Felurile postului

Felurile postului Mareste imaginea.

 

Disciplina bisericeasca privitoare la posturi. Felurile postirii.

 

Din punct de vedere al felului sau asprimii lui, postul poate fi de mai multe   feluri sau grade :

 

a)  Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisa, care    consta    in abtinerea completa de  la orice fel de mancare si bautura pe un timp anumit. Ex: postul tinut de Moise pe muntele Sinai.

 

b)  Postul aspru , in care se ingaduie numai consumarea de hrana uscata : paine,   fructe uscate sau seminte, legume si apa. E postul pe care l-a practicat Sf. Ioan Botezatorul in pustia Iordanului .

 

 c) Postul comun sau obisnuit, in care se admite consumarea mancarurilor gatite din alimente de origine vegetala, excluzandu-se  orice  aliment de provenienta  animala. 

 

d) Postul usor, numit si dezlegare, in care se ingaduie consumarea pestelui si a vinului, precum si a untdelemnului, in perioadele cand e impus post aspru.

 

Din punctul de vedere al extensiunii postului (al numarului celor ce postesc in acelasi timp), postul poate fi :

 

a)  Post general (obstesc), cand este tinut de Biserica intreaga ;

 

b) Post local (regional), cand este tinut numai de o parte a unei Bi­serici (o regiune, o eparhie, o localitate etc). Asemenea posturi se prac­ticau mai ales in trecut, cand erau randuite de conducerea Bisericii pentru diverse motive (doliu   gene­ral la moartea unei persoane importante, pentru   indepartarea diferitelor calamitati naturale sau nenorociri etc.) ;

 

c)  Postul particular (personal), tinut de fiecare credincios in parte, dupa nevoile sale proprii si in afara posturilor obstesti, prescrise de Bi­serica. 

 

Dupa durata (lungimea) lui, postul poate fi de doua feluri, si anume :

 

a)  Posturi de cate o singura zi ;

 

b)  Posturi de mai multe zile (posturi de durata).

Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2012

Vizualizari: 15973

Voteaza:

Felurile postului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE