Karl Christian Felmy

Karl Christian Felmy Mareste imaginea.

Karl Christian Felmy (Parintele diacon Vasili), nascut in traditia luterana si convertit la Ortodoxie, este considerat drept unul dintre cei mai mari teologi ortodocsi contemporani. Autor al unei opere de inalta tinuta academica, este cunoscut teologilor din Romania mai ales prin intermediul unor lucrari publicate in limba romana, precum "Dogmatica experientei ecleziale”, "De la Cina cea de Taina la Dumnezeiasca Liturghie”,  "Discos - innoirea teologiei ortodoxe contemporane”, dar si prin intermediul a numeroase studii si texte ale sale publicate in revistele teologice din tara noastra. Astfel, Karl Christian Felmy face parte din grupul acelor occidentali convertiti la Ortodoxie, impreuna cu teologul Jaroslav Pelikan, teologul Olivier Clement, parintele John Breck, arhimandritul Placide Deseille, episcopul Kallistos - Timothy Ware, al caror zel pentru traditia ortodoxa este foarte mare si care, prin experienta si marturia lor, transmit o invatatura vie.

Profesorul Karl Christian Felmy s-a nascut in anul 1938 la Leignitz in familia unui pastor luteran. Intre 1958-1964 a urmat studii de teologie evanghelica la Munster si Heidelberg. In 1964 si-a inceput cariera academica la Munster ( fiind asistent la Ostkirchen ), iar in 1969 si-a sustinut teza de doctorat cu titlul "Predica in Rusia Ortodoxa. Cercetari cu privire la continutul si specificul predicii ruse in a doua jumatate a secolului al XIX-lea”.

In perioada 1971-1975 a fost referent pentru Ortodoxie la biroul extern al EKD - Biserica Evanghelica din Germania, in Frankfurt, asistent iar apoi, din 1982 pana in 2003, profesor la catedra de Istorie si Teologie a Rasaritului Crestin din Erlangen-Nürnberg.

La inceputul anului 2007 s-a convertit la Ortodoxie in Biserica Rusa din Germania. Pe parcursul anului 2008 a primit hirotesia intru citet si hirotonia intru diacon, de acum purtand numele de parintele Vasili.

Karl Christian Felmy s-a intalnit cu Ortodoxia prin intermediul frumusetii dumnezeiestii Liturghii si a iconografiei ortodoxe. Legat de modul in care a cunoscut Ortodoxia acesta afirma intr-un interviu: "Inca foarte devreme am fost interesat de Ortodoxie. De ce? Numai Dumnezeu stie asta. Probabil ca a a avut de-a face cu faptul ca tatal meu, preot al Bisericii Lutherane, a fost membru al unei Fratii care facea eforturi pentru innoirea si trairea vietii cultice si sacramentale in Biserica Lutherana din acea vreme. Imi amintesc ca in acea perioada, eu, un tanar de 12 ani mi-am intrebat tatal ce este Ortodoxia. Asta inseamna ca exista un interes. Cand deja eram student la Teologie la Universitatea din Heidelberg, interesul pentru Ortodoxie s-a intensificat. Pe drumul catre Universitate se gasea o biserica vechi-catolica, unde in fiecare duminica se celebra Liturghia ortodoxa. Odata am trecut pe acolo in timp ce se oficia Sfanta Liturghie. De la acea data am mers adesea pentru a cunoaste Liturghia ortodoxa si pentru ca sa ma rog. Un al doilea impuls l-am primit in timpul pregatirii unei lucrari de seminar. In timp ce adunam material pentru aceasta lucrare in Biblioteca Institutului Ecumenic al Universitatii din Heidelberg, am deschis intamplator cartea lui Igor Smolici „Viata si invatatura staretilor” pe care am devorat-o cu entuziasm. De atunci sunt recunoscator pentru ca prima mea intalnire cu Ortodoxia a fost prin Sfanta Liturghie si printr-o minunata carte despre staretii rusi si nu prin manualele aride de Dogmatica sau prin Catehisme.”

Un rol hotarator in apropierea de Biserica Ortodoxa l-a avut si contactul cu iconografia. Icoanele detin un rol important in cercetarea sa fiind considerate un izvor important al teologiei ortodoxe. Interesul academic al profesorului Felmy si dragostea parintelui Vasili pentru iconografie s-au materializat cartea-album intitulata: Cartea Icoanelor lui Hristos (Das Buch der Christus-Ikonen). In cuprinsul a aproximativ 200 de pagini, avand o structura tripartita, cartea analizeaza, intr-un spatiu extins cu o bogatie vizuala unica pentru spatiul germanofon, Icoanele lui Hristos de la inceputuri pana in prezent.

Cu privire la semnificatia icoanei in lumea ortodoxa acesta precizeaza: "Icoana lui Hristos este pentru teologia Bisericii Ortodoxe cea mai importanta icoana prin excelenta. Aceasta este inteleasa ca loc al intalnirii cu Dumnezeu. Dumnezeu, Cel Ce este tainic, necuprins, de nedescris si astfel nici reprezentabil, a devenit reprezentabil in imagine, pentru ca a devenit Om in Iisus. Exista astfel doar o singura imagine autentica a lui Dumnezeu, imaginea unicului Sau Fiu, Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos". Baza, centrul si prototipul Icoanei Bisericii de Rasarit il reprezinta icoana Mantuitorului, toate celelalte reprezentari iconografice ale Maicii Domnului, Ingerilor si Sfintilor fiind in stransa legatura cu cea a lui Hristos, deoarece nu pot fi separate unele de altele in diferite genuri, ci apartin impreuna, fiind diferite fatete ale uneia si aceleiasi credinte, care in intruparea unicului Fiu nascut din Dumnezeu si in opera de mantuire implinita de El, s-au intalnit Cerul si Pamantul, iar nevazutul a devenit vazut”.

Dupa anul 1989 Karl Christian Felmy a vizitat Romania de mai multe ori sustinand prelegeri si acordand interviuri; in data de 21 octombrie 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" a Universitatii Bucuresti.

Karl Christian Felmy este astazi titularul Catedrei de Istorie si Teologie a Bisericii de Rasarit de la Facultatea de Teologie Evanghelica a Universitatii din Erlangen-Nurnberg.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2014

Vizualizari: 1619

Voteaza:

Karl Christian Felmy 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE