
Codexul Imparatesei Teodora, sau Minusculul 565, este un manuscris grecesc, cu scriere minuscula, al celor Patru Evanghelii (Tetraevangheliar), pe pergament purpuriu, datat in secolul al IX-lea. Potrivit traditiei, manuscrisul a fost scris de catre imparateasa Teodora, sotia Imparatului Teofil Iconoclastul (829-842).
Se cunoaste faptul ca pergamentul purpuriu era initial restrans numai la folosirea sa de catre Imparatii Romani sau Bizantini. Pe un astfel de pergament, scrierea putea fi aurie sau argintie.
Sfanta Imparateasa Teodora era de origine din Paflagonia, fiind unui anume Marinus, comandantul regimentului militar. A fost sotia Imparatului Teofil Iconoclastul (829-842), insa nu a aderat la erezia iconoclasta impreuna acesta. Dupa moartea sotului ei, Sfanta Teodora a guvernat tara cu intelepciune vreme de 15 ani, deoarece fiul lor, Mihail, era inca minor.
Sfanta Imparateasa Teodora a convocat un sinod, la care iconoclastii au fost anatematizati, iar venerarea icoanelor recunoscuta in cultul Bisericii. Sfanta Teodora a stabilit celebrararea anuala a acestui eveniment, "Biruinta Ortodoxiei”, in prima Dumnicia din Postul Mare.
In 857 Sfanta Teodora s-a retras de la guvernare, lasand locul fiului sau, si a petrecut 8 ani in Manastirea Sfanta Eufrosina, unde si-a inchinat viata nevointelor ascetice. Se presupune ca aceasta copie a Sfintelor Evanghelii a fost scrisa de catre Imparateasa in aceasta perioada.
Sfanta Teodora a trecut la cele vesnice in jurul anului 867. In 1460, sfintele sale moaste, facatoare de minuni, au fost date de catre turci credinciosilor din Insula Corfu. Acestea se pastreaza pana astazi in Biserica Maicii Domnului "din Pestera”, capitala acestei insule.
Codexul Imparatesei Teodora este unul dintre cei doi minusculi purpurii existenti (Minusculul 1143 este celalalt), fiind scris cu cerneala aurie.
Codexul contine textul celor patru Sfinte Evanghelii, cu o serie de lacune (Ioan 11:26-48, 13:2-23, si Matei 20:18-26, 21:45-22:9, Luca 10:36-11:2, 18:25-37, 20:24-26, Ioan 17:1-12), pe 392 pagini de pergament. Pagina cuprinde o singura coloana a 17 linii de text.
Manuscrisul provine din zona Marii Negre. In 1829 a fost adus la Petersburg. Codexul se afla in prezent in Biblioteca Nationala Rusa din Sankt Petersburg.
Radu Alexandru
-
Codex Alimentarius
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Apocalipsa lui Adam
Publicat in : Religie -
Usturoiul, antibioticul natural
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Dialog cu Adrian Papahagi
Publicat in : Interviuri
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.