Sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane

Astazi, 9 februarie 2010, in Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, s-a desfasurat sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane, organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale si culturale, economice si patrimoniale, format din membrii Sfantului Sinod si cate trei reprezentanti – un cleric si doi mireni – ai fiecarei eparhii.

In deschiderea lucrarilor, a avut loc un moment aniversar la implinirea - in ziua de 4 februarie 2010 - a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie (4 februarie 1925). Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat semnificatia acestui act istoric si a evocat memoria celor cinci fericiti intru adormire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane trecuti la Domnul, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu. In continuare, tinand cont de faptul ca cei cinci patriarhi au avut ca desiderat comun construirea Catedralei Mantuirii Neamului, a fost prezentat filmul cu titlul Catedrala Mantuirii Neamului, un dar pentru eternitate, realizat de catre postul de televiziune TRINITAS al Pariarhiei Romane. Filmul prezinta demersurile din ultimii doi ani ale Patriarhiei Romane pentru realizarea proiectului in vederea construirii viitoarei catedrale patriarhale.

Potrivit calendarului stabilit de catre sectorul de specialitate al Administratiei patriarhale, lucrarile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului vor incepe in luna august a acestui an, 2010, potrivit pliantului intitulat „CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI - UN DAR AL TAU PENTRU ETERNITATE”, editat recent de Patriarhia Romana.

Momentul aniversar s-a incheiat cu lansarea Enciclopediei Ortodoxiei Romanesti, aparuta la la Editura Institutului Biblic si de Misiune, din initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Tiparita in conditii grafice de exceptie la Tipografia Institutului Biblic si de Misiune, lucarea este o premiera pentru Biserica Ortodoxa Romana si a fost realizata de catre un colectiv de profesori si alti specialisti sub indrumarea Pr. Prof. univ. Mircea Pacurariu, membru corespondent al Academiei Romane.

In cadrul sedintei, a fost examinat si aprobat Raportul general anual al Consiliului National Bisericesc asupra activitatii Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2009, in ceea ce priveste lucrarea pastoral-misionara, social-filantropica, organizatorica, administrativa, construirea de noi locasuri de cult, viata monahala, invatamant teologic si religios in scolile publice, patrimoniu cultural bisericesc, activitatea cultural-misionara si editorial-tipografica, relatiile cu alte culte, grija pentru comunitatile ortodoxe romanesti din strainatate, relatiile bisericesti si interreligioase etc.

S-au bucurat de apreciere activitatile multiple ale Bisericii Ortodoxe Romane din anul 2009, intre care au fost evidentiate ridicarea a sase eparhii la rangul de arhiepiscopie si acordarea rangului de arhiepiscop onorific la doi ierarhi, cele 19 vizite canonice in eparhii ortodoxe romanesti din tara si strainatate efectuate de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si organizarea la Bucuresti a pelerinajului cu moastele Sfintilor Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Grigore de Nyssa, cu prilejul sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou (24-28 octombrie 2009).

A mai fost evidentiata opera social-filantropica din cuprinsul Patriarhiei Romane in care functioneaza 394 asezaminte social-filantropice, dintre care: 88 asezaminte pentru copii, 89 asezaminte pentru varstnici, 65 de centre pentru asistenta familiilor si persoanelor aflate in dificultate, 92 cantine si brutarii sociale, 25 centre medico-sociale si policlinici, 14 centre de diagnostic si tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoanele fara adapost, 4 centre pentru victimele violentei familiale si agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane, 9 gradinite si centre educationale etc. De serviciile si proiectele sociale desfasurate in eparhii (335 programe sociale), in anul 2009 au beneficiat 629.459 persoane din care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilitati, 333.882 persoane varstnice si 116.979 familii sarace etc.

In anul 2009, pentru sustinerea activitatilor social-filantropice si sprijinirea celor asistati si a sinistratilor, la nivelul Patriarhiei Romane, s-au cheltuit aproximativ 45.000.000 lei.

Intre activitatile cultural-misionare a fost remarcata lucrarea desfasurata de Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane format din Radio Trinitas, Televiziunea TRINITAS, publicatiile Lumina, Agentia de stiri Basilica si Biroul de Presa, care a devenit unul dintre cele mai importante si eficiente mijloace misionare ale Bisericii Ortodoxe Romane in societatea de astazi.

In zilele de 10-11 februarie 2010, la Resedinata patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, va avea loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Pe ordinea de zi se afla probleme de actualitate ale vietii bisericesti interne si externe.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

09 Februarie 2010

Vizualizari: 225

Voteaza:

Sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE