Manastirea Maxineni

10 vietuitori, viata de obste

Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Acces: DJ 202 Braila (35 de km)-Ramnicu Sarat (57 km)

Staret: protos. Paisie Agache;

Adresa: com. Maxineni, 817090, jud. Braila

Manastirea Maxineni este situata in apropierea comunei Maxineni din judetul Braila,  la circa 35 km NV de Braila pe soseaua Braila - Focsani. Manastirea Maxineni a fost atestata pentru prima data la 2 septembrie 1637 si a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi de lemn, dupa ce, in timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanta strategica a zonei. Manastirea a fost enumerata de Matei Basarab, in hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, in randul marilor ctitorii.

Rolul de aparare, atribuit sfintei manastiri, explica grosimea neobisnuita a zidurilor: 1,5 m. In 1718, cand tatarii intra in Tara Romaneasca, Nicolae Mavrocordat va trimite pentru tratativele ce urmau sa aiba loc la Manastirea Maxineni doi inalti demnitari, demonstrandu-se prin aceasta importanta acordata manastirii.

In 1750, manastirea devine metoc al Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti. In anul 1856 ajunge in ruina si Manastirea Maxineni va fi transformata in biserica de mir, iar dupa 1877 va fi inchisa. Zidurile manastirii sunt distruse in februarie 1917, in urma bombardamentelor armatei germane si a aruncarii in aer de catre armata rusa a unui depozit de munitie. Pe data de 24 iunie 1990 se oficiaza aici prima Sfanta Liturghie arhiereasca, de catre IPS Casian al Dunarii de Jos, fiind numit cu acel prilej staret al manastirii  protosinghelul Simion Victor Ovezea.