
Prima Denie din Postul Sfintelor Pasti este savarsita in miercurea din saptamana a cincea din Postul Mare. Este momentul in care se citeste integral Canonul Sfantului Andrei Criteanul, canon care s-a citit pe fragmente in primele patru zile din Postul Sfintelor Pasti. Tot in cadrul acestei Denii, se citeste si Viata Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Motivul pentru care Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta zi sa se citeasca integral Canonul Sfantului Andrei si Viata Sfintei Maria Egipteanca il aflam din sinaxar:
"Pentru ca Sfantul Post de patruzeci de zile se apropie de sfarsit si pentru ca nu cumva oamenii, lenevindu-se, sa se ingrijeasca mai putin de nevointele cele duhovnicesti si sa se departeze cu totul de a trai in cumpatare, marele Andrei, ca un adevarat invatator, prin cantarile Marelui Canon, in care istoriseste virtutile marilor barbati, precum si intoarcerea la credinta a celor rai, pregateste pe cei care se nevoiesc cu postul sa se poarte cu mai mult curaj si sa se indrepte cu barbatie spre nevointele postului ce-l mai au in fata.
Iar Sfantul Sofronie, prin minunata povestire despre viata Mariei Egipteanca, indupleca pe oameni sa ajunga din nou cumpatati, ii ridica spre Dumnezeu, ii sfatuieste sa nu mai cada si sa nu se deznadajduiasca chiar daca au cazut inainte in unele pacate. Si intr-adevar povestirea vietii Mariei Egipteanca infatiseaza cat este de mare iubirea de oameni si dragostea lui Dumnezeu fata de cei care doresc din tot sufletul sa se intoarca de la pacatele lor de mai-nainte".
Caderile persoanelor din Vechiul si Noul Testament ne sunt descoperite ca sa ne lipsim de ele, in vreme ce modele pilduitoare trebuie urmate. In Canonul cel Mare este cuprinsa toata istoria mantuirii, de la facere si pana la Patimile Mantuitorului. Mesajul central al Canonului este pocainta. Pocainta poate fi definita ca intoarcere de la starea "impotriva firii" la cea "dupa fire" sau conforma cu firea, si ca intoarcere de la diavol la Dumnezeu. Canonul e destinat sa aduca aminte de starea din care a cazut omul pentru ca tot credinciosul sa constientizeze tragismul in care se gaseste acum si sa primeasca putere pentru lupta pocaintei. Sfantul Ioan Scararul spune: "Nu vom fi acuzati ca n-am facut minuni, ca n-am fost teologi, ca n-am avut vedenii, dar va trebui sa dam seama lui Dumnezeu ca nu ne-am plans pacatele".
Canonul cel Mare ne pune inainte chipurile de pocainta din cele 250 de tropare alcatuite de Sfantul Ierarh Andrei Criteanul pentru indreptare si ridicare din patimi si "indeamna tot sufletul sa ravneasca si sa urmeze, dupa putere, toate faptele bune ale istoriei Vechiului si Noului Testament, sa fuga de toate faptele rele si sa alerge intotdeauna la Dumnezeu, prin pocainta, prin lacrimi si marturisire si prin alte fapte bine placute lui Dumnezeu", dupa cum aflam din sinaxar.
Mentionam ca a doua Denie din Postul Sfintelor Pasti este savarsita in vinerea din saptamana a cincea din Postul Mare, cand se citeste Imnul Acatist, cunoscut si sub numele de Acatistul Bunei Vestiri.
Urmatoarele Denii vor fi savarsite incepand cu Duminica Floriilor pana in Vinerea Mare.
Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc: in saptamana a V-a din Postul Mare si in Saptamana Patimilor. Cuvantul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna "priveghere" sau "slujba nocturna". Acestea sunt Utreniile care nu se mai savarsesc dimineata, ci in ajunul zilei, seara.
Iulian Predescu
-
Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc (Inceputul Postului Sfintelor Pasti. Zi aliturgica. Canonul Mare)
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Gherasim de la Iordan (Zi aliturgica. Canonul Mare)
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Mucenic Conon din Isauria (Canonul Mare)
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Canonul Mare)
Publicat in : Calendar ortodox -
Sfantul Cuvios Tit, facatorul de minuni (Denia Canonul Mare)
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.