Un altfel de cersetor

Amurgul se lasa precum o cortina rosie peste orasul cu cladiri innegrite de smog, iar forfota incepu odata cu incheierea programului de lucru.

Letitia iesi in graba pe usa biroului din mahon, schitand un zambet amabil catre ceilalti colegi. Stia ca amabilitatea face parte din rutina serviciului. Puse pe un umar geanta neagra din lac, cu doua barete prinse in clame de metal, iar pe celalalt brat trenciul cambrat de culoare cenusie. Era o fire vesela si degaja un aer boem mostenit de la tatal ei pictor.

Ridica mana incinsa de un ceas auriu cu cadranul modern, patrat, si isi pironi ochii pe secundar care arata clipa de clipa scurgerea timpului. Oh, daca ai putea opri timpul in loc, gandi ea. Se duse catre fereastra intredeschisa de unde se itea o lumina obscura in holul lung al cladirii si zari copacii ce erau goliti de frunze iar crengile jilave de burnita de toamna tarzie.

La coltul strazii vazu un batran in straie ponosite care cerea mila trecatorilor.

Letitia se intreba:

- Pentru acest batran, oare, timpul conteaza?

Il stia de cand venise cu recomandarea pentru angajare. Fata lui ridata cu niste ochi in care licarea o lumina speciala, umil si parca stingherit de situatia lui de a apela la bunavointa oamenilor, emana multa caldura. Tanara se cauta in buzunare pentru ceva maruntis cu un gest de milostenie, dar observa fata batranului care se ridica spre ea cu un aer care ii era familiar.

Nu, nu era ca ceilalti, isi zise.
Nu era de meserie cersetor. Gandul acesta avea sa ii persiste mult timp in minte.

Batranul remarca miscarea fetei de uimire a Letitiei si isi lasa ochii in pamant rusinat de gandul citit din mintea fetei. Letitia scotocind precipitat prin buzunar nu stia ce sa mai faca, caci mai erau cativa pasi pana la batranul pe care vroia sa il cinsteasca cu cativa banuti si nu gasea nimic in buzunarul larg ca un burduf. Batranul cu ochii ageri schita un zambet larg ca si cum si-ar fi vazut o nepoata si ii spuse:

- Lasa fata tatii, Domnul va sa vada gestul tau ! Mergi in pace !

Fetei ii trecu un fior la aceste vorbe pline intelepciune si de blandete ale batranului. Bajbai cateva scuze nestiind cum sa reactioneze. Se grabi multumind in gand pentru indemnul batranului si se indrepta catre cladirea unde va avea sa lucreze. Acolo de unde il priveste acum pe acest batran.

"Batranul intelept"

Anca Olga Vrinceanu

Despre autor

Anca-olga Vrinceanu Anca-olga Vrinceanu

Colaborator
2 articole postate
Publica din 27 Septembrie 2009

23 Februarie 2010

Vizualizari: 5433

Voteaza:

Un altfel de cersetor 5.00 / 5 din 1 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Andrei BIrsan Postat la 2010-12-29 10:13

    Pana si un gand este o fapta buna,iar o inima curata si buna,este o inima "vazatoare"

  • Marius Stelian MoldovanPostat la 2010-02-23 05:13

    Trezvia noastra a fiecaruia trebuie sa fie in permanenta actiune, ca nu se stie cind vine ceasul si clipa cind Domnul ne va chema la El si vom fi intrebati de ceea ce am facut si de ceea ce n-am facut, cind va fi prea tarziu sa ne para rau ca am putut face si n-am facut. De cate ori, adanciti in problemele noastre omenesti si materiale, nu am trecut pe langa posibilitatea de a face un bine si nu am facut-o si in secunda imediat urmatoare nu am mai putut face nimic desi am vrea sa o facem. Duhul Mantuitorului este in fiecare din noi, in aproapele nostru si daca aproapelui ii facem atunci si lui Iisus Hristos ii facem. Ma rog sa avem cugetul si sufletul curat atunci cand se vor deschide cartile constiintei, cand se vor desparti oile de capre si graul de neghina. Pace si bucurie, doamne ajuta.

  • Catalina Alexandra RadianPostat la 2010-02-23 02:30

    Orice privire, gand sau gest al nostru facut, sau nefacut este vazut intai de toate, de Bunul Dumnezeu. Este vazut, si simtit de Dumnezeu chiar inainte ca noi, sa privim, sa gandim, sa actionam. De aceea legatura permanenta cu Dansul este cea mai tainica si dreapta judecata, careia ne putem supune, cu toata increderea. Indraznesc sa cred, ca batranul era insusi Mantuitorul nostru, Iisus Christos, Care ne incearca mereu punandu-ne in diverse situatii de cumpana, Care ne iese Insusi in cale, in fel de fel de chipuri!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE