Tarul Ivan cel Groaznic si postul

Sfantul Cuvios Nicolae cel Nebun pentru Hristos alerga pe strazile Pskovului, prefacandu-se nebun, dar mustrandu-i pe oameni pentru pacatele lor ascunse si prorocind ceea ce avea sa li se intample.

Cand Ivan cel Groaznic a intrat in Pskov, tot orasul a fost cuprins de spaima cumplitului tar. Ca semn de bun venit tarului, locuitorii orasului au pus la portile caselor lor paine si sare, dar ei insisi au stat ascunsi inauntru. Cand primarul orasului l-a intampinat pe tar in fata bisericii, tinand pe maini un taler pe care se aflau paine si sare, tarul a lovit talerul cu mana, iar painea si sarea s-au raspandit pe jos.

In acel moment, in fata Tarului a aparut Cuviosul Nicolae, imbracat intr-o camasa lunga si incins cu o sfoara, topaind precum un copil in jurul unui bat, si a strigat:

- Ivanusca, Ivanusca, paine si sare sa mananci, iar nu trupuri si sange de oameni!

Garda tarului s-a repezit sa-l prinda pe Cuviosul Nicolae, dar el a fugit si a scapat, ascunzandu-se.

Tarul s-a interesat mai apoi de Cuviosul Nicolae, si afland cine este si unde locuieste, l-a vizitat la locuinta lui modesta. Aceea era prima saptamana din Sfantul si Marele Post al acelui an. Auzind ca Tarul vine la el, Cuviosul Nicolae a gasit o bucata de carne cruda si i-a oferit-o tarului, dupa ce mai intai i s-a inchinat, zicandu-i:

- Mananca, Ivanusa, mananca!

Manios, tarul Ivan cel Groaznic i-a raspuns:

- Eu sunt crestin si nu mananc carne in post!

Atunci, omul lui Dumnezeu i-a raspuns pe data:

- Cu adevarat, mult mai rau faci: tu te hranesti cu trupuri si cu sange de oameni, uitand nu numai de post, dar si de Dumnezeu!

Aceasta lectie a atins inima Tarului, care a plecat imediat din orasul Pskov, in care sosise tocmai cu intentia de a-l masacra.

03 Martie 2010

Vizualizari: 10669

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE