Manastirea Dervent

15 vietuitori, viata de obste

Hram: Izvorul Tamaduirii, Sfanta Parascheva (biserica mare), Sfantul Gheorghe (paraclisul), inaltarea Sfintei Cruci (absida paraclisului ce adaposteste Crucea de leac)

Staret: arhim. Andrei Tudor

Cazare: 60 locuri

Adresa: sat Galita, com. Lipnita, 907224, jud. Constanta AccesDN 3, Constanta-Ostrov; la 123 km SV de Constanta

Manastirea Dervent - Traditia acestei Sfinte Manastiri ne spune ca pe malul drept al Dunarii, in apropiere, la o distanta de numai doi kilometri de manastirea Dervent, a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent, nume care inseamna lagar sau garnizoana romana dar si vad de trecere sau trecatoare in limba turca. Cetatea Dervent, dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036, a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava.

In 1923, PS llarie Teodorescu al Tomisului infiinteaza la Dervent o manastire pe terenul donat de familia Andreevici si Paraschiva Gheorghiu. In 1936, PS Gherontie al Tomisului pune piatra de temelie a actualei biserici, ridicata dupa proiectul arhitectului N. Sandulescu si sfintita pe 13 septembrie 1942. Din cauza Decretului 410/1959, manastirea a fost inchisa timp de zece ani. Din 1970 a functionat ca biserica de mir a satului invecinat, Galita. Pe 2 februarie 1990, parintele Elefterie Mihail primeste binecuvantarea de redeschidere a manastirii.

Mai multe informatii despre Manastirea Dervent.