Icoana Prodromita

Icoana Prodromita Mareste imaginea.

Pe 12 iulie facem pomenirea Sfintei Icoane Prodromita. Chipul Maicii Domnului si cel al Pruncului Iisus au nuanta graului, Sfintele lor Fete se schimba miraculos, uneori intunecandu-se, alteori luminandu-se. Icoana este nefacuta de mana omeneasca. A fost supusa cercetarilor, analizata la microscop, si nu s-au gasit urme de pensula.

In anul 1863, la rugamintea ieroschimonahului Nifon Ionescu, primul staret al Schitul romanesc Prodromu, batranul zugrav iesean Iordache Nicolae a fost chemat sa picteze o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul. Dupa mai multe incercari nereusite, Sfintele Chipuri ale Maicii Domnului si Pruncului au fost realizate in chip minunat. Iata ce relateaza Iordache Nicolae cu privire la modul in care a fost finalizata aceasta icoana: "Eu, Iordache Nicolau, zugrav din targul Iasi, am zugravit aceasta sfanta icoana a Maicei Domnului cu insasi mana mea, la care a venit o minune: dupa ce am ispravit vesmintele, dupa mestesugul zugravirii mele, m-am apucat sa lucrez fetele Maicei Domnului si a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a iesit din potriva, pentru care foarte mult m-am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul. A doua zi, dupa ce m-am sculat, am facut trei metanii inaintea Maicei Domnului, rugandu-ma sa-mi lumineze mintea, sa pot ispravi sfanta ei icoana. Cand m-am dus sa ma apuc de lucru, am aflat chipurile drese desavarsit, precum se vede. Vazand aceasta minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi o gresala a fost aceasta ca am dat lustru la o asemenea minune". Aceasta insemnare este prezenta in Manastirea Prodromu din Muntele Athos, datata 29 iunie 1863, Iasi.

S-a ales ca sarbatoarea icoanei minunate a Maicii Domnului sa fie praznuita pe 12 iulie, inainte de Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil, ingerul binevestitor al Nascatoarei de Dumnezeu. Pana sa ajunga in Sfantul Munte Athos, cat a stat la Iasi s-au petrecut multe minuni consemnate in Sinaxarul din 12 iulie.

O copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromita se afla si la Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti. Este o reproducere fidela, in marime naturala, a Icoanei facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos, atat in ceea ce priveste pictura, cat si ferecatura ei.

Acatistul, Paraclisul si slujba Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului au fost alcatuite de arhimandritul Ian Parvulescu, staretul Manastirii Lainici, judetul Gorj si publicate in anul 2007 la Editura Evanghelismos.

Tropar, galsul 1:
"Nascatoare de Dumnezeu pururea Fecioara, sfintei si dumnezeiestii icoanei tale cu dragoste si cu credinta inchinandu-ne, o sarutam multumind; caci prin ea celor credinciosi daruiesti cu adevarat tamaduiri sufletelor si trupurilor. Pentru aceasta graim catre tine: slava fecioriei tale, slava milostivirii tale, slava purtarii tale de grija, ceea ce esti una binecuvantata!"

Condacul, glasul 8: "Chipului tau, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ne inchinam credinciosii, cinstindu-l dupa vrednicie; caci ne pazesti si ne izbavesti din ispite si din toate relele intamplari. Pentru aceasta multumind graim tie: Bucura-te, Fecioara, nadejdea si slava crestinilor!".

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2017

Vizualizari: 9315

Voteaza:

Icoana Prodromita 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

icoana prodromita

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE