Vladimir Lossky

Vladimir Lossky Mareste imaginea.

Vladimir Lossky a fost fiul cunoscutului filosof rus Nicolas Onufriyevich Lossky. S-a nascut pe 8 iunie 1903, la sarbatoarea Sfintei Treimi, in Gottingen, Germania, unde tatal sau a activat cativa ani in mediul universitar. Lossky a trait impreuna cu familia in Petrograd pana in anul 1922, cand intreaga familie a fost exilata din Rusia.

In acest context, este foarte important de stiut ca Vladimir Lossky, ca tanar student, a asistat la procesul unuia dintre primii martiri ai Revolutiei din Rusia, Mitropolitul Veniamin de St. Petersburg, ulterior canonizat. Despre acest moment, Catherine Aslanoff afirma: "aceasta imagine din biserica, episcopul si credinciosii, uniti de sangele martirului, au miscat profund viitorul teolog”.

Desi avea doar 19 ani cand familia sa a fost exilata din Rusia, el terminase deja doi ani de studii la Universitatea din St. Petersburg.  Chiar daca pana in anul 1924 a locuit in Praga, Lossky a ales sa straiasca si sa studieze in Franta, petrecand in Paris cea mai mare parte a vietii sale.

Vladimir Lossky          Vladimir Lossky

Interesat de de Evul mediu francez, a devenit studentul si prietenul marelui medievalist Ferdinand Lot, profesor la Sorbona. Mai tarziu, a devenit discipol al lui Etienne Gilson, careia i-a ramas aproape pana la moartea sa. Gilson a scris prefata tezei lui Loskky despre misticul german Meister Echart, publicata postum.

Interesul lui Vladimir Lossky in legatura cu Echhart a fost starnit inca din timpul in care studia la Universitatea din St. Petersburg, unde Prof. Ivan Mikhailovich Grevs, un specialist in Parinti ai Bisericii de Apus, a atras atentia tanarului inspre Eckhart care avea sa devina obiectul cercetarilor sale, la propriu, pana in ultimele zile ale vietii sale.

In acelasi timp, un alt profesor si prieten al familiei, Lev Platonovich Karsavine, l-a introdus in teologia Parintilor Bisericii de Rasarit.

Toti acestia, impreuna cu N.P. Kondakov care preda in Praga, unde Vladimir Lossky s-a stabilit cu familia pana in 1924, au pus bazele orientarii acestuia spre teologia patristica.

Impreuna cu parintele Georges Florovsky (cu care acesta era foarte apropiat), Vladimir Lossky a fost in mod cert in randul celor care au dezvoltat fructuos mostenirea renasterii patristice, inceputa la mijlocul sec. al XIX-lea in Rusia.

Toate lucrarile teologice ale lui Vladimir Lossky, au fost scrise in limba franceza. In mod similar, cursurile pe care le-a tinut (de Dogmatica si Istoria Bisericii) la Institutul Saint Denis pana in 1953 au fost tinute in limba franceza, ca si cursurile pastorale, tinute in Exarhatul Patriarhiei Moscovei.

Dintre lucrarile teologice ale lui Vladimir Lossky, tiparite la noi, amintim:
-  "Teologia mistica a bisericii de rasarit”, Losski Vladimir, Ed. Anastasia
-  "Dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu”, Losski Vladimir, Ed.Humanitas
- "Teologia rusa din diaspora”, Toroczkai C.Iulian, Ed.Agnos

Teologia mistica a bisericii de rasarit - Vladimir Lossky          Introducere in Teologia Ortodoxa - Vladimir Lossky

Primind o temeinica pregatire filosofica, Vladimir Lossky a fost familiar  cu lumea  filosofica a vremii sale, cu toate problemele si metodele ei. Insa, a fost in aceeasi masura familiar, cu gandirea si spiritualitatea Parintilor.

Parintele Alexander Schmemann spunea despre moartea neasteptata a profesorului Vladimir Lossky, din februarie 1958, ca a lipsit Biserica Ortodoxa de unul din marii sai teologi, daruit si devotat slujitor, unul dintre cei pentru care teologia este, in Biserica, o harisma.  Vladimir Lossky stia ca "mai fericit este a da decat a lua”, si, prin urmare, a daruit cu prisosinta Bisericii si tuturor celor care au vrut sa primeasca de la el.

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4071

Voteaza:

Vladimir Lossky 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE