Icoana Maicii Domnului - Potoleste intristarile noastre

Icoana Maicii Domnului - Potoleste intristarile noastre Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului numita "Potoleste intristarile noastre" este cinstita in chip deosebit pe 25 ianuarie. Icoana mai este praznuita si in zilele de 25 septembrie si 9 octombrie. Icoana "Potoleste intristarile noastre" a fost adusa in Moscova de catre cazaci, in vremea domniei tarului Mihail Fiodorovici (1613-1645), si se afla in Biserica Sfantul Nicolae, din cartierul Sadovniki Pupisevo. In aceasta biserica se pastrau si o serie de insemnari despre multe dintre minunile petrecute inaintea acestei sfinte icoane, insa incendiul din anul 1771 va distruge intreaga arhiva a bisericii.

Dintre minunile din vechime ale acestei sfinte icoane se pastreaza doar amintirea unei minunate aratari a Maicii Domnului, intamplata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Astfel, o doamna instarita, care locuia departe de Moscova, zacea de multa vreme la pat, fiind chinuita de o boala grea.

Deoarece medicii nu mai sperau ca boala sa fie tamaduita, femeia isi astepta tacuta sfarsitul. La un moment dat insa, noaptea, in somn, femeii i s-a aratat Maica Domnului, zicandu-i: "Porunceste sa te duca la Moscova. Acolo, in biserica Sfantului Nicolae, se afla icoana Maicii Domnului cu inscriptia: "Potoleste intristarile noastre". Roaga-te inaintea ei si vei primi vindecare."

Miscata profund de mila lui Dumnezeu si a Maicii Domnului, femeia a pornit la drum, in pofida greutatii nespus de mari pe care i-o provoca boala. Odata ajunsa in Moscova, dupa multe cautari, femeia a aflat biserica despre care i-a spus Maica Domnului. Cercetand insa biserica, ea n-a vazut icoana despre care i s-a spus in vis. Pentru aceasta, ea a inceput sa-i povesteasca preotului despre visul cel minunat.

Afland preotul cele despre icoana, a cerut unui baiat sa aduca din clopotnita toate icoanele cu Maica Domnului. Odata aduse icoanele cu pricina, intre ele s-a aflat si vechea icoana a Maicii Domnului, pe marginea careia statea scris: "Potoleste intristarile noastre." In acel moment, femeia cea bolnava, care pana atunci nu putea sa-si miste nici macar mana, spre mirarea tuturor, si-a facut semnul Sfintei Cruci, s-a sculat in picioare si, fara ajutorul nimanui, s-a apropiat de icoana si a sarutat-o.

Din acel moment, icoana Maicii Domnului a fost asezata la loc de mare cinste, in biserica moscovita inchinata Sfantului Nicolae. Mai apoi, in cinstea ei a fost amenajat chiar si un mic altar. Deoarece tamaduirea femeii celei bolnave a avut loc in ziua de 25 ianuarie 1760, slujitorii bisericii au randuit ca zi de praznuire a icoanei tocmai aceasta zi. Nu dupa mult timp, cu multa rugaciune, a fost alcatuit si Acatistul Maicii Domnului "Potoleste intristarile noastre".

Imediat, inaintea icoanei, din toate orasele au inceput sa soseasca fel de fel de suferinzi, iar puterea lui Dumnezeu s-a aratat in numeroase alte minuni. Un numar foarte mare de minuni s-au savarsit inaintea acestei icoane a Maicii Domnului mai ales in timpul epidemiei din anul 1771.

Mai multe copii ale acestei icoane au fost impartite in intreaga Rusie, numai in Moscova aflandu-se patru icoane purtand acelasi nume, care au fost preamarite prin numeroase minuni. In cinstea altor mari minuni, icoana mai este praznuita si in zilele de 25 septembrie si 9 octombrie.

Icoana Maicii Domnului - Potoleste Intristarile Noastre

Icoana Maica Domnului numita "Potoleste intristarile noastre" o infatiseaza pe Maica Domnului tinand Pruncul cu mana dreapta, in vreme ce mana stanga se afla lipita de obraz. Pruncul tine in mana Sa un pergament desfasurat pe care sta scris: "Potoleste intristarea mea!"

Rugaciune catre Maica Domnului, pentru potolirea intristarilor

Minunata izbavire si aparare ne-a daruit noua cinstitul tau chip, Preacuvantata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ca izbavindu-ne de rele, prin aratarea lui, si cautand spre el, multumiri aducem tie, noi, robii tai, Nascatoare de Dumnezeu: ci ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, bucuria noastra, izbaveste-ne pe noi de tot raul si alina intristarile noastre!

O, Maica prealaudata, cereasca Imparateasa si Stapana, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce ai nascut pe Cuvantul mai Sfant decat toti sfintii! Primind prinosul nostru de acum, potoleste intristarile noastre si ne izbaveste de toate necazurile, nevoile, tristetele si ne scapa de osanda cea vesnica si chinul care va sa fie, si ne invredniceste a ne salaslui in vesnicile corturi ale raiului pe noi, robii tai, care strigam: Aliluia!

Teodor Danalache

Icoana Maicii Domnului - Potoleste Intristarile Noastre

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

09 Octombrie 2017

Vizualizari: 44307

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului - Potoleste intristarile noastre 5.00 / 5 din 4 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • Maria PinteaPostat la 2012-11-22 22:41

  Cantare de umilinta primeste de la noi,Cereasca imparateasa,si rugaciunea adsa tie ascult-,Fecioara de Dumnezeu Nascatoare:ca la tine intru nevoi,necazuri si intriatari alergam si inaintea Ta varsam lacrimi in restristile noastre,si ne rugam:"Potoleste intristarile noastre si primeste aceasta jertfa arobilor tai(familia mea),care striga :Aliluia "Codac 11" Acatistul Icoanei Maicii domnului"Potoleste intristarile noastre"

 • Leahu Laura ElenaPostat la 2012-04-22 13:48

  Hristos a înviat!O, Maică prealăudată, cerească Împărăteasa şi Stăpână, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ai născut pe singurul Tău Fiu Domnul Nostru Iisus Hristos roagă-te Lui pentru toată familia mea şi sporul casei mele, să ne miluiască şi să ne mântuiască cu binecuvântare, sănătate, bucurii şi izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm Ţie: Bucură-te, bucuria noastră, izbăveşte-ne pe noi de tot răul si alina întristările noastre!Amin!

 • adriana alboPostat la 2012-01-11 20:37

  doamne maicuta sfanta cea pura si curata si adevarata intre femeii roaga-te lui hristos fiul lui dumnezeu ca sa miluiasca , mantuiasca cu binecantare ,sanatate bucurii ne-asteptate prin mana ta cereasca doamne ca toate l-e poti cate l-e voiesti . casa si familia noastra doamne ajuta Amin te voi lauda in vecii cu multumiri

 • marioara caliciPostat la 2011-12-14 22:57

  maica sfanta sa ne aiba in paza.

 • Marioara MihelePostat la 2011-12-13 19:36

  Maicuta Sfinta sa ne fie tuturora de mare ajutor ,

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE