Patrologia Greaca - J. P. Migne

Patrologia Greaca - J. P. Migne Mareste imaginea.

Patrologia Greaca (Patrologia Graeca) sau Patrologiae Cursus Completus, Series Graeca, reprezinta o colectie tiparita a scrierilor Parintilor Bisericii si a unor scriitori bisericesti laici, in dialectul koine sau variantele sale medievale ale limbii grecesti. Aceasta colectie cuprinde 161 de volume tiparite intre anii 1857-1866 de catre Jaque Paul Migne in cadrul Tipografiei Catolice.

Jacques Paul Migne (1800-1875) a fost preot catolic francez si editor. S-a nascut la Saint-Flour, Cantal si a studiat teologia la Orleans. A fost hiritonit in 1824.

Observand ca izvoarele patristice si bisericesti sunt raspandite intr-o multime de colectii, multe din ele fiind incomplete sau nedisponibile, a avut ideea de a le grupa intr-o serie de marime uniforma pentru beneficiul cercetatorilor. Planul sau initial cuprindea 979 de volume cu doua coloane pe pagina. Aceasta includea Patrologia Latina (221 vol.), Patrologia Greaca (161 vol.), Enciclopedia teologica (171 vol.) precum si un numar de alte serii avand caracter documentar si bisericersc. Ambitiile sale initiale au fost depasite, deoarece ulterior a ajuns sa publice aproximativ 2000 de volume.

In 1850, cu sprijinul arhiepiscopului de Vasailles, a infiintat propria tipografie. De asemenea, J.P. Migne a adunat o serie de colaboratori foarte bine pregatiti in diferite domenii, de la tehnicieni pana la specialisti in limbile ebraica, greaca si latina. La final, o tipografie dotata corespunzator si o echipa de trei sute de lucratori au facut posibil ca toate aceste serii sa vada lumina zilei. Un volum nou aparea aproape in fiecare saptamana.

Intre colectiile sale, de o deosebita apreciere s-au bucurat cele doua Patrologii: cea Latina, in 221 volume (Paris, 1844-1864), incluzand patru volume de indici; si cea Greaca, cuprinzand textul original in limba greaca si o traducere paralela in latina, in 161 volume (Paris, 1837-1886).

Patrologia Greaca ii include atat pe Parintii Rasariteni, cat si pe acei autori apuseni care au scris inainte ca limba latina sa devina predominanta in Biserica Apuseana, in sec. al III-lea. Ca intreval de timp, lucrarile cuprinse in Patrologia Greaca au fost scrise intre sec. I-XV. Dintre autorii intalniti in cadrul colectiei, ii amintim pe: Parintii Apostolici, Sfantul Irineu de Lyon, Sfantul Clement al Alexandriei, Origen, Eusebiu de Cezareea, Sfantul Grigorie de Nyssa, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Chiril al Alexandriei, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Simeon Metafrastul.

Cele 161 de volume sunt de fapt 166 (volumele 16 si 87 fiind tiparite in trei parti, iar volumul 86 in doua). Un important volum final, ce trebuia sa cuprinda un index cuprinzator, nu a fost niciodata tiparit de catre Migne, din cauza unui incendiu ce a distrus tipografia in 1868. In 1912, Ferdinando Cavallera avea sa editaze un volum index al Patrologiei Grecesti.

Prima serie contine numai traducerile latine ale originalelor (81 vol., 1856-61). Cea de-a doua serie contine textul in limba greaca cu o traducere sinoptica in limba latina (166 vol, 1857-66).

Patrologia Latina si Patrologia Graeca (impreuna cu Monumenta Germaniae Historica) se numara printre marile contibutii din secolul al XIX-lea aduse studiului patristic. In Biserica Romano-Catolica, precum si in cea Ortodoxa, prin intermediul colectiilor lui Migne avea sa se realizeze primul contact al multor teologi cu textele originale ale Parintilor si Scriitorilor Bisericesti. Si in prezent, colectiile au o mare circulatie, fiind intrebuintate ca lucrari de referinta.

Radu Alexandru

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6266

Voteaza:

Patrologia Greaca - J. P. Migne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE