Manastirea Zamfira

30 vietuitoare, viata de sine

Hram: inaltarea Domnului, Sfantul Nifon al Constantinopolului

Acces: Bucuresti-Ploiesti (pe DN 1/E 60)-Zamfira (DN 1 A), 83 km. Manastirea se afla in latura de SV a satului (DJ 217), la 2 km V din DN 1 A. Din Ploiesti pana la manastire, 19 km;

Stareta: monahia Fanuria Berica;

Adresa: sat Zamfira, com. Lipanesti, 107340, jud. Prahova

Manastirea Zamfira a fost ctitorita de arhimandritul Eftimie, staret al Manastirii Ghighiu. Numele Manastirii Zamfira provine de la donatoarea mosiei pe care s-a inceput construirea acestei vetre monahale, jupanita Zamfira. Aceasta incepe inaltarea bisericii cu hramul Sf. Treime pe la 1716-1720, biserica fiind terminata de nora sa Smaranda.

Pictura interioara a fost executata de Nicolae Grigorescu, pe cand pictorul avea varsta de doar 18 ani. Biserica a fost sfintita la data de 8 septembrie 1857. In anul 1959, maicile sunt obligate sa paraseasca manastirea. Peste zece ani, monahia losefina Chirila, stareta Schitului Sf. Maria Techirghiol, se va instala in manastire cu binecuvantarea PF Justinian Marina, avand functia de ghid al bisericii manastirii. In curtea Manastirii Zamfira se afla mormintele familiei lui Nicolae lorga si cel al profesorului de muzica psaltica Stefanache Popescu.

Mai multe informatii despre Manastirea Zamfira.