchinandu-se chiar si ingeri. Istorisirile vechi spun ca, la Tihvin, insasi Nascatoarea de Dumnezeu a insemnat locul petrecerii icoanei sale, mutandu-se aceasta, intr-o noapte, de cealalta parte a raului. Pe acest loc s-a inaltat o manastire cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Pe lan­ga multimea de minuni si tamaduiri de felurite boli, icoana era vestita indeosebi pentru apararea crestinilor de ostirile pagane, ce cautau sa prade adeseori tinutul Tihvin.

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin

In secolul al XX-lea Manastirea Maicii Domnului de la Tihvin a parcurs, la fel ca intreaga Ortodoxie din Rusia, o istorie tumultoasa. Manastirea a fost inchisa in 1924, de puterea bolsevica. Icoana facatoare de minuni s-a aflat la muzeul raional din Tihvin pana in anul 1941. In timpul ocupatiei germane, vreme de doi ani, icoana s-a aflat in Catedra­la Sfanta Treime din Pskov. Apoi, aceasta va ajunge la Riga si in zona de ocupatie americana din Germania. Pana in 2004, icoana a fost pastrata Statele Unite (in Catedra­la Sfanta Treime din Chicago).  In anul 1995 Biserica Ortodoxa Rusa a primit in posesie o parte din vechea manastire din Tihvin - Biserica Adormirii Maicii Domnului si cateva constructii deteriorate. In anul 2004, icoana Maicii Domnului de Ia Tihvin s-a intors in Rusia, in vechea manastire de la Tihvin.

Radu Alexandru

25 Iunie 2015

Vizualizari: 15524

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului de la Tihvin 4.33 / 5 din 6 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • cristina olosuteanPostat la 2016-05-26 10:47

  Prea sfanta Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ne pe noi. Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine toate neamurile.Slava tie, o icoana cu mare dar,m-a vindecat sufleteste si trupeste,Doamne ajuta!

 • cristina olosuteanPostat la 2016-05-26 10:39

  Prea sfanta Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ne pe noi. Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine toate neamurile.Slava tie, o icoana cu mare dar,m-a vindecat sufleteste si trupeste,Doamne ajuta!

 • simona turkPostat la 2015-06-26 14:55

  O,Preasfanta si Preacurata Maica Domnului,tu zorii si leaganul mantuirii noastre,chipul nostru de smerenie si ascultare,ocrotitoarea si mijlocitoarea noastra inaintea tronului lui Dumnezeu,roaga-te neincetat pentru noi,dimpreuna cu Sfintii Apostoli!(RUGACIUNEA SFANTULUI NICOLAE VELIMIROVICI)

 • miron elenaPostat la 2013-11-03 18:49

  cu binecuvintarea celui de sus mam inchinat si eu acestei icoane facatoare de minuni azi la brescia.italia.va multumim.maicuta domnului ai grija de noi pacatosii.doamne ajutane pe toti.elena.italia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE